Log in

ΑΑΔΕ: Απίστευτη «γκάφα» σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων

Σε ένα απίστευτο αλαλούμ και σε άδικη υπερφορολόγηση και ταλαιπωρία χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων φορολογουμένων εξελίσσεται η υπόθεση της μαζικής αποστολής εκκαθαριστικών σημειωμάτων με υπέρογκες χρεώσεις φόρων εισοδήματος, τόκων και προστίμων για «αδήλωτα αναδρομικά» που εισπράχθηκαν το 2013.

Γράφει ο: 

Αποκλειστικά υπεύθυνα δε για αυτή την πρωτοφανή «γκάφα» και για όλη αυτή την τραγική και άθλια κατάσταση που βιώνουν οι φορολογούμενοι, είναι επιτελικά και διευθυντικά στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως διαπιστώνουν έκπληκτοι οι αποδέκτες πολλών εκκαθαριστικών, τα ποσά των φόρων, των τόκων και των προσαυξήσεων τούς έχουν επιβληθεί αδίκως, καθώς σε άλλες περιπτώσεις τα εμφανιζόμενα ως «αδήλωτα» αναδρομικά είχαν δηλωθεί κανονικά με συμπληρωματικές-τροποποιητικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν χειρόγραφα εκ των υστέρων στις ΔΟΥ και σε άλλες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί φόροι σε αναδρομικά ποσά αποδοχών που ήταν αφορολόγητα!

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες φορολογούμενους που τούς εστάλησαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκκαθαριστικά σημειώματα με υπέρογκες χρεώσεις φόρων, τόκων και προσαυξήσεων για αναδρομικά που εισέπραξαν το 2013 και «κατηγορούνται» ότι «δεν δήλωσαν» με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές τους ψάχνοντας στα αρχεία που τηρούν για τις δηλώσεις που υπέβαλαν στο παρελθόν διαπίστωσαν ότι τα ποσά είχαν δηλωθεί κανονικά είτε με δηλώσεις τροποποιητικές για τα έτη στα οποία κανονικά έπρεπε να είχαν εισπραχθεί είτε με μία τροποποιητική δήλωση οικονομικού έτους 2014. Οι δε φόροι που αναλογούσαν σ' αυτά έχουν εξοφληθεί κανονικά. Σε άλλες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι εντοπίζουν ότι αδίκως καλούνται να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα αφενός διότι έχουν δηλώσει κανονικά τα αναδρομικά με τροποποιητικές δηλώσεις αφετέρου διότι τα ποσά που φέρονται να μην έχουν δηλώσει είναι αφορολόγητα. 

Οι φορολογούμενοι-θύματα της τραγικής αυτής κατάστασης αντιλαμβάνονται ότι οι δηλώσεις εκείνες που υπέβαλαν καθώς και οι πληρωμές που πραγματοποίησαν δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε κατά τη «διασταύρωση» που διενήργησε η ΑΑΔΕ αλλά ούτε και κατά τον τελικό έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεών τους που έγινε πρόσφατα.

Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις φορολογουμένων συνταξιούχων οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι και για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα. Θεωρούν δε ότι κι αυτοί αδικήθηκαν διότι εάν η εκκαθάριση είχε γίνει πολύ νωρίτερα όπως θα ήταν το σωστό δεν θα είχαν συσσωρευτεί σε βάρος τους τόσο μεγάλα ποσά μηνιαίων προσαυξήσεων και τόκων. 

Βασική αιτία για την οποία έχει συμβεί ξαφνικά όλο αυτό το αλαλούμ με τις άδικες, όπως αποδεικνύεται, χρεώσεις φόρων και προστίμων σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους είναι η ολιγωρία και η προχειρότητα των ιθυνόντων της ΑΑΔΕ. Τα αρμόδια διοικητικά και διευθυντικά στελέχη της Αρχής αποφάσισαν να στείλουν στις ΔΟΥ, τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τα «αδήλωτα» αναδρομικά , ελάχιστες εργάσιμες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας παραγραφής όλων αυτών των φορολογικών υποθέσεων! Κι αυτό ενώ η διασταύρωση είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και ήταν σε γνώση τους ότι τα αποτελέσματά της ήταν αμφίβολο εάν θα επαληθεύονταν από τις αρμόδιες ΔΟΥ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι για να επιβεβαιωθεί η μη δήλωση των αναδρομικών θα έπρεπε να γίνει επισταμένος και εξονυχιστικός έλεγχος από τις ΔΟΥ, διαδικασία για την οποία απαιτείτο όμως πολύς χρόνος και σε καμία περίπτωση οι ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απέμεναν μέχρι την λήξη του έτους 2019, που ήταν ταυτόχρονα και λήξη της προθεσμίας παραγραφής των υποθέσεων.

Ενώ γνώριζαν δηλαδή οι κύριοι της ΑΑΔΕ ότι για την επαλήθευση της μη δήλωσης των αναδρομικών απαιτείτο πολύς χρόνος δεν μερίμνησαν ώστε να στείλουν στις ΔΟΥ πολλούς μήνες νωρίτερα τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις ενδείξεις φοροδιαφυγής που είχαν εντοπιστεί από τη διασταύρωση, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να διαπιστώσουν - αναζητώντας στα δικά τους αρχεία τις υποβληθείσες τροποποιητικές δηλώσεις ή καλώντας τους ίδιους τους φορολογούμενους για παροχή εξηγήσεων - εάν πράγματι αυτοί είχαν «ξεχάσει» ή όχι να δηλώσουν τα αναδρομικά.

Έστειλαν λοιπόν τα αρχεία με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης στις ΔΟΥ έξι μόλις εργάσιμες ημέρες πριν παραγραφούν οι υποθέσεις (στις 17 Δεκεμβρίου 2019) και απαίτησαν από τους Διευθυντές και τους υπαλλήλους των ΔΟΥ να τα «ελέγξουν» άρον άρον για να προλάβουν να καταλογίσουν φόρους και πρόστιμα το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, τελευταία ημέρα της προθεσμίας παραγραφής. Άσκησαν έτσι μια απίστευτη πίεση στους εφοριακούς να τελειώνουν όπως-όπως τους καταλογισμούς υπό την απειλή ότι θα «φορτωθούν» αυτοί τις ευθύνες της παραγραφής και τους εξανάγκασαν να βεβαιώσουν με συνοπτικές διαδικασίες υπέρογκα αναδρομικά χαράτσια επί δικαίους και αδίκους!

Το αποτέλεσμα το βιώνουν πλέον πολλοί αναστατωμένοι και οργισμένοι μισθωτοί και συνταξιούχοι που προσέρχονται τώρα στις ΔΟΥ και διαμαρτύρονται έντονα για τις άδικες υπέρογκες χρεώσεις και ζητούν άμεσα την ανάκληση των εκκαθαριστικών, πράγμα το οποίο όμως είναι πρακτικά αδύνατο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι αδίκως χρεώθηκαν με τα «χαράτσια επιπολαιότητας» της ΑΑΔΕ είναι να προσφύγουν εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης των εκκαθαριστικών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, ωστόσο, φέρεται να εξετάζει πλέον - σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - μια άλλη πιο σύντομη και πιο πρακτική λύση για την διαγραφή των άδικων χρεών, η οποία δεν θα ταλαιπωρεί περαιτέρω τους φορολογούμενους.