Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

Deloitte: Σε τροχιά ανάπτυξης ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα

Οι 100 μεγαλύτερες εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο κατέγραψαν έσοδα που προσέγγισαν το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ εντός του 2017, αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Deloitte «Global Powers of Construction (GPoC)». Η έκθεση της Deloitte αναλύει τον παγκόσμιο κατασκευαστικό κλάδο και εξετάζει τις στρατηγικές και τις επιδόσεις των κορυφαίων κατασκευαστικών εταιρειών παγκοσμίως το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά...

Νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έρχονται μετά της 14 Μαΐου, επιτείνοντας την συρρίκνωση των εισοδημάτων, και ως εκ τούτου την «ασφυξία» στην αγορά και τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Νέες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έρχονται μετά της 14 Μαΐου, επιτείνοντας την συρρίκνωση των εισοδημάτων, και ως εκ τούτου την «ασφυξία» στην αγορά και τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Συγκεκριμένα, στις 14η Μαΐου λήγει η τρίμηνη μετενέργεια των συμβάσεων και μετά τα πέρας της ημερομηνίας αυτής, το σύνολο των αμοιβών θα πρέπει να προσαρμοστούν σταδιακά προς τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει μειώσεις που μπορεί να αγγίξουν και το 25%, καθώς το μόνο προς τα κάτω όριο αμοιβών που υφίσταται είναι οι κατώτατοι μισθοί, οι οποίοι διαμορφώνονται στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Οι νέες αυτές μειώσεις στους μισθούς θα προκύψουν μέσω των ατομικών συμβάσεων μετά τη 14η Μαΐου, εφόσον δεν εχουν υπογραφεί κλαδικές.

Σημειώνεται ότι δεν έχει υπογραφεί καμία κλαδική σύμβαση εργασίας μετά τη 14η Φεβρουαρίου, οπότε ετέθη σε ισχύ το νέο μνημόνιο. Μόνο ο κλάδος των τραπεζών, του τουρισμού και του εμπορίου έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν την υπογραφή κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, πριν τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των υφιστάμενων συμβάσεων, προωθώντας φυσικά «γενναίες» περικοπές.

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψε με τον σύλλογο των υπαλλήλων επιχειρησιακή σύμβαση που περιλαμβάνει συνολικές μειώσεις των ετήσιων απολαβών των εργαζομένων της τάξης του 17%.

Μάλιστα, όπως έχει ήδη γράψει η fmvoice.gr (το τέλος των εργοδοτικών οργανώσεων), πολλές επιχειρήσεις προειδοποιούν με αποχώρηση από τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να μην δεσμεύονται από το περιεχόμενο οποιασδήποτε σύμβασης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που η Επιθεώρηση εργασίας κατέγραψε για πρώτη φορά το πρώτο δίμηνο του 2012, περισσότερες νέες προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, από νέες προσλήψεις πλήρους εργασίας.

Περαιτέρω σχόλια θεωρούνται περιττά...