Log in

Ο Ενδελεχής

Η 12άδα που επιβίωσε της καραντίνας

Μόλις 12 μετοχές εμφάνισαν θετική απόδοση στο δίμηνο lockdown. Πρώτη σε απόδοση  αναδείχθηκε η Παπουτσάνης, με απόδοση 26,84%. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε την Γρ. Σαράντης με απόδοση 16,37% και στην τρίτη θέση την Τέρνα Ενεργειακή με απόδοση 12,94%.

Ακολούθησε η Τέρνα Ενεργειακή. Στη συνέχεια, ακολουθούν η Byte Computer με απόδοση 7,77%, η Quest Συμμετοχών με 6,48%, η Κρι Κρι με 5,82% και τα Πλαστικά Θράκης με 4,91%.

Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Λάμψα με απόδοση 4,74%, στην ένατη θέση ο ΟΛΠ με 2,81%, ενώ τη δεκάδα κλείνει η ΕΥΔΑΠ με απόδοση 1,87%.

 

Από την ΕΥΑΘ στην MLS

H εκπαραθύρωση για πολιτικούς λόγους του πρώην διευθύνοντα  συμβούλου της ΕΥΑΘ Νάρκισσου Γεωργιάδη έφερε το στέλεχος στην MLS Πληροφορική που θα έχει να αντιμετωπίσει μία δύσκολη κατάσταση για την ανάκαμψη της εταιρίας που θα πρέπει να παλέψει για την επιβίωσή της.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόκειται να αντικαταστήσει τον ιδρυτή της εταιρίας Γιάννη Καματάκη.

Τι σχεδιάζει η AS Company

H διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει αυτή τη περίοδο κατά πόσο η εκδήλωση της πανδημίας θα οδηγήσει σε μονιμότερη στροφή της καταναλωτικής ζήτησης προς συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων (π.χ. σε παζλ), οπότε σε μια τέτοια περίπτωση η εταιρεία θα κληθεί να διαφοροποιήσει προηγούμενες πολιτικές και στρατηγικές της.

Η διοίκηση της εταιρείας, εκμεταλλευόμενη και την ισχυρή ρευστότητα της εισηγμένης, θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης και μέσα από εξαγορές άλλων εταιρειών είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό της χώρας.

Η μόδα της πράσινης ενέργειας (1)

Τουλάχιστον μία δεκάδα εισηγμένων πραγματοποιούν επέκταση στην πράσινη ενέργεια.

Η ασφαλιστική εταιρία Ευρωπαϊκή Πίστη ανακοίνωσε την απόκτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στη Θεσσαλία,, η  εταιρία διανομής πετρελαίου Revoil θα εξετάσει φέτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γεώργιο Ρούσσο, τις δυνατότητες δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση που κατέχει στην περιοχή της Λάρισας.

 

Η μόδα της πράσινης ενέργειας(2)

Επίσης 7 εισηγμένες έχουν μικρή ή μεγαλύτερη θέση σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ενδεικτικές περιπτώσεις την Επίλεκτο  τα Πλαστικά Κρήτης, την Έλαστρον, την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, τη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, την Καράτζης, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα (μέσω της θυγατρικής της ΙΔΕΗ) κατέχει αιολικό πάρκο που μετά τα πρώτα χρόνια αποσβέσεων και τόκων, έχει εισέλθει σε κερδοφόρο πορεία.

Σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  έχει επενδύσει και η Δέλτα Τεχνική, η οποία έχει εκδώσει μέσω του ΧΑ εταιρικό ομόλογο.

 

Τι το θέλουν το ΧΑ με τόσο λίγη διασπορά;

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως παραμένουν στο ΧΑ δεκάδες εταιρίες με τόσα υψηλά ποσοστά(άνω του 80%) των ιδιοκτητών.

Πως περιμένουν να αποκτήσουν εμπορευσιμότητα; Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν εισηγμένες όπου το ύψος του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float), υπολείπεται ακόμη και του 10%, ΓΕΚΕ (οικογένεια Κεφάλα 93,13%,  Καρέλιας (οικογένεια Καρέλια 94,5% έστω και αν έχουν εκδηλωθεί εσωτερικές τριβές).

Ποσοστά των βασικών μετόχων που υπερβαίνουν το 80% παρατηρούνται σε πολλές ακόμη εισηγμένες εταιρείες, όπως: Μουζάκης (κληρονόμοι Ελ. Μουζάκη 80,52%),  Βογιατζόγλου Systems (οικογένεια Βογιατζόγλου 82,92%), Νίκας (89,74%), Περσεύς (88%), Moda Bagno (84,6%) 

Οι διαγραφές στο ΧΑ συνεχίζονται

Αδειάζει το χρηματιστηριακό ταμπλό και φέτος από εισηγμένες εταιρίες αλλά δυστυχώς δεν εμπλουτίζεται με καινούριες εισαγωγές, αφού η δίμηνη καραντίνα λόγω Covid-19 πάγωσε τα επιχειρηματικά σχέδια πολλών εταιριών που έχουν επικεντρωθεί να διασώσουν μερίδια αγορές και πελάτες στους 7 μήνες που υπολείπονται για να εκπνεύσει και η φετινή χρονιά.

Οι νέες διαγραφές και έπονται κι άλλες…

Μετράμε ήδη 2 διαγραφές εισηγμένων, την FG Europe που εξήλθε από το ΧΑ στις 10 Ιανουαρίου και την ΕΛΤΡΑΚ που σταμάτησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στις 13 Μαρτίου 2020.

Στις υποψήφιες προς διαγραφή εισηγμένες για το 2020 είναι κατ αρχάς η Σφακιανάκης η οποία αποχωρεί από το ΧΑ μέσα σε μία χρονιά που συνεχίζει να την βαραίνει ο υψηλός δανεισμός.  

 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS