Log in

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των επιστημόνων – Τον Μάιο θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ(upd)

Οι επιστήμονες (οικονομολόγοι, λογιστές, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

Στις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσους, γνωστοποίησε ότι για τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που έχει εξαγγελθεί και το οποίο μέσω voucher, θα αποφέρει σε αυτή την ομάδα εργαζομένων, 600 ευρώ. Μόνο εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Μάιο, τότε θα ενταχθούν στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, όπως συμβαίνει για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα μέρος από το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους. Πρόκειται για εκείνο το ποσό, που θα προκύψει από την αναστολή σύμβασης που θα τεθούν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις τους, δηλαδή το διάστημα των 45 ημερών από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τονίστηκαν τα εξής:

Τα μέτρα αφορούν το μήνα Απρίλιο και τονίστηκαν τα εξής:

Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά θα είναι 1,7 εκατ εργαζόμενοι που θα καλύπτει το 81% του συνόλου. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού μισθού, για 45 ημέρες. Παρέχεται αναστολή πληρωμής για 4 μήνες προς τις εφορίες.

Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις , περίπου 800.000 που συνιστούν το 76% του συνόλου. Καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ. Για τις περισσότερες από αυτές, το 99%, προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων οφειλών προς την εφορία. Ειδικά για το μήνα Απρίλιο παρέχεται έκπτωση 25%, εάν οι δόσεις καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επίσης ,το 25% αυτού του ποσού συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Περίπου 108.000 νοσηλευτές και εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, θα λάβουν το έκτακτο ειδικό επίδομα.

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Χρηματοδοτικό σχήμα 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων. Συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα προς το κράτος. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Θα πρέπει να εγγραφούν 2-10 Απριλίου, στην ΑΑΔΕ στο mybysinesssupport.gr.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσες επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από τις τωρινές παρεμβάσεις, πρέπει να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα κανονικά στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, θα λάβουν δώρο Πάσχα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης προς κλάδους πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από τον κορονοϊό. Διατίθεται ποσό 150 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κωδικοποιηθούν τα μέτρα αυτά.

Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων προς το Υπουργείο Οικονομικών, κατά 5 δισ. ευρώ. Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ςυρώ. Οι αναστολές ασφαλιστικών εισφορών φτάνει τα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φτάνει το 1, 4 δισ. ευρώ. Άρα το σύνολο είναι 5,1 δισ. ευρώ. Μαζί με τις δαπάνες για την υγεία, την ενίσχυση του προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα και το έκτακτο επίδομα για νοσηλευτές, τότε η δαπάνη φτάνει τα 6,8 δις. ευρώ, δηλαδή 3,5 % του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «σημαντική» τη ζημιά που έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία. Όμως εκτίμησε ότι θα είναι παροδική.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι στη μάχη που δίνει η χώρα, η ζημία για την οικονομία «είναι μεγάλη». Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρήσεων, για το μέτρο Απρίλιο, Μάιο. Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί για άλλους δύο μήνες.

Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί ότι όλοι όσοι βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους.

Υπάρχει νέα συνεννόηση σήμερα με τις τράπεζες, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα των επιταγών. Θα βρεθεί τρόπος ώστε να γίνεται απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των επιχειρήσεων, ειδικά από το εξωτερικό, με την στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Όμως οι εκδότες των επιταγών, εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις επιταγές και να μην στηριχθούν στις 75 μέρες παράταση που έχει δώσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Βρούτσης από την πλευρά του ανέφερε τα εξής:

  • Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες – στοιχεία αιτήσεων: την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργοδότες και θα παραμείνει ανοιχτή έως 31 Μαρτίου. Έως σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις 291.246 επιχειρήσεις, που αφορούν πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Την 1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας. Για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Από σήμερα, 30 Μαρτίου, στο σύστημα Εργάνη, υπάρχει πλατφόρμα για τους δευτερογενείς ΚΑΔ, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, να λάβουν ανάλογη στήριξη.
  • Αποζημίωση για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενους. Από 6 Απριλίου θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο έντυπο του Εργάνη μετά την ΚΥΑ που θα έχει εκδοθεί έως τότε.
  • Επιστήμονες πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Οικονομολόγοι, λογιστές, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητές. Θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα, αποζημίωση 600 ευρώ για τον Απρίλιο, για υλοποίηση προγράμματος τηλεκατάρτισης. Θα ξεκινήσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίιου. Το πρόγραμμα θα γίνει μέσω
  • Εάν η πανδημία του κορονοϊού συνεχιστεί τότε, τον Μάιο, οι ίδιοι επιστήμονες θα ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς των υπολοίπων. Δηλαδή θα λάβουν το ίδιο ποσό, δηλαδή τα 800 ευρώ.
  • Μείωση 25% στις εισφορές ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους για Φεβρουάριο και Μάρτιο, σε όσους καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές. Διαφορετικά θα τις καταβάλλουν τον Σεπτέμβριο, χωρίς έκπτωση. Δίνεται περιθώριο καταβολής τους έως 10 Απριλίου.
  • Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ή ανήκουν στις πληττόμενες, θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του δώρου Πάσχα έως 30 Ιουνίου. Το δώρο αυτό θα είναι μειωμένο από το τμήμα που δεν είναι δεδουλευμένο. Το τμήμα αυτό θα καταβληθεί από το κράτος…
  • Για τους άνεργους, εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 36.500 ανέργους. Σταδιακά από τον Μάιο θα ξεκινήσουν προγράμματα που θα αφορούν 100.000 ανέργους. Από σήμερα, οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν αίτηση για το μητρώο του ΟΑΕΔ.

Πολυμέσα