Log in

Μας άλλαξαν τα… φώτα με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυτό δεν είναι «αναπροσαρμογή», όπως θέλει να το παρουσιάσει το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό είναι κανονικό «χαράτσι», που το πληρώνουν κυρίως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Γράφει ο: 

Όπως έχει καταγράψει η fmvoice.gr και η εφημερίδα «F&M Voice», από την πρώτη δημόσια δήλωση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, οι αυξήσεις των τελικών τιμολογίων της ΔΕΗ θα είναι μεγάλες, κυρίως για τους μικρότερους καταναλωτές, παρά τις διακηρύξεις για «μηδενική επιβάρυνση» και για «αναπροσαρμογή χωρίς κόστος για τους πελάτες».

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση προσπάθησε να μας… σερβίρει το δήθεν αμετάβλητο των τελικών τιμολογίων, ωστόσο, η πραγματικότητα τη διαψεύδει οικτρά! Μαζί με την αύξηση της χρέωσης της κιλοβατώρας, συμπαρασύρονται κι άλλες χρεώσεις, που συνδέονται με το συγκεκριμένο κόστος, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ. Ειδικά τον τελευταίο τον μείωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 13% στο 6% και η σημερινή ηγεσία ισχυρίστηκε ότι θα «καλύψει» τη διαφορά. Έλα, όμως, που η αυξημένη κιλοβατώρα ωθεί προς τα πάνω και το τελικό ποσό που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο κόστος…

Η αναπροσαρμογή των αυξήσεων
Πόσο, λοιπόν, θα πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση τις «γαλάζιες» αυξήσεις στην κατανάλωση;

Με έναν πιο ενδελεχή υπολογισμό, από τα 490 εκατ. ευρώ, που είναι το συνολικό κόστος των αυξήσεων (το υπουργείο ισχυρίζεται ότι τόσα θα είναι τα αυξημένα έσοδα της ΔΕΗ) περίπου τα 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 71,5%, τα το βάλουν από την τσέπη τους τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, που είναι συνδεδεμένες σε χαμηλή και μεσαία τάση. Αυτό κι αν είναι το γνωστό: «Μας άλλαξαν τα φώτα…»!

Επιπλέον, όπως είχαμε προειδοποιήσει, η φημολογία για «κατάργηση» της λεγόμενης «επιβράβευσης συνέπειας» ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, για να φτάσει στο τέλος να ανακοινώσει ότι η έκπτωση του 10% μειώνεται στο 5%! Από αυτή την κίνηση, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 100 εκατ. ευρώ από τη χαμηλή και μεσαία τάση, δηλ. και πάλι από νοικοκυριά και μικρομεσαίους…

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία
Με βάση τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης, προκύπτει:

  1. Στις μικρές καταναλώσεις (έως 2.000 κιλοβατώρες) η αύξηση αγγίζει το 16,9%, καθώς η κιλοβατώρα θα χρεώνεται πλέον 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,946 ευρώ, που ήταν έως τώρα.
  2. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις (πάνω από 2.000 κιλοβατώρες) η αύξηση είναι περίπου 16,5%, με τη νέα τιμή να διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 ευρώ, που ήταν έως την Παρασκευή.
  3. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη χρέωση του νυκτερινού ρεύματος, καθώς το τιμολόγιο αυξάνεται κατά 19,5%, με τη νέα τιμή στα 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,0661 ευρώ.
  4. «Φουσκωμένα» είναι και τα πάγια, καθώς από το 1,52 ευρώ το τετράμηνο για μονοφασικές παροχές και από 4,8 για τριφασικές, οι νέες χρεώσεις είναι 1,69 ευρώ και 5,32 ευρώ αντίστοιχα, που σημαίνει αύξηση 11,2% για την πρώτη περίπτωση και 10,83% για τη δεύτερη.

Και κρυφές αυξήσεις
Επιπλέον, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ «κρύβουν» επιπλέον αυξήσεις, είτε άμεσα, είτε στο μέλλον, όπως είναι η Ρήτρα Διοξειδίου του Άνθρακα, η οποία πλέον επιβάλλεται και στη χαμηλή τάση.

Η διοίκηση της επιχείρησης και το υπουργείο ισχυρίζονται ότι σε αυτή τη φάση, οι χρεώσεις θα είναι μηδενικές, καθώς με βάση τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ρήτρας, η τιμή που προκύπτει είναι χαμηλότερη από το όριο που έχει τεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν εγγυάται ότι τα νοικοκυριά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα επιβαρυνθούν στο μέλλον, όταν προκύψουν υψηλότερες τιμές για δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα!

Το… καρότο της μείωσης
Υπουργείο και Χαλκοκονδύλη προέβαλαν ως θετικό μέτρο στα νέα τιμολόγια τη μείωση κατά περίπου 25% των χρεώσεων για το Περιβαλλοντικό Τέλος (ΕΤΜΕΑΡ), που επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Όντως, οι χρεώσεις μειώνονται στα 0,017 ευρώ από 0,02267 ευρώ το ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά της χαμηλής τάσης, ωστόσο στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα επέλθουν και πάλι αυξήσεις, όταν ο σχετικός λογαριασμός στον οποίο διοχετεύονται τα ποσά αυτά και προορίζεται για την επιδότηση των τεχνολογιών ΑΠΕ, θα γυρίσει και πάλι  στο μείον, από πλεονασματικό που τον παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα μέσα του Φθινοπώρου, λοιπόν, ετοιμαστείτε, εσείς νοικοκυραίοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσετε την «αναπροσαρμογή» των τιμολογίων και το κόστος «διάσωσης» της ΔΕΗ, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Η επιβάρυνση δεν είναι 30-60 ευρώ ετησίως, όπως προσπαθούν να σας πείσουν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης. Το κόστος ξεπερνά τα 100 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερο!