Log in

Το παλαιό σύστημα ζει και βασιλεύει!

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε οι δημοσκοπικές «αυταπάτες» με τις μεγάλες διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου.

Γράφει ο: 

Η σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση αποτελεσματικών λύσεων, σε θέματα ύψιστης σημασίας, όπως η αντιμετώπιση της διαφοράς, η πάταξη της διαπλοκής και η αποδυνάμωση του παλαιού συστήματος, που μας οδήγησε στη βαθιά κρίση, στοιχίζουν περισσότερο στην κυβέρνηση απ’ ότι μία αποτυχημένη δήλωση ή μία υπαναχώρηση από δεσμεύσεις του παρελθόντος.

Άλλωστε, η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς αποτελούν προνομιακό πεδίο πολιτικής για την Αριστερά, ενώ παράλληλα δεν… απαγορεύεται από κανένα μνημόνιο κι από καμία έξωθεν επιβαλλόμενη στρατηγική! Σε αυτόν τον τομέα οι συγκρίσεις είναι σαρωτικά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης.

Τι θα πει, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία για την Υγεία, όταν τα πιο… εκλεκτά στελέχη της βρίσκονται μία ανάσα πριν τις οριστικές παραπομπές για υποθέσεις, όπως η Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν και άλλα… ανδραγαθήματα;

Τι μπορεί να ισχυριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «σκάνδαλα» της κυβέρνησης, όταν τα πιο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά (στην οποία και ο ίδιος κατείχε εξέχουσα θέση) έχουν πρωταγωνιστήσει σε υποθέσεις off shore εταιριών, σε διάφορες λίστες και φιγουράρουν σε περίοπτες θέσεις στα διάφορα Papers;

Πως μπορεί να αιτιολογήσει ο «γαλάζιος» ΣΕΒ την εμμονή του να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, όταν πριν από μερικά χρόνια, υποστήριζε το σχέδιο των Σαμαροβενιζέλων για τη «μικρή ΔΕΗ», που θα αποτελούσε την ταφόπλακα στην ισχυρότερη ενεργειακή επιχείρησης της χώρας, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι του ισχυρότερου επιχειρηματικού Συνδέσμου συντονίζονται απόλυτα με την «επίθεση» που έχει εξαπολύσει η Νέα Δημοκρατία και οι όμορες δυνάμεις της, στη ΔΕΗ, αμφισβητώντας τις επιλογές και τον τρόπο διοίκησης της επιχείρησης.

Οι ίδιοι κύκλοι ήταν εκείνοι που στην ουσία βοήθησαν να… μεταπηδήσει στο Υπερταμείο, ο μέχρι πρόσφατα οικονομικός διευθυντής της Folli Follie, το ίδιο πρόσωπο που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, την περίοδο κατά την οποία η διοίκησή της κατηγορείται για τεράστια κομπίνα, με στόχο να «φουσκώσει» τα μεγέθη της…

Όλα αυτά κι άλλα πολλά αποτελούν κομμάτια του παλαιού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει, να δουλεύει και να ασκεί πολιτική, χωρίς να έχει, έστω και στο ελάχιστο, σταματήσει τη δράση του, παρά τις διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα…

Όσο αυτό το σύστημα διαπιστώνει ότι κανείς δεν το κουνάει, τόσο θα συνεχίσει να υπονομεύει κάθε προσπάθεια κάθαρσης. Γι’ αυτό, λοιπόν, εκτός από τις συντάξεις, εκτός από τα κοινωνικά μέτρα κι άλλες παρεμβάσεις, το κρισιμότερο στοίχημα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό είναι να σπάσει την αλυσίδα που δένει μεταξύ τους τα γρανάζια του παλαιού συστήματος.

Διότι, όσο δεν προχωράει σε ριζοσπαστικές αλλαγές, τόσο θα εμφανίζονται διάφοροι κεντρικοί τραπεζίτες και, για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, θα στρέφουν τα βέλη τους στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας: «Δεν λάβαμε πρόσκληση για τη σύσκεψη…». Λες και ο ρόλος τους είναι να περιμένουν τις προσκλήσεις, για να συμμετάσχουν σε δεξιώσεις και… χορούς!