Log in

«Τι είχε Κυριάκο μ’;», «Τι είχα πάντα…»

Λίγα 24ωρα πριν τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τα αποβράσματα της πολιτικής ζωής της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το όραμά του για το μέλλον του τόπου! Ένα πρόγραμμα που όχι απλώς επωάζει το «αυγό του φιδιού», αλλά και φροντίζει να προστατέψει και τα νεογνά…

Γράφει ο: 

Εκεί οδηγούν οι παρενέργειες από τις θέσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την «επόμενη ημέρα» στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία…

Σε μία πραγματικότητα, όπου η σκληρή και ισοπεδωτική λιτότητα, η απορρύθμιση των πάντων και η λογική του αχαλίνωτου κέρδους, δημιουργεί τις συνθήκες ανόδου των πιο αποκρουστικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων, όπως καταγράφεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Χωρίς κοινωνική μέριμνα, χωρίς κοινωνικό κράτος και φροντίδα για τους αδύναμους, όπως υποκρύπτει το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να επικρατήσουν οι οπαδοί του Χίτλερ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επικοινωνιακοί μανδύες
Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επένδυσε επικοινωνιακά τα πιο σκληρά μέτρα, που ανακοίνωσε, καλύπτοντάς τα πίσω από προτάσεις, όπως οι μειώσεις φόρων και εισφορών, η κατάργηση τελών και επιβαρύνσεων, η αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων του Δημοσίου, όπως η γραφειοκρατία και το πελατοκεντρικό σύστημα.

Μόνο που αυτά τα είχε ήδη εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα! Εκείνα που «έκρυψε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι πραγματικές επιπτώσεις από το πρόγραμμά του για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Βεβαίως, είχε σύμμαχό του και το επικοινωνιακό του επιτελείο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, είχε διυλίσει αρκετά καλά τις ερωτήσεις που του απευθύνθηκαν κατά τη συνέντευξη τύπου. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε… μισός δημοσιογράφος να τον ρωτήσει για τη Novartis, για τις υποθέσεις της Μαρέβα, για τα δικά του «κόκκινα» δάνεια και για τα χρέη της Ν.Δ.

«Νέοι, ψηφίστε Τσίπρα»
Αλλά ας πάμε παρακάτω. Η θέση του κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα η διευκρίνισή του για το επικουρικό των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, αποτελεί ευθεία προτροπή προς τους νέους: «Ψηφίστε Τσίπρα, αυτός τουλάχιστον θα σας δώσει κάποια σύνταξη»! Διότι, η πρόταση Μητσοτάκη για ιδιωτική διαχείριση των επικουρικών, σημαίνει ότι ο μελλοντικός συνταξιούχος θα είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς οι συντάξεις θα αποτελούν απλό λήμμα στα λεξικά!

Η διευκρίνιση του προέδρου της Ν.Δ. για τους συμβασιούχους, αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για όσους ακόμη είναι αναποφάσιστοι, ώστε να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ! Διαφορετικά, δεν πρόκειται να ξαναδούν την πόρτα των φορέων, όπου έχουν προσληφθεί!

Και τα δάνεια;
Για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», το μόνο που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να δώσει εύσημα στην ΑΑΔΕ του Γιώργου Πιτσιλή (ναι σε αυτή που, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα F&M Voice, έχει αποτύχει παταγωδώς να ελέγξει τους πολύ πλούσιους και τα «χοντρά πορτοφόλια»), λέγοντας ότι έχει πλέον την τεχνογνωσία και τα μέσα να «συλλάβει» τη μικρή φοροδιαφυγή.

Όσο για εκείνους που «φέσωσαν» χοντρά το Δημόσιο ή πήραν δανεικά κι αγύριστα από τις Τράπεζες (βλέπε και υποθέσεις δανείων σε Ν.Δ. και «Κήρυξ Χανίων»), απλώς θα είναι… αμείλικτος.

Εργασιακό μπάχαλο
Ακόμη πιο αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό: Όλα να τα συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, καμία ανάμειξη της κυβέρνησης.

Ο ίδιος δήλωσε υπέρ μίας «λογικής αύξησης» στον κατώτατο μισθό, αλλά και υπέρ της ισχυροποίησης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Με λίγα λόγια, «καλύτερα το χάος, πάρα η ρύθμιση» στις εργασιακές σχέσεις.

Πιο κοντά στην εργασιακή κόλαση δεν γίνεται… Και κάτι τέτοιο ούτε ο πιο σκληρός εργοδότης δεν το θέλει!

Ο Δήμαρχος- φορομπήχτης
Το ωραιότερο, ωστόσο, μας το φύλαγε για το βράδυ του Σαββάτου, έτσι για να ευθυμήσουμε! Το ΕΝΦΙΑ, λέει, θα τον καθορίζει και θα τον εισπράττει ο εκάστοτε Δήμαρχος! Καλά, πόσον καιρό συζητούμε με το επιτελείο του για να καταλήξει σε αυτή την… επαναστατική πρόταση;

Ίσως, ο ίδιος να μη γνωρίζει, αλλά και οι συνεργάτες του να μην τον έχουν ενημερώσει, ότι τα Δημοτικά Τέλη δεν τα εισπράττει απευθείας ο κάθε Δήμος, αλλά τα… φορτώνει στη ΔΕΗ! Γιατί άραγε; Μήπως, επειδή οι Δήμοι δεν έχουν ούτε τους μηχανισμούς, αλλά και ούτε τη δυνατότητα είσπραξης των τελών; Κι εάν ένας Δήμαρχος αποφασίσει να βγει στη γύρα να μαζέψει τον ΕΝΦΙΑ, τι θα τους επιφυλάξουν οι δημότες του; Στην καλύτερη και πιο… ευγενική περίπτωση, ένα τελάρο σάπια οπωροκηπευτικά ο καθένας! Αν κι αυτό θα έχει κόστος…

Ο πραγματικός στόχος, όμως, κρύφτηκε πίσω από τη… ρηξικέλευθη πρόταση: Να κοπεί ολοσχερώς η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα, με την υποχρηματοδότηση, αρκετοί Δήμοι βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Φαντάζεστε τι έχει να δίνει όταν κι εφόσον εφαρμοστεί η πρόταση Μητσοτάκη;

Κι πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, όπως μας έλεγε το Σάββατο, εάν η αρμοδιότητα περάσει στους Δήμους, όπως εξηγούσε την Κυριακή; Μας το εξήγησε εμμέσως: «Ο Δήμαρχος κρίνεται από τους δημότες»! Έ, ρε γλέντια… Άντε, τώρα να βρει υποψήφιους που θα στηρίξει το κόμμα του στις εκλογές του Μαΐου!

Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναλάβει τα ηνία της χώρας, για να «ανατάξει» την οικονομία! Όσοι δεν κατάλαβαν το… βάθος των «προοδευτικών» μέτρων π[ου μας παρουσίασε το Σαββατοκύριακο, μπορούν να τον ψηφίσουν στις επόμενες κάλπες. Όσοι, όμως, κατάλαβαν, δεν έχουν κανένα λόγο να επαναφέρουν τη χώρα σε ατραπούς χάους και απορρύθμισης των πάντων. Είναι απολύτως σαφές.