Log in

Κ. Χατζηδάκης: Όταν το κρέας (αύξηση τιμολογίων) βαφτίζεται ψάρι (διάσωση) για τη ΔΕΗ

Ευτυχώς που υπάρχει η νέα κυβέρνηση και μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει ο όρος «αύξηση τιμολογίων», αλλά «εξορθολογισμός», όταν γίνεται λόγος για το «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ.

Γράφει ο: 

Μιλώντας στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έθεσε ως ένα από τα βασικά μέτρα «στήριξης» της ΔΕΗ, τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων, «χωρίς να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής», όπως ισχυρίστηκε, χωρίς να αναφέρει τον όρο "αυξήσεις τιμολογίων". Πως θα γίνει αυτό; Οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ρεύματος θα εξισορροπήσουν τις μειώσεις του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό (που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ) και τη μείωση του Τέλους για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, όσα πληρώναμε, τόσα θα πληρώνουμε και μάλιστα με τον κίνδυνο να «αδειάσει» και πάλι το Ταμείο για τις ΑΠΕ, που σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε εθελούσια έξοδο στη ΔΕΗ, τη στιγμή κατά την οποία όλες οι διοικήσεις (ακόμη και οι «γαλάζιες» του παρελθόντος) έκαναν λόγο για υποστελέχωση, ενώ δεν είπε ούτε λέξη για νέες προσλήψεις…

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι «θα κυνηγήσουμε τα “μεγάλα ψάρια”, που χρωστούν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ», ενώ θα παραμείνουν τα μέτρα στήριξης των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, ενώ η επιχείρηση θα προετοιμαστεί για την «μεταλιγνιτική εποχή», με νέο business plan, που θα ετοιμάσει η νέα διοίκηση, για την οποία ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Νεοφιλελεύθερος… κρατικισμός
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσαν σε παράγοντες της αγοράς οι αναφορές του υπουργού σχετικά με τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ.

«Θα παλέψουμε για μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ, ώστε να ανέβει το μερίδιό της και να μη χάσει 4 εκατ. πελάτες», υποστήριξε ο υπουργός, αν και σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δήλωσε ότι το υπουργείο θα δουλέψει για την απελευθέρωση της αγοράς.

Σύμφωνα με στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων, η θέση αυτή κρύβει σημεία κρατικισμού, τη στιγμή που όλη η αγορά προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για «άνοιγμα» και διεύρυνση του ανταγωνισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάργηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, που εξήγγειλε με έντονο τρόπο ο υπουργός, θα δημιουργήσει ένα ακόμη μεγάλο «κενό» στα απελευθερωμένα μερίδια, με αποτέλεσμα οι Θεσμοί να απαιτήσουν «ισοδύναμα μέτρα», που θα πρέπει να καλύπτουν τα όσα έχει συμφωνήσει στο παρελθόν η χώρα.

Όσο για την απόδοση των ΥΚΩ και των ΑΔΙ στη ΔΕΗ, μάλλον ανακοινώθηκαν για να «χαϊδέψουν τα αυτιά» των εργαζομένων και των παραγόντων του χώρου, καθώς οι πόροι αυτοί ανήκουν στην επιχείρηση και κακώς είχαν παρακρατηθεί ή δεν είχε ληφθεί απόφαση για την απόδοσή τους.

Τέλος, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δικτύων, με τη μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που ανακοίνωσε ο υπουργός, επαναφέρει την πρακτική των ισοπεδωτικών πωλήσεων, που προσπάθησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αλλά δεν τα κατάφερε, κυρίως λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας και της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.

Φουλ οι «επενδύσεις»
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποσχέθηκε απλοποίηση διαδικασιών για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων και διασυνδέσεων, ενώ προωθούνται επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΠΑ  και των ΕΛ.ΠΕ. σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως καις την περίπτωση του Ελληνικού, η «γαλάζια» κυβέρνηση θέτει μεταξύ των «εμβληματικών επενδύσεων» και την περίπτωση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, επαναφέροντας, όπως φαίνεται, τις καταστάσεις που έζησε η περιοχή έως πριν από πέντε χρόνια.