Log in

H αγορά και η αγοραία (αντιπολίτευση)

Ο ΣΕΒ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αντιπροσωπεύουν τα δύο βασικά θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν τους βιομηχάνους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας. Λόγω πολιτικών καταβολών και αντιλήψεων των εκπροσώπων τους, το μόνο για το οποίο δεν μπορούν να κατηγορηθούν είναι ότι «κλείνουν το μάτι» στην κυβέρνηση. Το αντίθετο θα λέγαμε.

Γράφει ο: 

Έχει επομένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγραφούν οι πρόσφατες εκτιμήσεις των δύο θεσμικών οργάνων αν θέλει κανείς να έχει μια εικόνα, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον  Πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα σήμερα υπάρχει διάχυτη κινητικότητα σε επίπεδο ενδιαφέροντος, συζητήσεων και αξιολογήσεων, για νέες επενδύσεις ενώ σε εσωτερική έρευνα μελών του ΣΕΒ οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμώνται σε 16 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία. Όπως τόνισε υπάρχουν κλάδοι, όπου η αποεπένδυση έχει αναστραφεί και οι καθαρές επενδύσεις έχουν οριακά θετικό πρόσημο, όπως η μεταποίηση, η εξόρυξη, η ενέργεια, οι κατασκευές.  

Ο κ. Φέσσας εκτιμά ακόμα ότι αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική οικονομία το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως και να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης. Η αισιοδοξία του προέδρου του ΣΕΒ βασίζεται και στην εκτίμηση ότι το κενό –που καταγράφηκε κατά την τελευταία δεκαετία-  μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ σήμερα σε 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη.  Λέει ακόμα ότι όσο συντομότερα το πετύχουμε τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα μιας έρευνας της ΕΣΕΕ μεταξύ των μελών της για την κατάσταση στην αγορά. Σύμφωνα με αυτά και για την περιοχή της Αθήνας που δίνει και τον τόνο στο σύνολο της χώρας προκύπτουν:

-Σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).

-Από το 2012 όπου είναι συγκρίσιμο το πεδίο απογραφής, το Μάρτιο του 2018 καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων που έχει καταγραφεί (24,9%)

-Νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) ενώ το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.

-Σε όλες τις εμπορικές ζώνες Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος εκτιμά ότι το «ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης, ενώ στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, χωρίς όμως αυτό να μας ικανοποιεί, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό».

Οι άνθρωποι της αγοράς, βλέπουν ότι η οικονομία καταγράφει ικανοποιητικά επίπεδα βελτίωσης και σταθερά επιστρέφει στα προ της κρίσης επίπεδα. Μπορεί αυτό βέβαια να μην ικανοποιεί τη ΝΔ και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά τι σημασία έχει αυτό; Τα γεγονότα τους προσπερνούν…