Log in

Κίνδυνος για τα «νερά» μετά την αποτυχία με τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Ευκαιρία για όσους εποφθαλμιούν τις ενεργειακές μονάδες, να επαναφέρουν -μέσω των ξένων υποστηρικτών τους- στην ατζέντα την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, αποτελεί η αποτυχία του διαγωνισμού για τους λιγνίτες της ΔΕΗ.

Γράφει ο: 

Όλα εξαρτώνται από το πώς θα χειριστεί τις εξελίξεις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, στις επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (DG Comp), καθώς η κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού για τα λιγνιτικά ανοίγει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους κοινοτικούς.

Υδροηλεκτρικά

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να μην αλλάξει το πλαίσιο υπό το οποίο θα γίνει η δεύτερη προσπάθεια για τη μείωση του μεριδίου που κατέχει η ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μην προστεθούν και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, στο «καλάθι» των μονάδων, που θα τεθούν προς ιδιωτικοποίηση.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι κοινοτικοί θα επιχειρήσουν να αλλάξουν το μίγμα, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν από το… παράθυρο τη διαβόητη «μικρή ΔΕΗ», ένα σχέδιο που έκοψαν και έραψαν οι τροϊκανοί και δέχθηκε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αλλά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, δια στόματος Μανώλη Παναγιωτάκη, παραμένει στη «γραμμή» της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, που θα μειώσουν το «βάρος» της επιχείρησης ως προς τα δικαιώματα ρύπων, αλλά και θα τη στρέψουν σε άλλες τεχνολογίες, όπως οι ΑΠΕ.

Νέος διαγωνισμός

Την ίδια στιγμή, πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο επόμενος διαγωνισμός, ό,τι κι αν περιλαμβάνει και όποτε κι αν γίνει, δεν θα διεξαχθεί από τη ΔΕΗ, αλλά από άλλον φορέα, «φωτογραφίζοντας» το ΤΑΙΠΕΔ, θέτοντας πολύ στενά χρονικά περιθώρια και πάντως πολύ πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Την καθοριστική «μάχη» για το πλαίσιο του επόμενου διαγωνισμού καλείται να τη δώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, έχοντας αναλάβει το δύσκολο ρόλο να πείσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών για το ότι η Αθήνα δεν συναινεί στο να συμπεριληφθούν στην αποεπένδυση και τα υδροηλεκτρικά. Άλλωστε, η κοινοτική ντιρεκτίβα αφορά κυρίως και αποκλειστικά τους σταθμούς στερεών καυσίμων (ανθρακικούς και λιγνιτικούς) κι όχι άλλες τεχνολογίες.

Άλλο μοντέλο

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση της πρότασης, που έχει διατυπώσει η FmVoice, με βάση την οποία το μερίδιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες μπορεί να μειωθεί ακόμη χαμηλότερα κι από τις κοινοτικές οδηγίες, με έναν απλό και εύκολο τρόπο: Κάθε λιγνιτικός σταθμός να μετατραπεί σε ανεξάρτητη εταιρία και στη συνέχεια να πωληθεί έως το 49% των μετοχών της σε ιδιώτες, με το πλειοψηφικό πακέτο να παραμένει στη ΔΕΗ.

Ακόμη και στην περίπτωση που παραχωρηθεί, ως επιπλέον κίνητρο, η διοίκηση της κάθε εταιρίας στον επενδυτή, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να ελέγχει την πλειοψηφία και να αποτελεί τον εγγυητή για την λειτουργία των μονάδων, προς όφελος της οικονομίας, για την ασφαλή και αδιάλειπτη κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.