Log in

Δεν είμαστε όλοι «Ελληνάρες»

Πιο επεισοδιακό ποδαρικό στη νέα χρονιά, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Ο λόγος, βεβαίως, για το πρωτοσέλιδο -και το κύριο θέμα- της «F&M Voice» της περασμένης εβδομάδας.

Από την F&M Voice *

Ομολογουμένως, αν το θέμα δεν ήταν αυτό που ήταν και εφόσον ο Νίκος Μανεσιώτης επέμενε να βγούμε με έναν πηχυαίο τίτλο αυτής της λογικής, το πιθανότερο είναι ότι ακόμη θα τσακωνόμασταν, προσπαθώντας να τον «συνεφέρουμε». Όμως, αυτά που έγραψε την περασμένη εβδομάδα η «Μαύρη Λίστα», μας έκαναν να ομονοήσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Διότι, ένας πιο soft τίτλος δεν θα έδινε το στίγμα της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Η υποδοχή, της οποίας έτυχε το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, μας κάνει, εκ των υστέρων, ακόμη περισσότερο σίγουρους για το ορθό της επιλογής. Και εννοούμε την υποδοχή του, σε όλα τα επίπεδα: Από τα πολυάριθμα «μπράβο» και «ν’ αγιάσει το στόμα σας», που ακούσαμε από αρκετούς -και πλήρως διαφορετικούς μεταξύ τους- ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός μας, μέχρι το «μαύρο» που μας επιφύλαξε η πρωϊνή ενημερωτική ζώνη της δημόσιας τηλεόρασης. Η, κατά τα άλλα ανοιχτή και πλουραλιστική, ΕΡΤ, που οχυρωμένη πίσω από αστείες δικαιολογίες περί ΕΣΡ και άδειας από τη διοίκηση (;), αναγκάστηκε να δείξει στους τηλεθεατές της το εν λόγω πρωτοσέλιδο με δύο ημέρες καθυστέρηση κι αφού κοντέψαμε να βάλουμε «μέσο» τον Αλέξη.

Για να πούμε την αλήθεια, σε επίπεδο αισθητικής και comme-il-faut, μπορεί, πράγματι, κανείς να έχει πολλές ενστάσεις για το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο. Να ισχυριστεί ότι είναι σκληρό, επιθετικό, άκομψο, έως και υβριστικό. Για πείτε μας, όμως, με ποιο κομψό, γλυκό και συγκαταβατικό τρόπο μπορούσε κανείς να εγκαλέσει όλους εκείνους, που κατέστρεψαν την Ελλάδα και της πέρασαν, για σχεδόν μία δεκαετία, τη θηλιά των μνημονίων; Εκείνους που δεν δέχτηκαν να αλλάξουν, ούτε στο ελάχιστο, τις προκλητικές και χλιδάτες ζωές τους και πέταξαν το μπαλάκι της εξόδου από την κρίση στη σιωπηλή πλειονότητα των ανέργων, των φτωχών, των μη μπαταχτσήδων. Και, ως κερασάκι στην τούρτα, κουνάνε σήμερα το δάχτυλο και θέλουν να διώξουν τη «χούντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Για να τελειώνουμε με τα παραμύθια και τους καθωσπρεπισμούς, οι μόνοι οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να αισθανθούν θιγμένοι από το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο είναι οι ίδιοι οι «Ελληνάρες», στους οποίους αναφερόταν. Μόνο που αυτοί είναι αρκετά ευφυείς για να μην προκαλούν και πολύ χοντρόπετσοι για να αισθανθούν ντροπή για ένα απλό... fuck you. Εδώ το έκαναν σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς να ντραπούν, θα κολλήσουν, τώρα, σε ένα πρωτοσέλιδο;

Υ.Γ. Το γιατί έπρεπε η ΕΡΤ, σε ρόλο -και καλά- θεματοφύλακα της δημόσιας αισθητικής, να συστοιχηθεί με αυτούς τους τύπους, παραμένει απορίας άξιο. Λες και χάθηκαν τα ιδιωτικά κανάλια, που, άλλωστε, έχουν πάρει και τη σχετική εργολαβία...

* Το Editorial της εφημερίδας Finance & Markets Voice, που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018.