Log in

ΔΕΗ: Βρόχος το ταμειακό έλλειμμα, αμφίβολη η νεοφιλελεύθερη «θεραπεία»…

Ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, με αυξητικές τάσεις, παρουσιάζει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τη νέα διοίκηση της επιχείρησης, που επισήμως ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της.

Γράφει ο: 

Ο νέος ισχυρός άνδρας της εισηγμένης, ο κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου επικυρώθηκε η αλλαγή ηγεσίας, ανέφερε ότι βασικός στόχος του είναι η ΔΕΗ «να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά», υποστηρίζοντας ότι «είναι αδιανόητο η επιχείρηση να είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν».

Υποσχέθηκε εξάλλου ότι θα εργαστεί «με πάθος, ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά». Υπόσχεση, που κρύβει αρκετές αντιθέσεις, καθώς η ΔΕΗ εξακολουθεί να διατηρεί ηγετικό ρόλο στην εγχώρια αγορά, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες ο προϊστάμενος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κάθε άλλο παρά εγγυούνται την επιτυχή επίλυση του ταμειακού προβλήματος της επιχείρησης.

«Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων, για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών (…) Πρέπει να βρούμε δράσεις, που θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο», υποστήριξε ο κ. Στάσσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Ωστόσο, ούτε η κατάργηση της επιβράβευσης των συνεπών πελατών (10%), ούτε η αναπροσαρμογή των τιμολογίων μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στα έσοδα της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα διοίκηση διαθέτει μόλις τρεις εβδομάδες για να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων, που έχει αρχικώς σχεδιάσει, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου θα της επιδοθεί η νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, για τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, που αναμένεται να σηματοδοτήσει έναν νέο γύρο καταστροφολογίας γύρω από τον βασικό και αναντικατάστατο πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος.

Σημεία-κλειδιά για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων, τα οποία, ούτως ή άλλως θα είναι αυξημένα, καθώς επί της ουσίας καταργήθηκε η μείωση των τελικών λογαριασμών, που προέκυψε μετά από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στο ρεύμα.

Αυτή η μείωση θα γίνει… καπνός, καθώς με εντολή του υπουργείου, η νέα διοίκηση θα ανακοινώσει αυξημένες χρεώσεις στο κόστος του ρεύματος, ίσες με τη διαφορά που προέκυψε από τη μείωση του ΦΠΑ. Επομένως, ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερα το ρεύμα, καθώς σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογισθεί και τα μεγαλύτερα ποσά που θα καταβάλουν οι συνεπείς πελάτες, με την κατάργηση του bonus του 10%.

Άλλωστε, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν εμμέσως ξεκάθαρος ως προς το κόστος του ρεύματος: «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς», υποστήριξε, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στην εμπορική πολιτική της επιχείρησης, με « συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες», δηλώνοντας ότι στις αρχές του επομένου έτους θα παρουσιαστούν τα νέα εμπορικά προϊόντα.

Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Γ. Στάσσης περιορίστηκε να κάνει λόγο για «μερική ιδιωτικοποίηση», ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για άλλα «αγκάθια», όπως η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και οι προβλέψεις του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της επιχείρησης. Τέλος, για τους μεγάλους οφειλέτες, υποστήριξε ότι «θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι...», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος, σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς».

Άλλη εικόνα από Παναγιωτάκη
Διαφορετική εικόνα από την καταστροφολογική, που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση, ανέδειξε στην ομιλία του προς τους μετόχους, ο απερχόμενος επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, αναφέροντας ότι «οι προοπτικές και η δυναμική της εταιρείας, είναι λαμπρές... Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι».

Επεσήμανε πάντως, ως θετικό γεγονός ότι στο κυβερνητικό σχέδιο για τη ΔΕΗ «δεν πωλούνται υδροηλεκτρικά, καταργούνται τα ΝΟΜΕ και το μερίδιο της ΔΕΗ δεν θα μειωθεί στο 50%». Επεσήμανε, πάντως, ότι τα μέτρα της νέας διοίκησης «δεν πρέπει να αγγίξουν την έκπτωση συνέπειας».

Όσον αφορά στις μεγάλες υπεραξίες της επιχείρησης, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, βρίσκονται κρυμμένες στο δίκτυο, και «με κατάλληλες δράσεις, θα αποφέρουν στη ΔΕΗ και στη χώρα τεράστια οφέλη». Άφησε αιχμές εναντίον των υπηρεσιών της Κομισιόν, που επί της ουσίας απέρριψαν τη χορήγηση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος στις μονάδες της επιχείρησης, ενώ τόνισε με νόημα ότι «η ΔΕΗ μπορεί να αναπτυχθεί, υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει όλα τα πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία και αναπτυξιακά της μέσα».