Log in

WebLogo Endelexis

Ούτε σήμερα …

…περιμένω να αλλάξει τίποτα στο χρηματιστήριο στα ίδαι επίπεδα με αυτά των προηγούμενων συνεδριάσεων πρόκειται να κινηθεί η αγορά και κατά τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή λίγο πάνω , λίγο κάτω για να υπάρχει …ποικιλία και με πολύ περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Βέβαια μετά τόσες μέρες στασιμότητας λογικά η αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί και σε ένα ξέσπασμα , είτε ανοδικό , είτε καθοδικό. Αλλά όσο το ζήτημα της αξιολόγησης δεν κλείνει οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Εκτός και αν δοθεί άλλη αφορμή… Ας πούμε σήμερα αναμένουμε τις πρώτες επίσημες δηλώσεις κατά την ανάληψή των καθηκόντων του από τον Τραμπ . Από την τρόπο που θα την ερμηνεύσουν οι αγορές θα κριθούν πολλά…

Από βδομάδα και βλέπουμε;

Τι πρέπει να περιμένουμε κατά τις επόμενες μέρες ; Η 26η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία –ορόσημο διότι συνέρχεται το Eurogroup οπότε και αναμένεται να διευκρινιστούν οι προθέσεις των δανειστών . Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά σε αυτήν τη συνεδρίαση διότι την θεωρεί ότι αποτελεί μεταβατικό στάδιο ως το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.  Από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η ελληνική πλευρά περιμένει να προκύψει ένα σαφές μήνυμα «ξεπαγώματος» της διαπραγμάτευσης . Έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα ….

Προβληματάκια

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει στη δυνατότητα συμβιβασμού μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ώστε να προλάβει και την πρώτη εαρινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν παρέλθει άκαρπο και το Eurogroup του Φεβρουαρίου, το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει ανοικτό, ενώ η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες -Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία- θα μπαίνουν σε διαδικασία εκλογών. Τότε σαφώς και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ενώ δεν είναι λίγοι που φοβούνται ότι η χώρα θα «κυλίσει» στο καλοκαίρι του 2015 λόγω των τόκων και των άλλων υποχρεώσεων που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα . Το συνολικό ύψος αυτών ανέρχεται στα 7,5 δις ευρώ και χωρίς την αναχρηματοδότηση από τον ESM η κάλυψή τους είναι αδύνατη. 

Κουράστηκε η αγορά!

Μάλλον …αγγαρεία έκαναν όσοι  ασχολήθηκαν με τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου δεν είναι μάλιστα απίθανο πολλοί υπάλληλοι χρηματιστηριακών εταιριών λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος αλλά και εντολών να ασχολήθηκαν με …περιήγηση στο διαδίκτυο. Πράγματι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν νωθρή και αδιάφορη. Η συνολική διακύμανση του γενικού δείκτη δεν υπερέβη τις τρεις μονάδες , δηλαδή κινήθηκε για ώρες στο περιορισμένο φάσμα του 0,12-0,45%. Παράλληλα ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 27 εκατ. ευρώ ήταν για την ακρίβεια μόλις 26,89 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αγορά έχει μείνει από …καύσιμα και αναζητεί ένα γεγονός ή μία εξέλιξη που θα της δώσει την ευκαιρία να εξέλθει από τα στενά πλαίσια των 640 μονάδων. Η κατεύθυνση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, μπορεί να είναι ανοδική είναι πιθανόν να οδηγήσει και σε μεγαλύτερη διόρθωση. Πάντως  χρειάζεται κάτι για να ζωντανέψει η αγορά.   

Να δούμε και σήμερα.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS