Log in

Οικολογικό bullying κατά των κατοίκων στο Ζούμπερι

Ακόμη μία οικολογική καταστροφή σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες στο Ζούμπερι, με τους κατοίκους να ξεσηκώνονται και να ζητούν την αποκατάσταση της περιοχής. Ευθύνες για τις αυθαιρεσίες στην παραλία του Ζούμπερι αναζητά και ο Δήμαρχος Η. Ψινάκης.

Γράφει η: 

H Eλλάδα διαθέτει ένα πολύ πλούσιο φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο την καθιστά αρκετά ελκυστική τουριστικά. Οι φυσικές ομορφιές της είναι αναρίθμητες, ενώ τα κυριότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην περίπτωση της τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς ένα μακρόχρονο πλάνο τουριστικής πολιτικής που θα συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, είναι η οικοπεδοποίηση των περιοχών, η αυθαιρεσία και η μόλυνση των αιγιαλών, η δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων στους αιγιαλούς χωρίς την τήρηση των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων. Συνεπώς, οι ακτές και οι θάλασσες υφίστανται τεράστιες πιέσεις και αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της εκάστοτε περιοχής.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση στην παραλία του Ζούμπερι, όπου ένας φορτωτής, έστρωσε χαλίκι μπροστά σε οικόπεδο που θα γίνει καντίνα. Το χαλίκι (γαρμπίλι) μάλιστα υπερκάλυψε την άμμο και τα βράχια μέχρι τη θάλασσα που είναι και σοβαρό ποινικό αδίκημα. Επιπροσθέτως λίγο παραπέρα και σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει κλειστεί με χαλίκι και ένα μικρό λιμανάκι, παραμένοντας για την ώρα ένα μεγαλύτερο.

Με λίγα λόγια η άμμος της παραλίας του Ζούμπερι εξαφανίζεται σιγά σιγά και γεμίζει με οικοδομικό χαλίκι (γαρμπίλι) που ολοένα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αλλά κανείς δεν γνωρίζει και δεν έχει ευθύνη, σκεπάζοντας την άμμο, τα βράχια, το λιμανάκι και εισχωρεί και στη θάλασσα με ό,τι συνεπάγεται για το οικοσύστημα και το περιβάλλον.

Ενέργειες Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ηλίας Ψινάκης μόλις ενημερώθηκε για το  περιστατικό στη παραλία του Ζούμπερι έστειλε αμέσως τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και συνεργάτες του, παρουσία του Λιμενικού και της Αστυνομίας προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα του τι συνέβη, ενώ επεσήμανε ότι οι παραλίες και ο αιγιαλός δεν ανήκουν στο Δήμο και για κάθε ενέργεια χρειάζεται ειδική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, λόγω ισχυρισμών ότι εμπλέκονται υπάλληλος ή υπάλληλοι του Δήμου έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ο Δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες με στόχο να αποκατασταθεί κάθε περιβαλλοντική ζημία και θα αποδοθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.

Βιώσιμος τουρισμός

Οι κάτοικοι της περιοχής ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους επιχειρηματίες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, απλά επιθυμούν ό,τι γίνεται, να υλοποιείται  σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και την περιβαλλοντική νομοθεσία, με σεβασμό στο περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα, που αν καταστραφεί θα είναι καταστροφή για όλους μας.

Ο βιώσιμος τουρισμός, άλλωστε, χρειάζεται για να αναγνωρίζει και να εκτιμά την αισθητική γοητεία του φυσικού περιβάλλοντος, να ακολουθεί ηθικές αρχές που σέβονται οι τοπικοί πολιτισμοί και τα έθιμα και να συμπεριλαμβάνει υπόψη του τους ντόπιους στις αναπτυξιακές διαδικασίες. Η σχέση του τουρισμού και του περιβάλλοντος είναι πολύ στενή, καθώς χωρίς ένα πλούσιο περιβαλλοντικό υπόβαθρο είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί και ο τουρισμός. Για να μπορέσει να υπάρξει, όμως, στο μέλλον η επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα προσφέρει και νέες θέσεις εργασίας και θα αναδείξει την περιοχή, είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών των ιδιωτικών, αλλά και όλων των δημόσιων φορέων μεταξύ τους. Θα πρέπει να γίνονται τα κατάλληλα έργα υπό την επίβλεψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, έτσι ώστε να υπάρχει ένα συνολικό αποτέλεσμα και να μην αφήνονται έργα μισοτελειωμένα, τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.