Log in

Εμμένει στις θέσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα το ΔΝΤ

Eμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη θέση του να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κώστας Ψωμιάδης

Δόση, ρήτρα ανάπτυξης και μετά χρέος αποφάσισε το Eurogroup

«Λευκός καπνός» για τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης, ρήτρα ανάπτυξης και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με το τέλος του προγράμματος, βγήκε από το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών επισφράγισαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δίνοντας την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης.
 
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, με βάση τη σημερινή απόφαση, «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη, τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα».
 
Για το χρέος, ο κ. Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, ενώ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.
 
Επιπλέον, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 τα πλεονάσματα θα κινούνται στα επίπεδα του 2%.
 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τη δημιουργία ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ σημείωσε ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF, έως και 15 χρόνια.
 
Δήλωση Μοσκοβισί
 
Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν ξεκάθαρα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, ανέφερε στη δήλωσή του ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη», τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο.
 

Γιατί ο Ιούνιος του 2017 δεν είναι ίδιος με τον Ιούλιο του 2015

Οι συσχετισμοί δεν είναι πλέον οι ίδιοι, ούτε και οι συνθήκες. Γι’ αυτό, οι μπλόφες των ακραίων νεοφιλελεύθερων οπαδών του Φρίντμαν δεν το ίδιο αποτελεσματικές, όπως πριν από δύο χρόνια και έχουν όλο και λιγότερους οπαδούς μέσα στην καταταλαιπωρημένη από την κρίση Ευρώπη…

Τεράστιες ζημιές από κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο

Τεραστίου μεγέθους κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε μηχανήματα, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το κλίμα είναι το πρόσχημα…

Σε αχαρτογράφητα ύδατα βρίσκεται ολόκληρη η υφήλιος, αναζητώντας λύσεις στα οικονομικά προβλήματα, ένα κοινωνικό μοντέλο που θα αμβλύνει τις ανισότητες, αλλά και το όραμα για το μέλλον. Λείπουν, ωστόσο, εκείνοι οι ηγέτες, που θα πάρουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές απαντήσεις στα σύγχρονα καυτά προβλήματα…
 

N. Νικολόπουλος: Ο Στουρνάρας κρατάει τον Πανταλάη στη διοίκηση της Attica Bank

Πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες διαβλέπει ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος στην παραμονή του Θεόδωρου Πανταλάκη στη διοίκηση της Attica Bank, αν και έχει να αντιμετωπίσει τρεις κατηγορίες ενώπιον των δικαστηρίων.
 

Τα παράδοξα των τραπεζών

Φαντάζομαι ότι δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση η Attica Bank. 

Πάντως, στην Attica του Πανταλάκη συμβαίνει το τραγελαφικό. Να πληρώνει η επιχείρηση κανονικά την δόση του δανείου της και την ίδια ώρα, αντί να αυξάνεται το ελεύθερο ποσό της κατάθεσης της που χρησιμοποιείται ως εγγύηση του δανείου, αυτό να μειώνεται. Δηλαδή, ο... στρατηγικός καλοπληρωτής τιμωρείται από την τράπεζα. Έχεις 50 χιλιάρικα στην τράπεζα collateral σε δάνειο των 100 χιλιάδων. Μειώνοντας το δάνειο, ισόποσα σου μειώνεται το μη δεσμευμένο ποσό. 

Τα είπατε αυτά, κ. Στουρνάρα, στον Ρέγκλινγκ; Άντε να φωτίσετε την Goldman και την JP Morgan με τα προηγμένα μοντέλα τραπεζικής σας.

Ο φαύλος κύκλος για τον οποίο λέμε συνεχώς.

 

Ο Ματέο Ρέντζι επανεξελέγη στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Με ποσοστό μεγαλύτερο του 73%, ο Ματέο Ρέντζι επανεξελέγη στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), με ανοικτή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν περίπου δύο εκατ. μέλη του κόμματος.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS