Log in

Real news, όχι του Χατζηνικολάου, τα άλλα…

Όταν διάβασα την είδηση, με έπιασαν τα γέλια. Το ίδιο και όταν παρακολούθησα το σχετικό βίντεο. Όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι για γέλια. Ο πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των media είναι και υπαρκτός και σοβαρός και επικίνδυνος για μια δημοκρατική κοινωνία, ακόμη κι αν τα τραγελαφικά καραγκιοζιλίκια του πλανητάρχη αποσπούν δίκαια το γέλιο και την ειρωνεία.

Γράφει η: 

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν τα μαθήματα δημοσιογραφίας της… αξιότιμης κυρίας Λάρα Τραμπ, της νύφης του Αμερικανού προέδρου, που βρήκε έναν «εξαιρετικό» τρόπο να βγει από την αφάνεια –διότι ούτε οι ίδιοι Αμερικανοί γνωρίζουν το ζεύγος Ερικ Τραμπ-, εγκαινιάζοντας μια διαδικτυακή εκπομπή αφιερωμένη μόνο σε «αληθινές ειδήσεις». Όπου ο όρος και τίτλος «Real News» έρχεται προφανώς σε αντιπαράθεση με το περίφημο «fake news», ήτοι τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, για τα οποία ο πλανητάρχης κατηγορεί σύσσωμα τα media, αμερικανικά και μη, συστημικά και μη, με μόνο κριτήριο ότι του τα… χώνουν και εκθέτουν τα λάθη και τις παρατυπίες του.

Η Λάρα Τραμπ, με ένα άψογο μαύρισμα και μια μακριά ξανθιά κόμη, χάρη στα οποία θα μπορούσε άνετα να κάνει μια λαϊκή απογευματινή εκπομπή, ειδικά στην ελληνική τηλεόραση, είπε άψογα το ποίημα της, υμνώντας τα… καταπληκτικά επιτεύγματα του… καταπληκτικού πεθερού της. Και βέβαια ανανέωσε το ραντεβού της με το κοινό, υποσχόμενη τακτικές εβδομαδιαίες μεταδόσεις, οι οποίες, πάντα, απλά και αντικειμενικά, θα εξυμνούν τις επιτυχίες και το έργο του πλανητάρχη.

Προφανώς οποιαδήποτε ομοιότητα με την (εξίσου) αγαπητή (πλην μελαχρινή) κυριούλα της κρατικής τηλεόρασης της Βορείου Κορέας, η οποία εξυμνεί καθημερινά τις ικανότητες και τα επιτεύγματα του ημίθεου Κιμ Γιογνκ Ουν είναι… εντελώς τυχαία. Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι δημοκρατία, όπου ισχύει η ελευθεροτυπία. Και η Λάρα Τραμπ, ενήργησε αυτοβούλως και αυθορμήτως, αισθανόμενη ότι την πνίγει το δίκιο της.  Έτσι αποφάσισε να εκθέσει τα «κακά» media, που για «σκοτεινούς» λόγους διασύρουν και απαξιώνουν τον Ντόναλντ, παρακάμπτουν τις επιτυχίες του και εστιάζουν μόνο στα σκάνδαλα, τις παρατυπίες και το λειτουργικό χάος που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου.

Όλα αυτά είναι… fake news. Τα μόνα real news, είναι ότι ο πρόεδρος κάνει καταπληκτική δουλειά με την οικονομία, η οποία ανθεί και με την ανεργία, έχοντας δημιουργήσει 800.000 θέσεις εργασίας, πως δώρισε ένα μισθό στο υπουργείο Παιδείας, πως δείχνει κατανόηση στα προβλήματα των βετεράνων, πως επισκέφτηκε πληγωμένους στρατιώτες και πως έδωσε εντολή να αντιμετωπιστεί πιο δυναμικά το πρόβλημα των συμμοριών. Γουάου, που θα έλεγε και ο Ντόναλντ.

Βεβαίως, το γεγονός ότι η ανεργία πέφτει σταθερά, κάθε μήνα, εδώ και έξι χρόνια, ήταν μια «μικρή» λεπτομέρεια που η Λάρα Τραμπ αμέλησε, πολύ βολικά. Όπως και το γεγονός ότι ο κύριος Τραμπ απειλεί και εκβιάζει να κόψει όλες τις επιδοτήσεις στο σύστημα υγείας, έως ότου το Κογκρέσο δεχτεί να πάει με τα νερά του και ψηφίσει το νομοσχέδιο αντικατάστασης του obamacare. Αν ο πρόεδρος υλοποιήσει την απειλή του, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι ίδιοι οι πολίτες, όπως οι βετεράνοι και οι πληγωμένοι στρατιώτες. Όσον αφορά στους μισθούς που δώρισε, πέρα από το γεγονός ότι το ποσό είναι αστείο μπροστά στην περιουσία του, να θυμίσουμε ότι ο κύριος Τραμπ, ως επιχειρηματίας, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για φοροδιαφυγή, ενώ και μετά την άνοδο του στην εξουσία υπήρχαν δημοσιεύματα που κατήγγειλαν προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων του, ειδικά σε άλλες χώρες. Αλλά είπαμε αυτά είναι… fake news.

Υ.Γ.: Άραγε ο κύριος Χατζηνικολάου έχει κατοχυρώσει το brandname «Real News» μόνο για την Ελλάδα ή θα πρέπει να κυνηγήσει νομικά την κυρία Έρικ Τραμπ;