Log in

Στουρνάρας - Ζαββός: Σύγκρουση μέχρι τέλους

Ευρύτερες εξελίξεις προοιωνίζει, η όλο και εντεινόμενη διαφοροποίηση μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αρμόδιου για τις τράπεζες υφυπουργού, γύρω από το κρίσιμο θέμα της δημιουργίας μιας bad bank.

Γράφει ο: 

Αν τόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο Γ.Ζαββός επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων μεταξύ τους οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις τους, άλλα δηλούν: Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επιδιώκει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία της bad bank, o αρμόδιος υφυπουργός εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο και εν πάση περιπτώσει πρόωρο.

Η διαφορά αυτή δεν είναι επιφανειακή, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι αφορά επί μέρους ζήτημα. Το ζητούμενο πρέπει να τεθεί, υπό τη μορφή του ερωτήματος: Μπορούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες να αντέξουν σήμερα ένα νέο «κύμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων ή πρέπει να ενισχυθούν εμπροσθοβαρώς.

Η κυβέρνηση τάσσεται με την πρώτη άποψη ο κ. Στουρνάρας εδώ και αρκετό πλέον καιρό, έχει αλλάξει τακτική και επιμένει στην ίδρυση μιας bad bank που θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος από τα παλιά – και νέα – μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του τραπεζικού τομέα.

Στο γιατί συμβαίνει αυτό έχουν απαντήσει με πρόσφατες τοποθετήσεις τους οι δύο πρωταγωνιστές . Στην πρόσφατη έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παρουσιάσουν τάση «αντιστροφής της μείωσης τους», σε απλά ελληνικά θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται .Κατά τον κ. Στουρνάρα το κακό πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γεννέσει του, δεν πρέπει δηλαδή ότι κερδίζουν οι τράπεζες από το σχέδιο «Ηρακλής» να αρχίσουν να το χάνουν από μια νέα γενιά Κόκκινων Δανείων . Αυτό βέβαια σημαίνει κόστος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάτι τέτοιο προσπαθεί να το αποφύγει η κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι να δει πότε θα αρχίσει η ροή των Κοινοτικών πόρων από την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελών. Για αυτό ο κ. Ζαββός δηλώνει ότι η ιδέα για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (AssetManagementCompany) : «Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής»και εξηγεί ότι «μια εθνική bad bank θα κόστιζε στον Έλληνα φορολογούμενο 10 δισ. ευρώ».

Φαίνεται σαφώς επομένως για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν θέλει bad bank . Το είπε ανοιχτά ο κ. Ζαββός: «Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του "Ηρακλή", σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο» . Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην άποψη πως οι τράπεζες μπορούν μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» να κάνουν τώρα το πρώτο βήμα και αν στο μέλλον χρειαστούν κεφάλαια – και είναι βέβαια ότι θα χρειαστούν μετά το 2021 και τα νέα stresstests – τότε οι μεγαλομέτοχοί του πρέπει να «βάλλουν το χέρι στην τσέπη» αν θέλουν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους.

Το ερώτημα είναι αν ως τότε, οικονομία και κοινωνία θα μπορέσουν να αντέξουν την επερχόμενη θύελλα. Το τι ακριβώς πιστεύει για το καίριο αυτό ζήτημα θα φανεί από τις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη κατά τον επερχόμενο ανασχηματισμό: Εφόσον κ.Ζαββός διατηρήσει της θέση του, τότε ο .Στουρνάρας θα αντιληφθεί ότι δεν εισακούεται από τον Πρωθυπουργό στο βαθμό που ίδιος νομίζει …