Log in

Η ΑΑΔΕ βγαίνει παγανιά

Περιμένοντας να ανοίξει το σύστημα για τις δηλώσεις, πιθανότατα στις 15 με 18 Μαρτίου, αλλά και να βγουν οι οριστικές αποφάσεις για τις 120 δόσεις και τα Κόκκινα Δάνεια, η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωράει σε διάφορες εξαγγελίες και παρατάσεις.

Γράφει ο: 

Νέες προθεσμίες
Μία ακόμη παράταση έδωσε η ΑΑΔΕ στη δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υπέγραψε απόφαση με βάση την οποία η προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ παρατείνεται μέχρι και την Τρίτη 30 Απριλίου 2019.

Να θυμίσουμε ότι, επαγγελματίες από 53 νέους κλάδους εντάσσονται στο καθεστώς υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και πρέπει εντός τριών μηνών να τοποθετήσουν μηχανήματα POS για τις συναλλαγές αυτές.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υποχρεούνται επίσης να αποδέχονται πληρωμές και με άλλα ηλεκτρονικά μέσα (e-banking κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους θα πρέπει να συγκεντρώνουν όλες τις εισπράξεις από τους πελάτες λιανικής είτε αυτές πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα είτε με μετρητά.

Για όσους θα δηλώσουν έναρξη δραστηριότητας με έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019, η προθεσμία συμμόρφωσης λήγει στις 15 Μαΐου 2019.

Για όσους θα δηλώσουν έναρξη δραστηριότητας με έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω ΚΑΔ, μετά τις 15 Μαΐου 2019, η προθεσμία συμμόρφωσης λήγει σε 30 μέρες από την έναρξη της δραστηριότητας.

Σχέδιο Κομισιόν
Σαρωτικούς ελέγχους σε πολίτες και επιχειρήσεις προτίθεται να πραγματοποιήσει, έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα έσοδα για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5%.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει η Κομισιόν, στη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της, προβλέπει ότι μόνο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ θα ασκήσει ασφυκτική πίεση στους 4,1 εκατ. φορολογούμενους, που χρωστούν, όπως γράψαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, σχεδόν 105 δισ. ευρώ.

Αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών και συντάξεων και δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων.

Πάνω από 6 στους 10 οφειλέτες ή για την ακρίβεια το 66% όσων έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, θα βρεθούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ταυτόχρονα ο ελεγκτικός κλοιός θα σφίξει για τους φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ υπό συνεχή παρακολούθηση θα βρίσκονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την απόδοση του ΦΠΑ, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι δεσμεύσεις
Όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, η ΑΑΔΕ δεσμεύεται φέτος για:

1. Την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά, δηλαδή, που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018.

2. Το 27% των φρέσκων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αυτών, δηλαδή που θα δημιουργηθούν φέτος. Η ΑΑΔΕ με τηλεφωνικές οχλήσεις και email θα ενημερώνει τους φορολογούμενους, πριν φθάσουν στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

3. Την είσπραξη 675 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες. Το 2018 η ΑΑΔΕ εισέπραξε από τους μεγαλοοφειλέτες το ποσό των 852 εκατ. ευρώ, με στόχο να εισπράξει 645 εκατ. ευρώ.

4. Έλεγχο σε 70% νέες φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας. Το 2018 ο στόχος ήταν ο ίδιος, αλλά η ΑΑΔΕ δεν κατάφερε να τον πιάσει αφού ελέγχθηκαν μόλις το 46,3% των νέων υποθέσεων.

5. Έλεγχο φορολογούμενων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και είσπραξη του 40% των φόρων και προστίμων που θα επιβληθούν. Το 2018 ο στόχος ήταν η είσπραξη του 20% των φόρων και προστίμων από τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Τελικά, μπήκαν στα ταμεία πάνω από τους μισούς φόρους που βεβαιώθηκαν.

6. Το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος και περιουσίας να διαμορφωθεί στο 84% από 80,8% το 2018.

7. Το ποσοστό των οφειλετών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα φθάσει στο 66%, από 64,1% που ήταν το 2018 και 60,2% το 2017.

8. Τη διενέργεια 20.000 φορολογικών ελέγχων από κινητές μονάδες.

Ουραγός στον ΦΠΑ
Επίσης, όπως προκύπτει από την έκθεση, το έλλειμμα ΦΠΑ (η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων) ανήλθε, το 2016, στα 5,9 δισ. ευρώ. Ποσό αρκετά μεγάλο, δεδομένων και των μέτρων που είχαν ληφθεί για την ευρύτερη χρήση του «πλαστικού» χρήματος, μετά την επιβολή των capital controls. Έτσι, είχαμε 5,9 δισ. ευρώ το 2016, 5,35 δισ. ευρώ το 2015 και 4,6 δισ. ευρώ το 2014, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. τα διαφυγόντα έσοδα ΦΠΑ περιορίσθηκαν στα 147,1 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρέθηκε, δε, στη δεύτερη θέση των χωρών με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ, με τη Ρουμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε.

* Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice.