Log in

Περί μέτρων στήριξης του Τύπου...

«Βρισκόμαστε σε ώριμο στάδιο επεξεργασίας προτάσεων οικονομικής ενίσχυσης, με στόχο την προστασία -σε εθνικό και τοπικό επίπεδο- των έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που αποτελούν πυλώνα της πολυφωνίας, του πολιτισμού και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου». Αυτό ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών και η αλήθεια είναι πως η είδηση δεν μπορεί παρά να γίνει δεκτή από τον κόσμο των εφημερίδων με κάθε θετική διάθεση.

Από την «F&M Voice»

Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που το φορτωμένο πρόγραμμα από τη μια και οι βραδείς ρυθμοί από την άλλη του Ευκλείδη Τσακαλώτου άφησαν, επί σειρά ετών, τα πράγματα να φτάσουν στο «αμήν». Αν και υπάρχει πάντοτε η βάσιμη δικαιολογία της μνημονιακής θηλιάς, που έπρεπε πρώτα να βγει από τους λαιμούς μας. Βάσιμη μεν, δικαιολογία δε. Διότι, μέτρο στήριξης του Τύπου δεν είναι μόνο τα κονδύλια, που ίσως πράγματι δεν μπορούσαν ως τώρα να χορηγηθούν. Είναι και πολλά άλλα πράγματα, που χωρίς ιδιαίτερο κόστος, θα μπορούσαν να έχουν εξυγιάνει τη συγκεκριμένη, άκρως προβληματική αγορά.

Η διανομή του Τύπου εξακολουθεί να γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Τα μηνύματα από τους ανθρώπους μας, που πραγματοποιούν κάθε εβδομάδα επιτόπιους ελέγχους στα σημεία πώλησης, αλλά και από φίλους μας αναγνώστες, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Ο Τύπος εξακολουθεί να είναι «όμηρος» του κάθε υποπράκτορα Παρίση, το πρακτορείο εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από τους υποπράκτορες, οι υποπράκτορες να ρίχνουν τις ευθύνες μια στο «Άργος» και μια στους λιανοπωλητές και πάει λέγοντας...

Σε κεντρικότατα περίπτερα της κεντρικότατης Κηφισιάς, την περασμένη εβδομάδα η «F&M Voice» δεν υπήρχε. Στη Μεταμόρφωση, το ένα περίπτερο την είχε παραλάβει κανονικά και το απέναντι όχι. Στη Γκράβα, ιδιοκτήτρια περιπτέρου μας διαμαρτυρόταν ότι δεν έχει εφημερίδες (Εφ.Συν. και άλλες) να πουλήσει και ότι ο προαναφερθείς Παρίσης επιμένει να της φέρνει μόνο τις ακριβές κυριακάτικες (τις εκδόσεις δηλαδή με τα δώρα, με τιμή πώλησης άνω των 4 ευρώ) τις οποίες αναγκάζεται να ανοίγει (!) και να πουλάει χωρίς τα δώρα, με δική της ζημιά, για να μην χάσει την πελατεία της. Το πλήρες μπάχαλο, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία συνέπεια.

Μας λέει το υπουργείο ότι η στήριξη στον Τύπο θα γίνει με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια. Με δεδομένο ότι το barcode ακόμη «σέρνεται», ποια ακριβώς θα είναι τα αντικειμενικά κριτήρια; Με βάση ποιες κυκλοφορίες θα διανεμηθούν τα όποια κονδύλια, τις κυκλοφορίες του δελτίου του πρακτορείου, από το οποίο όλο και περισσότερες εφημερίδες αποσύρονται, με βαριές κατηγορίες για «καπέλα» και νούμερα-μαϊμού; Μα τότε, δεν θα έχουμε μέτρα στήριξης του Τύπου, αλλά μέτρα στήριξης του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ελέγχει και κάμποσες εφημερίδες και το ίδιο το πρακτορείο διανομής.

Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, κύριοι. Καλή η δημόσια διαβούλευση, καλές και οι προθέσεις των υπουργείων Ενημέρωσης και Οικονομικών, αλλά για να μακροημερεύσει ο Τύπος στην Ελλάδα, αν πράγματι τον θεωρείτε «πυλώνα της πολυφωνίας», χρειάζονται άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες που θα καταστήσουν τον χώρο των εφημερίδων μια υγιή και δημοκρατική αγορά, με σαφείς κανόνες, αλλά και συνέπειες για όσους τους καταπατούν.

Για ξεκίνημα θα προτείναμε τρία απλά και βασικά πράγματα:

i. Θέσπιση νομικών συνεπειών για όσους παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των εφημερίδων. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου είναι «κενό γράμμα», από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομοθεσία με βάση την οποία να διώκεται όποιος την καταπατά με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του.

ii. Άμεση κατάργηση του «τυποκτόνου» νόμου, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να απειλεί την ίδια την ύπαρξη των εφημερίδων, με αγωγές εκατομμυρίων που έχουν ως μόνο λόγο κατάθεσης τη φίμωση όσων δημοσιογράφων επιμένουν να κάνουν ρεπορτάζ και την εξόντωση των εκδοτών.

iii. Επίσπευση της καθιέρωσης του barcode, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάβλητη μέτρηση της κυκλοφορίας.

Μετά από τα παραπάνω, ας μιλήσουμε και για οικονομικές ενισχύσεις...

Το editorial του τελευταίου φύλλου της «Finance & Markets Voice»