Log in

WebLogo Endelexis

Δείκτης… τρόμου

«Δείκτη φόβου» ονομάζουν στους επενδυτικούς κύκλους το δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας των αμερικανικών μετοχών (VIX), αλλά με αυτά που συμβαίνουν τελευταία, με τον απειλητικό δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, κάλλιστα θα μπορούσε να ονομασθεί… «Δείκτης τρόμου».

Η ουσία είναι ότι εκεί που ο VIX βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη σιγουριά των επενδυτών για τις εισηγμένες και τη νομισματική πολιτική, ξαφνικά έκανε άλμα 44% και βρίσκεται στο 16, που είναι η υψηλότερη τιμή από τότε που μπήκε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Κάποιοι σταθερά απαισιόδοξοι αναλυτές σπεύδουν να προβλέψουν ότι αρχίζει η μεγάλη διόρθωση στα Χρηματιστήρια, αλλά, αν η κρίση εκτονωθεί,  το πιθανότερο είναι ότι γρήγορα οι επενδυτές θα ανακτήσουν την ψυχραιμία τους.

Προσοχή στο πετρέλαιο

Ένας πολύ σημαντικός δείκτης για όσους επενδύουν σε μετοχές βρίσκεται εντελώς έξω από τα χρηματιστήρια.

Αναφερόμαστε, βέβαια, στην τιμή του πετρελαίου, που όταν υποχωρεί τροφοδοτεί την ανησυχία των επενδυτών για αποπληθωριστικές πιέσεις, που μόνο καλό δεν κάνουν στις τιμές των μετοχών.

Για να ξέρετε πού βρισκόμαστε σήμερα, σας λέμε ότι, με αφορμή την βορειοκορεατική κρίση, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν κάνει «βουτιά» κάτω από το σημαντικό όριο των 50 δολ./βαρέλι, ενώ οι σχεδιασμοί όλων των μεγάλων παραγωγών για αύξηση της παραγωγής τους το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα φέρουν νέα πίεση στις τιμές, που θα έχει αντανάκλαση και στα χρηματιστήρια.

Κάνε το καλό…

Συνήθως τέτοιες ειδήσεις τις προσπερνάμε εμείς στην Ελλάδα με ένα περιφρονητικό κούνημα του ώμου: η Alpha Bank εντάχθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας, Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4GOOD) Emerging Index, ύστερα από αξιολόγηση που έλαβε τον Ιούνιο του 2017, με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Θα πει κάποιος: «και τι έγινε»; «Πολλά έγιναν», είναι η σωστή απάντηση. Γιατί υπάρχουν τεράστια επενδυτικά χαρτοφυλάκια διεθνώς, με κορυφαίο ίσως το κρατικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Νορβηγίας, τα οποία επενδύουν ανά τον κόσμο με κριτήρια όχι μόνο οικονομικής απόδοσης, αλλά και αειφορίας.

Το να βρίσκεται, λοιπόν, μια μετοχή στον FTSE4GOOD δεν είναι αμελητέο: αυτόματα, μπαίνει στο στόχαστρο αρκετών και ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων

Ύποπτη υποβάθμιση

Δεν έχει άδικο στις γενικές της διαπιστώσεις περί αναπόφευκτης συρρίκνωσης των τραπεζών η Bank of America.

Αλλά στις αναθεωρήσεις των τιμών – στόχων για τις τραπεζικές μετοχές ο οίκος δεν μας τα λέει πολύ καλά, σε βαθμό που να οδηγεί σε κακές σκέψεις.

Οι τιμές μειώνονται για την Εθνική και την Alpha και αυξάνονται για Πειραιώς και Eurobank. Στην περίπτωση της Alpha, όμως, η μείωση είναι… τσεκουράτη: ξεπερνά το 20% και η νέα τιμή – στόχος πέφτει πολύ χαμηλότερα από την τρέχουσα (1,83 έναντι 2,13 ευρώ).

Τόσο μεγάλη υποβάθμιση, χωρίς προφανή λόγο, για την τραπεζική μετοχή που θεωρείται αγαπημένη των ξένων διαχειριστών, μόνο σε ένα συμπέρασμα μας οδηγεί: κάποιοι πελάτες της BofA θέλουν να αγοράσουν και ο οίκος τους διευκολύνει.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS