Log in

Το ΧΑ στην εποχή των “Greek Statistics”

Τα ελληνικά ομόλογα πλήρωσαν ακριβά τα Greek Statistics. Όταν η αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων μιας χώρας γκρεμίζεται, ως αποτέλεσμα σκόπιμης, συστηματικής και μεθοδευμένης αλλοίωσής τους, η αγορά ομολόγων τιμωρεί με το μόνο τρόπο που ξέρει: αποσύρει τα κεφάλαιά της.

Γράφει ο: Νώντας Χαλδούπης

Οκτώ χρόνια μετά το σκάνδαλο, κάτι έχουμε διδαχθεί, έστω και με το δύσκολο τρόπο. Τα στοιχεία που παράγει η ΕΛΣΤΑΤ γίνονται δεκτά ως ακριβή από την Eurostat και οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων έχουν πάψει να ανησυχούν για δυσάρεστες εκπλήξεις από απάτες και «μαγειρέματα» -βέβαια, δεν βοηθά πολύ τη διεθνή εικόνα της χώρας ότι σύρεται συνεχώς στα δικαστήρια ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, επειδή έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Η υπόθεση της Folli Follie θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εταιρική εκδοχή των Greek Statistics και έτσι εκλαμβάνεται από τους διεθνείς επενδυτές, πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των βιβλίων του ομίλου από έναν εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων ορκωτών ελεγκτών, την Ernst Young.

Ανεξάρτητα από το στρατόπεδο στο οποίο βρίσκονται, long ή short, οι επενδυτές θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα οικονομικά στοιχεία μιας από τις εννέα μεγάλες ελληνικές εταιρείες, οι μετοχές των οποίων μετέχουν στο δείκτη MSCI -ήδη, η μετοχή της FF Group αφαιρέθηκε, λόγω μείωσης της κεφαλαιοποίησης, από το δείκτη, αλλά δεν παύει να είναι μια ελληνική πολυεθνική με μεγάλη βαρύτητα στο ΧΑ, καθώς μετέχει στο Γενικό Δείκτη και στον FTSE-25.

Μπορεί οι αιτιάσεις της QCM, του fund που εξαπέλυσε την επίθεση στην ελληνική εισηγμένη, να μην έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, όμως είναι γεγονός ότι έχουν περάσει δέκα ημέρες από τη δημοσιοποίηση της αρχικής έκθεσης του fund και υπάρχουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από τη διοίκηση της εισηγμένης, η οποία μάλιστα έχει αποφύγει να εκτεθεί σε οποιαδήποτε μορφή ανοικτού διαλόγου με εκπροσώπους επενδυτών (conference call) ή εκπροσώπους του Τύπου (συνέντευξη Τύπου).

Η αγορά είναι ένας μηχανισμός προεξόφλησης μελλοντικών γεγονότων και αντέδρασε με τον τρόπο που γνωρίζει: προεξοφλεί ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι πολύ κακό και «γκρεμίζει» την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, χωρίς να περιμένει επίσημα πορίσματα.

Το πρόβλημα είναι ότι η συζήτηση για τα εταιρικά “Greek Statistics” δεν περιορίζεται σε μία εταιρεία. Η λογική των επενδυτών είναι απλή και παράγει συνεχώς νέα αποτελέσματα: αν κατάφερε μία μεγάλη ελληνική εισηγμένη να περάσει κάτω από τα εποπτικά... ραντάρ (των ορκωτών ελεγκτών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) και να δημοσιοποίηση αμφίβολης ακρίβειας ή παραποιημένα στοιχεία, τότε το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Επιπλέον, αν ένα μικρό, ακτιβιστικό fund μπορεί να «γονατίσει» με μια έκθεση μια εισηγμένη με τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, το μήνυμα που παίρνει η κοινότητα των διαχειριστών που ειδικεύονται στην υποτιμητική κερδοσκοπία και στις short επενδυτικές στρατηγικές είναι ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για «χτυπήματα» με εύκολο και γρήγορο κέρδος. Αντί να προσελκύονται στη χώρα long επενδυτές που θα περιμένουν να κερδίσουν από την ανάπτυξη της χώρας, «μαγνητίζονται» οι short, που κερδίζουν από καταρρεύσεις (ας μην παρεξηγηθούμε: στις αγορές χρειάζονται και οι short και συχνά λειτουργούν εξυγιαντικά, αλλά δεν είναι ο τύπος επενδυτή που είναι υγιές να προσελκύεται σε μια αγορά).

Το χειρότερο είναι ότι, την ώρα που αρχίζουν να υποχωρούν βασικά ρίσκα που απέτρεπαν την είσοδο ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, αναδύεται ένα νέο είδος κινδύνου, που λειτουργεί με επικίνδυνα διαβρωτικό τρόπο για την επενδυτική εμπιστοσύνη. Το ρίσκο αποτύπωσης των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, το ρίσκο αξιοπιστίας, μπορεί πολύ εύκολα να «φρενάρει» την ανοδική κίνηση της αγοράς που όλοι περιμένουν ως μια φυσική εξέλιξη, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και η χώρα βαδίζει προς την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά την υπόθεση των εταιρικών “Greek Statistics” και να εφαρμόσουν με ταχύτητα και αυστηρότητα τους κανόνες. Αν δεν πεισθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα ότι αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σοβαρά, η αγορά θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια με αμφίβολη κατάληξη.