Log in

Ήταν ο Εθνάρχης, φοροφυγάς;

Η είδηση «θάφτηκε» από το σύνολο σχεδόν, των μέσων ενημέρωσης. Ίσως ο λόγος να οφείλεται στις αργίες των ημερών , ίσως πάλι η απόκρυψη να υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και «σημεία των καιρών».

Γράφει ο: 

Αναφερόμαστε στη νέα διαρροή χιλιάδων ονομάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που εμπλέκονται στις λίστες των ParadisePapers στην οποία προχώρησε η ιστοσελίδα του διεθνούς κονσόρτιουμ ερευνητών δημοσιογράφων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται τόσο μεγάλος αριθμός ελληνικών ονομάτων, αφού η λίστα περιλαμβάνει 2.594 καταχωρίσεις που προέρχονται από τα εταιρικά μητρώα της Μάλτας. Σημειώνεται ότι η πρώτη διαρροή συμπεριλάμβανε μόλις 235 ονόματα Ελλήνων.

Οι αναφορές των ονομάτων στη λίστα είναι ενδεικτικές αφού είναι πιθανόν τις επόμενες μέρες να προκύψουν και άλλοι επώνυμοι. Πάντως μια πρώτη επισκόπηση που διαβάζουμε στον διαδικτυακό ιστότοπο της «Αυγής» περιέχει γνωστά ονόματα του ευρύτερου δημόσιου βίου όπως αυτά των κυρίων Γ. Αλαφούζου,Κ. Βεντούρη,Γ. Βαρδινογιάννη, την Ε. Μανουσάκη σύζυγο του Φ. Μπόμπολα, αλλά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου .

Κατά αρχήν να επαναλάβουμε το αυτονόητο : Η συμμετοχή σε παρόμοιες λίστες δεν σημαίνει και συμμετοχή σε παρανομία. Τα Paradise Papers αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες, αλλά και ιδιώτες, μπορούν να αποφύγουν τους φόρους χρησιμοποιώντας τεχνητές δομές, διαδικασία που εάν εκτελείται σωστά, είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Μέχρις εκεί όμως: Διότι όλοι οι συμμετέχοντες άσκησαν το «δικαίωμα» της νόμιμης φοροδιαφυγής αξιοποιώντας «πόρτες και παράθυρα» του νομικού και φορολογικού συστήματος της χώρας. Και οι επιχειρηματίες που μετήλθαν αυτής της μεθόδου μπορούν να προβάλλουν κάποιες δικαιολογίες , λόγω των πολυσχιδών δραστηριοτήτων που έχουν. Αλλά να μπει σε αυτό το... τρυπάκι και ο Εθνάρχης της Δεξιάς ;

Προβλέπουμε τις δικαιολογίες που θα ακουστούν. Θα υποστηριχθεί ότι όλα αυτά έγιναν σε άλλους καιρούς όταν η χώρα δεν αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως σήμερα και επομένως ο καθείς «έκανε τους λογαριασμούς» του με τα περιουσιακά του στοιχεία, με στόχο να αποφύγει υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πρόκειται για αστείο και έωλο επιχείρημα: Πρώτον διότι οι φορολογικές υποχρεώσεις την δεκαετία του 1980 για κάθε Έλληνα πολίτη ήταν ελάχιστες σε σύγκριση με τις σημερινές. Δεύτερο και κυριότερο: Αν έφτασε η χώρα στο σημερινό χάλι, οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως εκείνους που διευκόλυναν (ή ακόμα και αξιοποιούσαν) την νομιμοφανή φοροδιαφυγή.

Και κατά πως λένε τα Paradise Papers o «Εθνάρχης» υπήρξε ένας από αυτούς κατέχοντας μάλιστα την ίδια περίοδο υψηλά κρατικά αξιώματα...