Log in

Κάλυψη χωρίς... συγκάλυψη: Τα ελληνικά media και η περίπτωση Μανιαδάκη

Πρώτο Θέμα, Αλαφούζος και... σία σπρώχνονται, ποιος θα δώσει πρώτος βήμα στον Νίκο Μανιαδάκη για να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του και να μας εξηγήσει, με τεχνοκρατική πάντα διάθεση, ότι το πρόβλημα της Υγείας στην Ελλάδα ήταν «λογιστικό».

Γράφει ο: 

Θα σπεύσουν, βεβαίως, οι υπερασπιστές της «δημοσιογραφίας» να μας βάλουν στη θέση μας: Δεν είναι απολύτως λογικό, κάθε μέσο ενημέρωσης να θέλει μια συνέντευξη με το υπ’ αριθμόν ένα πρόσωπο της επικαιρότητας;

Φυσικά και είναι. Δημοσιογραφία όμως, κύριοι, αποτελεί να δίνεις βήμα στον κάθε Μανιαδάκη για να απαντήσει στις εύλογες ερωτήσεις που γεννά η υπόθεση Novartis στον κάθε Έλληνα πολίτη. Όχι να του προσφέρεις ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, για να πει ό,τι εκείνος θέλει.

Η στάση όλων αυτών των μέσων, που τις τελευταίες μέρες φιλοξένησαν τον παρ’ ολίγο φυγά ευθυγραμμίζεται, καλώς ή κακώς, με τη στάση της Ν.Δ. Μέχρι την Πρωτοχρονιά ο συγκεκριμένος κύριος ήταν «κουκουλοφόρος», «σκευωρός» και αναξιόπιστος. Ξαφνικά, έβγαλε την «κουκούλα» και κατέστη αξιόπιστος συνομιλητής, από τα λόγια του οποίου πρέπει να κρεμόμαστε και οφείλουμε να συμπεράνουμε αν και ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Και αν έχουν βάση και πρέπει να γίνουν πιστευτά τα όσα λέει δημοσίως ο κύριος Μανιαδάκης στις συνεντεύξεις του, γιατί να μην γίνουν εξίσου πιστευτά και τα όσα έχει πει στις καταθέσεις του -έχουν διαρρεύσει, όπως γνωρίζετε, αρκετά- εντός και εκτός Ελλάδος; Α, ναι. Αυτά ήταν προϊόν πιέσεων και ο ίδιος θύμα πολιτικής δίωξης.

Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είναι το πρόβλημά μας ο εν λόγω κύριος. Από τη στιγμή που είναι, πλέον, κατηγορούμενος, έχει κάθε δικαίωμα να λέει ό,τι εκείνος και οι συνήγοροί του θεωρούν πως τον απαλλάσσει των κατηγοριών ή έστω ελαφρύνει τη θέση του.

Εμείς τα έχουμε με την προβληματική λειτουργία της δημοσιογραφίας, η οποία για μία ακόμη φορά δεν μπορεί να σταθεί, με μικρές, αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, στο ύψος των περιστάσεων. Και επιμένει να διαμορφώνει την ατζέντα και τη στάση της απέναντι στα γεγονότα, με όρους άλλοτε πολιτικών προτιμήσεων, άλλοτε οικονομικών εναγκαλισμών και ορισμένες φορές και τα δύο μαζί.

Κύριε Μανιαδάκη, σας μεταφέρουμε ανοιχτή πρόσκληση του εκδότη μας για να παρουσιάσετε τις θέσεις σας, αλλά και να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, στα επόμενα φύλλα της «F&M Voice». Αντίστοιχη πρόσκληση έχουμε, άλλωστε, απευθύνει και στον κ. Φρουζή, αλλά εκείνος μας έχει απαντήσει μόνο μέσω εξωδίκων απειλών. Εσείς, που φαίνεστε πιο επικοινωνιακός, θα την δεχτείτε;

Υ.Γ. Αν οι παραινέσεις του Πολάκη στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να «τρέξουν» πιο γρήγορα την υπόθεση Novartis -δεδομένου και του συγκεκριμένου πολιτικού χρόνου- αποτελεί «θεσμική εκτροπή» και παρέμβαση στο έργο της Θέμιδας, οι κορώνες του Γεωργιάδη, που χτες θέλει να κλείσει την εισαγγελέα Τουλουπάκη 20 χρόνια φυλακή, σήμερα της τάζει ισόβια και αύριο θα την στείλει στο... απόσπασμα, τι ακριβώς είναι; Και ό,τι κι αν είναι, καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία;