Log in

Έρχεται «χορός» πλειστηριασμών από τον Μάιο

Χωρίς το δίχτυ προστασίας που τους προσέφερε η ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη θα βρεθούν από τον ερχόμενο Μάιο χιλιάδες δανειολήπτες. Με την λήξη οριστικά αυτής της δυνατότητας οι εκκρεμείς υποθέσεις ενεργοποιούνται εκ νέου. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ανεξάρτητα από την αξία της.

Γράφει ο: 

Πολλοί παράγοντες εκτιμούν ότι το περαιτέρω άνοιγμα των πλειστηριασμών ενδέχεται να προκαλέσει φαινόμενα κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά οι τραπεζίτες αντιτείνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του για δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η προεργασία προς την κατεύθυνση της αλλαγής των κανόνων που θα διέπουν το πτωχευτικό δίκαιο έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ κυβέρνηση και τραπεζών θα ξεκινήσουν από αυτή τη βδομάδα, με στόχο το νέο θεσμό πλαίσιο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μιλώντας πρόσφατα με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΕΕΤ Γιώργος Χαντζηνικολάου εκτίμησε ότι μετά τον Απρίλιο οι πλειστηριασμοί πρόκειται να αυξηθούν.

Κατά την κυβερνητική πρόταση που βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση και την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» θα δίνεται και δεύτερη ευκαιρία σε όσους δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η «λύση» όμως που θα δίνεται θα κοστίζει ακριβά αφού θα επιτρέπεται η ρύθμιση των οφειλών και η διαγραφή των χρεών αφού προηγηθεί η ρευστοποίηση συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών. Και όχι μόνο αυτό: Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, θα πραγματοποιείται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Σημειώνεται ότι από την κατάργηση του νόμου Κατσέλη προστατεύονται όσοι δανειολήπτες έχουν ζητήσει την ένταξή τους σε αυτόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πρόκειται για 58.000 περιπτώσεις ε υποθέσεων που συνεχίζουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου η εικόνα όσων ζητούν ρυθμίσεις των δανείων τους δείχνει στοιχεία επιδείνωσης αφού σχεδόν το 60% των νέων αιτήσεων απορρίπτεται, ενώ στο 30% υπολογίζεται πως φθάνουν οι περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Το πρόβλημα κατά την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δεν είναι το νομικό πλαίσιο, αλλά η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη – κυρίως -εφαρμογή του. Ειδικότερα η κ. Απαλαγάκη θεωρεί ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών δικαστικών αποφάσεων. Οι χρόνοι που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη για την έκδοση αποφάσεως, δηλαδή μεταξύ 6-12 μήνες, ήταν εύλογοι, θεωρεί η κ. Απαλαγάκη, στην πράξη όμως αυτό δεν τηρήθηκε. «Η ΕΕΤ δεν μπορεί να έχει λόγο στις υλικοτεχνικές υποδομές απονομής δικαιοσύνης. Είναι κοινή ευθύνη όλων των νομικών, αλλά και των διαδίκων να επιταχύνουμε σημαντικά τους ρυθμούς εκδικάσεως των υποθέσεων».

Η κ. Απαλαγάκη θεωρεί ότι τη λύση θα δώσει η αλλαγή των νοοτροπιών και η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Μόνο από το 90% των διαφορών επιλύεται εξωδικαστικά και μένει για τα δικαστήριο λιγότερο από το 10% των υποθέσεων, θα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά ο θεσμός της διαμεσολάβησης, επισημαίνει η γενική γραμματέας της ΕΕΤ.