Log in

Το "Αγία Ζώνη", οι ευθύνες κι ο... συνομωσιολόγος

Η λαϊκή παροιμία που λέει πως "όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος" αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά σωστή. Οι τραγικές συνέπειες που είχε το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη" για τον Σαρωνικό ήταν αρκετές για να στείλουν τη θετική αύρα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες... στα τσακίδια.

Γράφει ο: 

Όση φθορά δεν μπόρεσε να προκαλέσει στην κυβέρνηση το σόου της Eldorado -προς μεγάλη απογοήτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του- τόση κι ακόμα περισσότερη πέτυχε να επιφέρει μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα η τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε από το ναυάγιο του γερασμένου δεξαμενόπλοιου.

Για όσους έχουν την τύχη -ή κατ' άλλους την ατυχία- να ζουν στην Αθήνα, το γεγονός ότι, μετά από δεκαετίες ολόκληρες, το παραλιακό μέτωπο είχε ξαναγίνει προορισμός για βόλτα, για αναψυχή ακόμη και για μπάνιο, ήταν αν μη τι άλλο μια κατάκτηση. Μια κατάκτηση που την πιστώνονται πολλοί: εκείνοι που οραματίστηκαν και υλοποίησαν τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, οι τοπικοί άρχοντες που άνοιξαν τις κλειστές παραλίες στον κόσμο, όσοι τα έβαλαν με τα συμφέροντα των καταπατητών της παραλιακής και πολλοί άλλοι. Μια κατάκτηση που ακυρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες και θάφτηκε στην πίσσα, ποιός ξέρει για πόσα χρόνια.

Φταίει η κυβέρνηση για το ναυάγιο; Φυσικά και όχι. Όπως δεν φταίει για όλα τα κακώς κείμενα των τελευταίων σαράντα ετών, έτσι δεν μπορεί κανείς να της χρεώσει ούτε τη -γνωστή τοις πάσι- ασυδοσία ορισμένων ναυτιλιακών εταιρειών της συμφοράς, ούτε τους κακούς επιχειρηματίες που προκειμένου να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα, γράφουν στα παλιά τους παπούτσια ασφάλεια, πλήρωμα, περιβάλλον. Φταίει, όμως, που δυόμισι χρόνια δεν άλλαξαν και πολλά σε ένα σαθρό κατεστημένο που αφήνει να ταξιδεύουν πλοία τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει παλιοσίδερα, φορτωμένα όσο γουστάρει ο εφοπλιστής, με θανάσιμες εκπτώσεις σε συντήρηση και στελέχωση.

Φταίει η κυβέρνηση για την οικολογική καταστροφή; Και ναι και όχι. Σίγουρα δεν φταίει για το γεγονός ότι μια χώρα, για την οποία οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό "περιουσιακό στοιχείο", δεν μπόρεσε τους καιρούς της ευμάρειας να αποκτήσει επαρκή μέσα και οργάνωση για την αποφυγή και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Από την άλλη, ο συντονισμός των ενεργειών, ειδικά τις πρώτες, κρίσιμες ώρες, ίσως φανερώνει μία υποτίμηση του κινδύνου.

Τι πρέπει να γίνει; Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από ορισμένα αυτονόητα πράγματα, που θα επιτρέψουν να χυθεί φως στο περιστατικό και θα αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Άμεση και ενδελεχής έρευνα των αιτίων του ναυαγίου. Γιατί βυθίστηκε χωρίς εμφανή λόγο το "Αγία Ζώνη"; Ποιος, πότε και με ποιες διαδικασίες έκρινε το αξιόπλοό του; Τι γίνεται στον "νηογνώμονα"; Αληθεύει η καταγγελία ότι στο πλοίο υπήρχαν μόνο δύο άτομα και αν ναι γιατί; Ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας και άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Όσον αφορά το περιβαλλοντικό σκέλος, συνέχιση με ακόμη καλύτερη οργάνωση της επιχείρησης απορρύπανσης, με όποιο κόστος κι αν έχει. Υποβολή αιτήματος ευρωπαϊκής συνδρομής στην αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε με τη μορφή αποστολής μέσων είτε έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Και φυσικά η Ελλάδα να αξιώσει από τους Θεσμούς τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής να εξαιρεθούν από τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Με αυτές μόνο τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση θα μπορεί με το κεφάλι ψηλά να ισχυριστεί πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Και ο κόσμος που την έχει στηρίξει, κόσμος με αυξημένη ευαισθησία στα ζητήματα περιβάλλοντος, θα καταλάβει...

ΥΓ. Φίλος χτες μου έλεγε, με κάθε σοβαρότητα: "Μην αποκλείεις την πιθανότητα να είναι προβοκάτσια". Μου ακούστηκε ολίγον... συνομωσιολόγος. Αν σκεφτεί, όμως, κανείς το timing (την ώρα που η κυβέρνηση "διώχνει τις επενδύσεις" στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, εμφανίζεται ως υπεύθυνη μιας οικολογικής καταστροφής) κι αν συνυπολογίσει την επίπτωση που θα είχε στο project του Ελληνικού μία πολύχρονη υποβάθμιση του Σαρωνικού, δεν τον λες και τελείως... ψεκασμένο. Γι' αυτό σας λέω, έρευνα και απόδοση ευθυνών. Εδώ και τώρα.