Log in

Κώστας Ψωμιάδης

Τα μερίδια στη λιανική του ρεύματος «όπλο» στις συζητήσεις για την αξιολόγηση

Η λιανική αγορά ηλεκτρισμού ξεπέρασε τη στρέβλωση που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο τα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς επαναφέρουν το ποσοστό της ΔΕΗ σε επίπεδα κάτω του 90%.
 

Ο Γερούν και η Ντέλια παίζουν... πινακωτή;

Άλλα λένε το πρωί κι άλλα το βράδυ… Και η αξιολόγηση συνεχίζεται! Το ψυχολογικό «παιχνίδι» με την αφόρητη πίεση για να κλείσει η συμφωνία στα δικά τους μέτρα και σταθμά, οδηγεί σε μία οικονομία κατεστραμμένη και αποστερημένη από κάθε απαραίτητη ασπίδα από ισοπεδωτικές πρακτικές!

Total και Edison μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. ψάχνουν πετρέλαιο στην Κέρκυρα

Με τους Γάλλους της Total και τους Ιταλούς της Edison θα αναζητήσουν πετρέλαιο στα δυτικά της Κέρκυρας τα Ελληνικά Πετρέλαια.
 
Αύριο (Παρασκευή) οι τρεις συνεταίροι και το υπουργείο Ενέργειας θα μονογράψουν τη Σύμβαση Μίσθωσης, με βάση την οποία θα αναλάβουν την έρευνα και την εκμετάλλευση του «μπλοκ 2» στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ στη συνέχεια ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συμβούλιου για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια θα υπογραφεί η οριστική σύμβαση, η οποία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.
 
Στην κοινοπραξία, το 50% θα ελέγχει η Total και από 25% η Edison και τα ΕΛ.ΠΕ. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στις εγχώριες έρευνες μεγάλοι όμιλοι της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι περιοχές, όπου έχει ήδη γίνει η αρχική έρευνα για υδρογονάνθρακες.
 
Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το υπουργείο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα ΕΛ.ΠΕ. για το «μπλοκ 10» στον Κόλπο της Κυπαρισσίας, όπου επίσης έχουν ανακηρυχθεί σε «επιλεγείς αιτών», από την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.
 
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, σταθερή βούληση της κυβέρνησης παραμένει η συμμόρφωση των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκού κανονισμούς ως προς την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
 
Οι έρευνες και η αξιοποίηση του δυναμικού θα πρέπει να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως προς τις θαλάσσιες περιοχές, με τη νέα Οδηγία υπεράκτιας ασφάλειας και το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιφέρειες.
 
 

Το τελευταίο (;) τανγκό στην Αθήνα!

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εκβιασμοί των Θεσμών είναι οι τελευταίοι; Ποιος είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πάψουν οι πιέσεις και τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη στην ελληνική οικονομία;

ΔΕΣΦΑ: Μία υπόθεση, που θυμίζει ΑΔΜΗΕ

Δύο επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, ο ΔΕΣΦΑ και ο ΑΔΜΗΕ, κινούνται… χέρι-χέρι τόσο στις αποκρατικοποιήσεις, όσο και στις «γκρίζες» υποθέσεις των διοικήσεών τους.
 

Πόσο έντιμοι είναι οι εντιμότατοι φίλοι μας;

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να μπει στο «παιχνίδι» της λεγόμενης «έντιμης συμφωνίας», είναι βέβαιο ότι δεν περίμενε να της στρώσουν κόκκινο χαλί στα πόδια της, για να επιδείξει την ικανότητά της να επιτυγχάνει καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη…

Στους Θεσμούς το σχέδιο της ΔΕΗ για θυγατρικές στη λιανική

Επί μιάμιση ώρα η διοίκηση της ΔΕΗ ανέπτυξε στους εκπροσώπους των δανειστών τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη δημιουργία θυγατρικών στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο το «άνοιγμα» της αγοράς.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS