Log in

Για τα «νερά» τα κάνουν όλα! Κομισιόν και «γαλάζιοι»…

Τελικός στόχος: Τα «νερά»! Εκεί οδηγεί η παρελκυστική τακτική των Ευρωπαίων και ορισμένων εγχώριων δυνάμεων στην υπόθεση της μεταβίβασης λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Γράφει ο: 

Ο διαγωνισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή, ο συντονισμένος «μηχανισμός» Ευρωπαίων με πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στο εσωτερικό, επιδιώκουν να ωθήσουν τις διαδικασίες σε αποτυχία, με ουσιαστικό στόχο την εκποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προβάλει αντιστάσεις, έχει δεσμευθεί να μην παραχωρήσει τα «νερά», καθώς μία εξέλιξη θα οδηγούσε στο μοντέλο της περιβόητης «μικρής ΔΕΗ», που είχαν προσπαθήσει να υλοποιήσουν οι Σαμαροβενιζέλοι και τελικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Διαφωνίες για τον μηχανισμό
Το τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση των λιγνιτών, «γράφτηκε» στις Βρυξέλλες, καθώς από την αλληλογραφία που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με το υπουργείο Ενέργειας προκύπτει ότι υπάρχουν διαφωνίες των Ευρωπαίων επί του μηχανισμού, που πρότεινε η ελληνική πλευρά για τη μεταβίβαση των λιγνιτικών μονάδων.

Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με απόλυτη ακρίβεια στα «σφικτά» χρονοδιαγράμματα, που είχε θέσει η Κομισιόν, για τον διαγωνισμό, ωστόσο, έρχεται τώρα η Επιτροπή και στην ουσία δυναμιτίζει τη διαδικασία, κωλυσιεργώντας και προβάλλοντας νέες αντιρρήσεις.

Ανάλογη τακτική από μέρους των Βρυξελλών είχε καταγραφεί και στις διαδικασίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ, ενώ στη συνέχεια, οι Θεσμοί προσπάθησαν να βάλουν στο τραπέζι τις υποτιθέμενες ευθύνες της ελληνικής πλευράς, για τη μη επίτευξη του στόχου στις αποκρατικοποιήσεις.

Πραγματικός στόχος
Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, καθώς δεν αφορά μία υπόθεση στόχων, αλλά την πολιτική που επιδιώκει να επιβάλει η Κομισιόν επικαλούμενη το «άνοιγμα» της αγοράς του λιγνίτη, αλλά και τον στόχο για πλήρη απανθρακοποίηση της Ευρώπης. Από μόνοι τους αυτοί οι δύο στόχοι αλληλοαναιρούνται, καθώς ουδείς ιδιώτης θα προχωρήσει σε μία επένδυση, που έχει ημερομηνία λήξης και αδιευκρίνιστο κόστος ως προς τα περιβαλλοντικά (δικαιώματα ρύπων).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τακτική της Κομισιόν είναι απολύτως συντονισμένη με εγχώριες πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, που σε τελική ανάλυση έχουν στόχο να σύρουν την κυβέρνηση να συμφωνήσει με την εκποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι αυτές οι εγχώριες δυνάμεις έχουν… γαλάζιο χρώμα, καθώς μία ενδεχόμενη αποτυχία στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες, θα γίνει αντικυβερνητική «σημαία» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά είχε πλήρως αποδεχθεί και προωθήσει τα συμφέροντα των (εγχώριων και αλλοδαπών) επιχειρηματικών δυνάμεων, που εποφθαλμιούν τα «νερά».

Σε επιστολή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, επισημαίνεται ότι οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν συνεχίζονται και ενδεχομένως σήμερα να προκύψουν νεότερα, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές, που έχει οριστεί για την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αλλάξει.

Αντιρρήσεις για ΝΟΜΕ
Εκτός από την υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως επιδιώκουν να ορθώσουν εμπόδια και σε άλλους τομείς της ενεργειακής αγοράς, εκφράζοντας αντιρρήσεις σε αρκετά θέματα.

Για παράδειγμα, η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν εμφανίζεται να εκφράζει αρνητική άποψη στην πρόθεση της ΡΑΕ να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που αποκτούν οι ιδιώτες με τη διαδικασία των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Το θέμα προέκυψε όταν συγκεκριμένες επιχειρήσεις δέσμευαν ποσότητες ρεύματος στις δημοπρασίες, πέτυχαν χαμηλότερες τιμές, αλλά δεν προχώρησαν σε ανάλογες ανταγωνιστικές προσφορές προς τους πελάτες τους. Αντίθετα προχωρούσαν σε εξαγωγές ρεύματος προς γειτονικές χώρες (κυρίως προς Ιταλία), όπου η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εύκολο και μεγάλο κέρδος για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, όπως είναι ο στόχος των ΝΟΜΕ.

Στο στόχαστρο οι Κινέζοι
Με άλλη επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, η Κομισιόν ζητά να ελεγχθεί από τη ΡΑΕ εάν είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία η συμφωνία της κινεζικής CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου, για την εξαγορά του 75% των αιολικών πάρκων που διαθέτει ο τελευταίος, συνολικής ισχύος 1.500 μεγαβάτ.

Μάλιστα, οι Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρουν την πιστοποίηση που έχουν δώσει στον ΑΔΜΗΕ, με τον ισχυρισμό ότι στον τελευταίο συμμετέχει με ποσοστό 24% του μετοχικού κεφαλαίου, μία άλλη κρατική εταιρία από την Κίνα, η State Grid.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίεργο συνειρμό, για υπηρεσίες που ισχυρίζονται ότι υπηρετούν τις «ελεύθερες αγορές» και πιέζουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική πλευρά να μεταβιβάσει ποσοστά και δημόσιες επιχειρήσεις σε άλλους μετόχους… Υπενθυμίζουμε ότι η πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ έγινε μετά από αφόρητες πιέσεις των Ευρωπαίων…