Log in

ΔΕΠΑ Υποδομών: Γύρω- γύρω όλοι και στη μέση τα γεωπολιτικά «παιχνίδια»

«Η αγορά σας είναι μικρή, αλλά η θέση σας είναι εξαιρετική», έλεγε πριν από μερικά 24ωρα ξένος παράγοντας του ενεργειακού τομέα, μιλώντας στην fmvoice.gr, σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Γράφει ο: 

Το πρώτο «επεισόδιο» του νέου κύκλου στο σίριαλ των αποκρατικοποιήσεων στην αγορά φυσικού αερίου ολοκληρώνεται στις 5:00 μ.μ. το απόγευμα της Παρασκευής με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος για την «ΔΕΠΑ Υποδομών», με το ΤΑΙΠΕΔ να διαθέτει το 100% των μετοχών της.

Το ενδιαφέρον είναι σίγουρα εξαιρετικά μεγάλο, αλλά η λίστα που θα προκύψει αναμένεται να είναι μικρότερη, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα περάσουν από το «κόσκινο» των προϋποθέσεων που θέτει η προκήρυξη.

Δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών ομίλων από την Ευρώπη, καθώς όπως έδειξε η εμπειρία του ΔΕΣΦΑ, έχουν σαφές πλεονέκτημα στον αγώνα δρόμου για τον έλεγχο των υποδομών αερίου στη χώρα μας.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το ιταλικό ενδιαφέρον είναι διφορούμενο: Εάν όντως αληθεύουν οι πληροφορίες για διπλή ιταλική εμφάνιση στο διαγωνισμό, τότε οι εκ Δυσμάς γείτονές μας μάλλον επιδιώκουν να… χάσουν το τραίνο! Κι αυτό διότι οι δύο Ρωμαίοι ενδιαφερόμενοι, η Snam (μέτοχος του ΔΕΣΦΑ) και η Italgas (μέτοχος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας) διαθέτουν τον ίδιο μέτοχο, κάτι που απαγορεύεται από την προκήρυξη.

Επιπλέον, διαφαίνεται ότι θα εμφανιστούν κι άλλοι Ευρωπαίοι από το χώρο του αερίου, που είχαν λάβει μέρος και στο παρελθόν, σε ανάλογους ελληνικούς διαγωνισμούς και κάποιοι από αυτούς είχαν φτάσει μέχρι την τελική φάση ή συμμετέχουν ήδη στον ΔΕΣΦΑ. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι εάν θα εμφανιστούν κατά μόνας ή σε συμμαχία με τους παραδοσιακούς συνεταίρους τους.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται και η ρωσική παρουσία στον διαγωνισμό, αν και τα στελέχη της Gazprom «φυσάνε και το γιαούρτι», καθώς έχουν καεί πολλές φορές στο παρελθόν σε ανάλογες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα εμφανιστούν μέσω ευρωπαϊκών θυγατρικών του ρωσικού κολοσσού, επιχειρώντας να αφαιρέσουν ένα παλαιό επιχείρημα περί «τρίτης πλευράς».

Επιπλέον, οι Ρώσοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αρνητική συγκυρία, με δεδομένη την απόλυτη αμερικανική αντίθεση σε οποιαδήποτε παρουσία τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο «παιχνίδι» αυτό συντάσσονται με τους Αμερικανούς και αρκετοί ευρωπαίοι, που θεωρούν τη δέσμευση από το ρωσικό αέριο ως «αμάρτημα» για την αγορά της Ευρώπης.

Δεδομένη θεωρούν παράγοντες της αγοράς επίσης την εμφάνιση κινεζικών επιχειρήσεων του κλάδου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν με τον περιβόητο κορονοϊό. Άλλωστε, τα κινεζικά συμφέροντα έχουν φροντίσει κι έχουν διαμορφώσει συνεργασίες με εγχώριους ομίλους, ενώ μέσω άλλων επενδύσεων στη χώρα μας, έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικό κλίμα για την ισχυροποίηση της εδώ παρουσίας τους.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η εμφάνιση τρίτων «παικτών», όπως τα funds αμερικανικών συμφερόντων, οι ενεργειακοί όμιλοι από την Ασία (κυρίως από χώρες του Περσικού, με δεδομένα τα τελευταία "ανοίγματα" της κυβέρνησης προς αυτή την περιοχή) ή μεμονωμένες υποψηφιότητες από ευρωπαϊκές χώρες, που στη συνέχεια κι εφόσον «προκριθούν» στην επόμενη φάση, θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν κοινοπραξίες με ισχυρότερους ή πιο… προτιμητέους υποψήφιους…

Στην παρούσα διαδικασία, το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει το 100% των μετοχών της «ΔΕΠΑ Υποδομές», ενώ σε διαφορετική διαδικασία «τρέχει» και η αποκρατικοποίηση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας».