Log in

Πέντε «μνηστήρες» για τα ΕΛ.ΠΕ., προκήρυξη για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Η αποκάλυψη των «μνηστήρων» των ΕΛ.ΠΕ. και η δημοσίευση της προκήρυξης για τους λιγνίτες της ΔΕΗ συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ενεργειακό διήμερο, με αρκετά συμπεράσματα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γράφει ο: 

Χθες το βράδυ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιριών, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Κατά βάση πρόκειται για επενδυτικά σχήματα μεγάλων βιομηχανικών και μεταλλευτικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται και στην εμπορία ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε κανένας «μνηστήρας» που να έχει ως κύρια δραστηριότητα τη διύλιση.

Τα δύο μεγαλύτερα ονόματα, που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τα ΕΛ.ΠΕ. είναι ο όμιλος Glencore, μέσω του ενεργειακού του βραχίονα (Glencore Energy με έδρα στη Βρετανία) και η ελβετική Vitol, που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μεγαλύτερων χονδρεμπόρων βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη.

Υποψηφιότητα έθεσαν και δύο αραβικά σχήματα. Πρόκειται για την Carbon Asset Μanagement, επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Al Shaheen, ο οποίος συνδέεται στενά με τον σεΐχη του Κατάρ Αλ Θάνι. Ο όμιλος ασχολείται κυρίως με την εξόρυξη και εμπορία αργού πετρελαίου. Διαχειρίζεται πάγια αξίας 24 δισ. δολαρίων και έχει επενδύσει σε διυλιστήρια στην Αφρική και την Κίνα, ενώ συμμετείχε και στη μεγαλύτερη έκδοση «πράσινου ομολόγου» στην Ασία.

Ο δεύτερος «μνηστήρας» από τον αραβικό κόσμο είναι η Al Rai Group, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος βιομηχανικών, κατασκευαστικών εταιριών και εμπορίας βιομηχανικών ειδών στο Ιράκ.

Ο πέμπτος υποψήφιος για το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. είναι η βρετανική Gupta Family Group Alliance, με σημαντική δραστηριότητα στην εξόρυξη, στην κατασκευή ενεργειακών υποδομών, στη μεταλλουργία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Διαθέτει ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξης των 13 δισ. δολαρίων, ενώ ο ενεργειακός της βραχίονας, η εταιρία Simec έχει ετήσιο τζίρο περίπου 2,4 δισ. Δολάρια.

Μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες και θα εισηγηθούν στη διοίκηση του Ταμείου τον τελικό κατάλογο (short list) των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, για το πλειψηφικό πακέτο μετοχών των ΕΛ.ΠΕ.

Οι λιγνίτες της ΔΕΗ

Σήμερα, εξάλλου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τη ΔΕΗ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα τέσσερα λιγνιτικά πάγια (σε Μελίτη και Μεγαλόπολη), που θα διατεθούν στο πλαίσιο της πώλησης μεριδίου της λιγνιτικής παραγωγής.

Από το ποιοι και πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα φανεί στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους έως τις 21 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται και μία ολιγοήμερη παράταση (έως το τέλος του μήνα).

Όσο για τα ονόματα των «μνηστήρων» που ακούγονται σχετικά με το ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καλό είναι να περιμένουμε ένα 20ήμερο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα παταγώδους διάψευσης των εκάστοτε «αποκλειστικών» πληροφοριών, όπως έγινε και με τα ΕΛ.ΠΕ.

Για την υπόθεση της πώλησης του ομίλου διύλισης είχε ακουστεί (και γραφτεί) από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης (που δεν τα ακολούθησε η fmvoice.gr, γνωρίζοντας και εκτιμώντας τους συσχετισμούς) ότι οι υποψήφιοι θα είναι 10 και μάλιστα πολύ μεγάλα ονόματα της διεθνούς αγοράς. Τελικά, εμφανίστηκαν οι μισοί και από αυτούς μόνο οι δύο είναι στις κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις των κλάδων, στους οποίους δραστηριοποιούνται και πάντως όχι στη διύλιση…