Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη - "Βαρίδι" οι εξαγωγές
- Κατηγορία Real Profits
- Comments::DISQUS_COMMENTS
Σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, με τον κλάδο της μεταποίησης να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το IHS Markit καταδεικνύουν ότι ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες έναντι 54,5 τον Αύγουστο, χαμηλότερα των 54,4 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο PMI του τομέα υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες από 54,4 τον Αύγουστο, ωστόσο ο PMI του τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών –χαμηλότερα και από τις προβλέψεις- και διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από 54,6 τον Αύγουστο και έναντι των 54,4 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στις 61,9 μονάδες από 61,6 τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη απασχόλησης στον τομέα υπηρεσιών να παραμένει σε υψηλό 11 ετών (55,3 μονάδες) και στον τομέα της μεταποίησης σε χαμηλό 28 μηνών στις 52,8 μονάδες (από 54,7 τον Αύγουστο).
Αναφορικά με τον δείκτη νέων παραγγελιών στον τομέα της μεταποίησης, αυτός υποχώρησε στο χαμηλό 25 μηνών των 51,4 μονάδων, από 53 τον Αύγουστο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson, σημειώνει ότι τα στοιχεία «εγείρουν ερωτήματα ως προς το πόσο μπορεί να διατηρηθεί μια ισχυρή ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών χωρίς έναν ισχυρό τομέα μεταποίησης, ιδιαίτερα όταν τόσες πολλές εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών εξαρτώνται από τη μεταποίηση».
Όπως εκτιμά ο ίδιος, ο εξαγωγικός τομέας φαίνεται πως λειτουργεί ως βαρίδι στην οικονομία, ενδεχομένως εξαιτίας και των «εμπορικών πολέμων».
Σχετικά Άρθρα
- Επιβράδυνση 1% της οικονομίας της ευρωζώνης προβλέπει η Fitch
- Σεντένο: Πολιτικοί οι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη – Ξεκινά το Eurogroup
- Ευρωζώνη: Τέσσερις χώρες θα εκδώσουν ομόλογα την ερχόμενη εβδομάδα
- Κομισιόν: Κατεβάζει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας
- Στο 1,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη