Log in

Στουρνάρας: Οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν πάση θυσία από τα «κόκκινα δάνεια»

Για "σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα" έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών  Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στις τοποθετήσεις-παρατηρήσεις των εισηγητών των κομμάτων αναφορικά με την ενδιάμεση έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Γράφει ο: 

Ο κ. Στουρνάρας εστίασε στο ζήτημα των κόκκινων  δανείων τονίζοντας ότι "το σχέδιο "Ηρακλής" είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι επαρκές" και επισήμανε με νόημα "Οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν πάση θυσία και με κάθε μέσο απο τα κόκκινα δάνεια". Σημείωσε πάντως ότι η πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά και με το πτωχευτικό δίκαιο τον κάνουν αισιόδοξο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόσθεσε"οι τράπεζες πρέπει να ασχοληθούν με το μέλλον και να αφήσουν πίσω τους τα κόκκινα δάνεια που είναι το παρελθόν" είπε χαρακτριστικά

Μιλώντας για τις καταθέσεις ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ και συνολικά από 120 δισ. ευρώ  που ήταν το 2015 ανέβηκαν σταδιακά στο τέλος του 2019, στα 155 δισ. ευρώ. "Eίναι θετικό το γεγονός ότι από τα μαξιλάρια και τους κήπους τα χρήματα επιστρέφουν στα γκισέ των τραπεζών" υπογράμμισε.

Παρουσιάζοντας συνολικά την ενδιάμεση έκθεση αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πάρα την παγκόσμια επιβράδυνση, ωστόσο αναφέρθηκε και στους κίνδυνους που εξακολουθούν να υπάρχουν με αφορμή την παγκόσμια επιβράδυνση επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής πολίτικης για την μείωση του δημοσίου χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ενίσχυση φερεγγυότητας του τραπεζικού τομέα, την αντιμετώπιση της ανεργίας με διατήρηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμισεων.

Προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5 % για το 2020 και το 2021 έναντι 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση ενώ για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε την ανάγκη αφοί εφαρμοστεί το σχέδιο "Ηρακλής" και δούμε τα πρώτα αποτελέσματα να πάμε σε ένα επόμενο στάδιο "ολιστικής προσέγγισης" με βάση την πρόταση της ΤτΕ.  

Ειδικότερα είπε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2.2% δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch αλλά και στην έκδοση του 15ετους ομολόγου με πειτοκίο κα΄τω του 2%, σημείωσε πως όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις της ελληνική οικονομίας στην έκθεση αναφέρονται οι εξής παρεμβάσεις:

1.Η εφαρμογή μιας μακροχρόνιας δημοσιονομικής πολιτικής και ενός δημοσιονομικού μείγματος που θα αποβλέπουν στην ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη .

2.H ριζική αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό τομέα.

3. Η ενίσχυση του “τριγώνου της γνώσης”, δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

4.Η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας μέσω της διατήρησης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και της εφαρμογής στοχευμένων πολιτικών στήριξης της απασχόλησης.

5. Η αντιστροφή του brain drain

6. Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους ώστε να καλύπτουν το σύνολο των τομέων όπου υστερεί η Ελλάδα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.