Log in

Αγορά Ενέργειας: Ραγδαίες αλλαγές, έτοιμοι οι «μεγάλοι» για τις «μάχες»

Η ΔΕΗ αλλάζει και μετασχηματίζεται. Οι ιδιώτες είναι έτοιμοι για τις μεγάλες «μάχες» περιμένοντας το σήμα εκκίνησης, αλλά και τις λεπτομέρειες που θα καθορίσουν το μέγεθος και το βάθος των αλλαγών στην αγορά.

Γράφει ο: 

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι έχουν ήδη προετοιμάσει την τακτική που θα ακολουθήσουν σε όλες τις επόμενες φάσεις των μεταρρυθμίσεων, που μειώνουν τη θέση των υπό κρατικό έλεγχο ενεργειακών επιχειρήσεων και θα αφήσουν χώρο στους ιδιωτικούς ομίλους, εγχώριους και ξένους.

Γνωρίζοντας τη σημασία και τις προκλήσεις της περιόδου, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να βρεθούν με την πλευρά των νικητών στους διαγωνισμούς και τις σχετικές διαδικασίες, εφόσον, βεβαίως, αποφασίσουν πως οι πωλήσεις παγίων προσφέρουν ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις. Άλλωστε, κανείς (ούτε ξένος, ούτε Έλληνας) δεν θα βάλει κεφάλαια για να τα χάσει!

Η ΔΕΗ αλλάζει
Την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων, υπήρξε «βροχή» δηλώσεων και ανακοινώσεων, σχετικά με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις και την ετοιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε τη συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων της επιχείρησης, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, διασφαλίζεται κεφάλαιο 175 εκατ. ευρώ, που θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για τη ρευστότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Με τη συμφωνία αυτή, η ΔΕΗ κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μετασχηματισμού της, σε μία περίοδο κατά την οποία αναγκάζεται να παραχωρήσει μερίδια αγοράς στους ιδιώτες, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών.

Τους επόμενους μήνες, η διοίκηση της επιχείρησης θα ανεβάσει ταχύτητες για να ολοκληρώσει, εντός χρονοδιαγραμμάτων, τις διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με την προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος να έχει δημοσιευθεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Ιδιώτες έτοιμοι για… όλα
Παράλληλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για να καταθέσουν το ενδιαφέρον και τις προτάσεις τους σε όλες τις περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά.

Εκτός από τους λιγνίτες, σημαντική «μάχη» θα δοθεί και για την αγορά φυσικού αερίου, ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΠΑ και των επιχειρήσεων λιανικής.

Το έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα του φυσικού αερίου υπογράμμιζαν υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛ.ΠΕ. την προηγούμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, αν και ο όμιλος συμμετέχει ήδη με 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε πλειοψηφικές συμμετοχές στα μελλοντικά σχήματα, αλλά όλα εξαρτώνται από δύο παραμέτρους:

  1. Από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς θα αναδειχθεί ο στρατηγικός επενδυτής στην κρατική επιχείρηση αερίου.
  2. Από τον σχεδιασμό που θα έχει ο μελλοντικός επενδυτής στα ΕΛ.ΠΕ., σχετικά με την εγχώρια αγορά.

Το ενδιαφέρον του για τους λιγνίτες και την αγορά φυσικού αερίου επανέλαβε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση του φερώνυμου ομίλου. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασαφηνιστούν αρκετές λεπτομέρειες των δύο μεταρρυθμίσεων, ώστε η εισηγμένη να σταθμίσει το πόσο συμφέρουσα θα είναι η μία ή η άλλη επένδυση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, έχουν ήδη επεξεργαστεί μία σειρά από σενάρια, που περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές εξελίξεις, ώστε ο όμιλος να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ενεργειακή αγορά.

Το δικό του «παρόν» στη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα δώσει και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, θέτοντας μία σειρά από προϋποθέσεις, ώστε η μεταρρύθμιση να έχει νόημα και να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Για τον όμιλο, το κομβικό σημείο για την επιτυχή πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι η συμμετοχή στα σχήματα, που θα τις διεκδικήσουν και βιομηχανικών ομίλων, ώστε να ενισχυθεί η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης επένδυσης.

Παράλληλα, ο όμιλος θα συνεχίσει να ενισχύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον τομέα των ΑΠΕ, με σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ), ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα ενδιαφερθεί και για την αγορά φυσικού αερίου, όταν ξεκαθαριστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον του συγκεκριμένου τομέα.

Στο... μενού και εξαγορές 

Όσο για τους άλλους επιχειρηματικούς ενεργειακούς ομίλους, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν τη γνωστή… συνταγή, που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις με ραγδαίες εξελίξεις σε μία αγορά: «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό…». Με επίκεντρο τη λιανική του ηλεκτρισμού, αλλά και με επέκταση στη λιανική του αερίου, όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε συγκέντρωση, με συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Οι «μικροί» ήδη αισθάνονται στα «βαρίδια» του ανταγωνισμού, κυρίως από τους καθετοποιημένους ομίλους, που μπορούν να κάνουν καλύτερες προσφορές και (κυρίως) να εμφυσούν την εμπιστοσύνη στους πελάτες τους, λόγω μεγέθους, κύρους και σοβαρών προτάσεων.

Όλα αλλάζουν, όλοι βρίσκονται σε κίνηση και σύντομα οι εξελίξεις θα έχουν μεγάλη… τάση για τη διαμόρφωση της ενεργειακής αγοράς του μέλλοντος.