Log in

Γ. Σταθάκης: Η εταιρεία του κ. Λάτση μετακινούσε διαρκώς τα.. γκολπόστ, περιμένοντας μια άλλη κυβέρνηση

«Η εταιρεία του κ. Λάτση μετακινούσε διαρκώς τα.. γκολπόστ, ελπίζοντας να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία, μέχρι να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση, που θα αποδεχθεί να αλλάξει ριζικά η σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της Lamda και εις βάρος εκείνων του Δημοσίου», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αναφορικά με την αντίδραση της Lamda Development για την ΚΥΑ που αφορά την ανάπτυξη της έκτασης του Ελληνικού.

Ο κ. Σταθάκης απορρίπτει την κινδυνολογία, όπως αναφέρει, για την ΔΕΗ, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ως «ηγέτη μακράς πνοής» ενώ τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, καλείται να εισέλθει σε μια περίοδο μετασχηματισμού, ώστε να αποτυπωθεί και οργανωτικά η ηγεμονική θέση που κατέχει στην κεντροαριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Η συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής:

Τι είπε για την Lamda Development και την επένδυση του Ελληνικού

-Εδώ και καιρό, ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό. Υποστήριζε, δε, ότι, εφόσον εκλεγεί, οι άδειες θα εκδοθούν αμέσως. Πλην όμως τελικά οι άδειες εκδόθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Και ποια ήταν η αντίδραση της εταιρείας του κ. Λάτση; Να καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, επικαλούμενος αλλαγές οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Νομίζω ότι οι μάσκες έπεσαν, αποκαλύπτοντας ποιος λειτουργεί εποικοδομητικά όλο αυτό το διάστημα, ποιος κωλυσιεργεί και γιατί. Η κυβέρνηση προχώρησε σε εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Πλην όμως η εταιρεία του κ. Λάτση μετακινούσε διαρκώς τα.. γκολπόστ, ελπίζοντας να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση, που θα αποδεχθεί να αλλάξει ριζικά η σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της Lamda και εις βάρος εκείνων του Δημοσίου. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει διατεθειμένη να ικανοποιήσει τις προσδοκίες αλλά πιστεύω ότι ο λαός δεν θα της δώσει την ευκαιρία.

Για ασφαλιστικό και επικουρικές συντάξεις

Η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου διασφάλισε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τουλάχιστον 25 χρόνια. Πλέον ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος, με την αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων που δημιουργήσαμε, τόσο για την ελάφρυνση των βαρών όσο και για την ενίσχυση των συντάξεων. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία προτείνει να ιδιωτικοποιήσουμε τον έναν από τους δύο πυλώνες του σημερινού συστήματος, τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και να αναπροσαρμόσουμε τον άλλο πυλώνα, τις βασικές συντάξεις, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη ενός τρίτου, πλήρως ιδιωτικού πυλώνα. Η κρίση, το 2009 διεθνώς και το 2010 στην Ελλάδα, ανέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονεί η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Κυρίως, όμως, σε ένα σύστημα που πληρώνει τις σημερινές συντάξεις από τις σημερινές εισφορές, η μείωση των εισφορών θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης των συντάξεων.

Για την επιστολή  Καραμανλή για το Σκοπιανό

Οι θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας είναι γνωστές πλην όμως συχνά επιχειρήθηκε να αποσιωπηθούν, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου, έχουν στο παρελθόν συνταχθεί με λύσεις σαφώς λιγότερο ευνοϊκές για την Ελλάδα από αυτή που εμείς τελικά πετύχαμε. Είναι, όμως, ένα πράγμα να αποσιωπάται το παρελθόν και άλλο να διαστρεβλώνεται. Ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η ορθή αποτύπωση των γεγονότων στο παρελθόν είναι εξαιρετικά σημαντική για τον διάλογο στο παρόν και τις αποφάσεις για το μέλλον.

Για την ΔΕΗ και τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας;

Δεν ξέρω αν αναφέρεται στη διοίκηση και τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας υπουργό κατά την κυβέρνηση Σαμαρά - θα είχε ενδιαφέρον, πάντως, να το πράξει. Σε κάθε περίπτωση, εκείνη ήταν η περίοδος που πραγματικά οδήγησε σε πολύ δύσκολη θέση τη ΔΕΗ. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προώθησε την τριχοτόμηση της ΔΕΗ, με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα μεγάλα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ), πώληση του ενός τρίτου του παραγωγικού δυναμικού (Μικρή ΔΕΗ) και πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που θα απομείνει, ώστε το μερίδιο του Δημοσίου να περιοριστεί στο 34%. Για να καταστήσουν, μάλιστα, πιο ελκυστική την πώληση, αύξησαν σημαντικά τις τιμές του ρεύματος (60% την περίοδο 2010-14), πλην όμως η ΔΕΗ αντί να καταγράψει κέρδη (το 2014 ήταν μόλις 90 εκατ. ευρώ - περίπου το 1,8% του τζίρου των 5 δισ. ευρώ) συσσώρευσε χρέη (έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς οι αυξήσεις επιβλήθηκαν σε μια περίοδο ραγδαίας μείωσης του εισοδήματος των καταναλωτών. Το δε επενδυτικό πρόγραμμα προσανατολίστηκε σε νέες λιγνιτικές μονάδες και όχι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτή ήταν η απόλυτη συνταγή καταστροφής, την οποία ακυρώσαμε καταργώντας το νόμο για τη Μικρή ΔΕΗ, διατηρώντας το 51% των μετοχών στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ, όπου παράλληλα προσελκύσαμε στρατηγικό επενδυτή (State Grid).

Για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και ποιες  είναι οι κινήσεις που θα μπορούσαν να την επαναφέρουν στην κερδοφορία

-Μπορεί την τελευταία τετραετία αντί για αυξήσεις να υπήρξαν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος (περίπου 8%), πλην όμως τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ βελτιώνονταν, με το χρέος να υποχωρεί (κατά 1 δισ. ευρώ) και να καταγράφονται κέρδη επί τρία συναπτά έτη. Η αντιπολίτευση επιλέγει να κινδυνολογεί με τα αποτελέσματα του 2018, αν και η εικόνα αποσαφηνίστηκε πλήρως στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Επιμένουν να επικαλούνται τεχνητά «φουσκωμένες» ζημιές, στη βάση λογιστικών ή συγκυριακών στρεβλώσεων (π.χ. απόσχιση μονάδων προς αποεπένδυση ή χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικών ή διεθνείς διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου). Δηλώνουν, δε, ότι θα επιστρέψουν στο σχέδιο της τριχοτόμησης, το οποίο πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας. Εμείς θα επιμείνουμε στη σημερινή πετυχημένη στρατηγική, συνεχίζοντας την αποπληρωμή του χρέους και τον εξορθολογισμό των δαπανών, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και κυρίως υλοποιώντας το φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων, τι εκτιμά για ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή, αλλά και τι απαντά για τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τους πιθανούς κινδύνους από τις γεωτρήσεις;

-Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου με γεωμορφολογία αντίστοιχη εκείνης στον ελλαδικό χώρο. Στη βάση αυτή και έχοντας κάποια πρώτα δεδομένα, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, η ExxonMobil και η Total, ξεκινούν έρευνες σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ. Θυμίζω ότι το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που μπορεί διεθνώς να λειτουργήσει ως «γέφυρα», μέχρι να αποδώσουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενισχυθεί σημαντικά το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα. Η Ελλάδα θα μπορούσε, βέβαια, να εισάγει τις ποσότητες αερίου που θα καταναλώνει, πλην όμως αυτό δεν είναι παρά μετάθεση των όποιων περιβαλλοντικών ανησυχιών στην.. αυλή του γείτονα. Η κυβέρνηση επέλεξε, αντιθέτως, την οδό της διεθνούς συνεργασίας στην ανάπτυξη υποδομών και παράλληλα την υιοθέτηση του αυστηρότερου πλαισίου περιβαλλοντικής προστασίας και την ανάπτυξη νέων θεσμών, όπως το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας και τα Παρατηρητήρια Υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ