Log in

Σκάνδαλα και… πορτοφόλι θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης

Το Μακεδονικό πέρασε… Οι μνημονιακές εποχές επίσης… Και τώρα τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αισθάνεται και τόσο άνετα!

Γράφει ο: 

Με την παράφραση της παλαιάς ρήσης, που κυκλοφορούσε μεταξύ των Αριστερών, κυρίως των τάσεων που κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφεται η πολιτική πραγματικότητα, αμέσως μετά από μία εξαιρετικά περίεργη εβδομάδα, που τα είχε όλα: Κόντρες, αλληλοκατηγορίες, παραιτήσεις και διαγραφές, μία ακόμη ψηφοφορία που την… κέρδισε και πάλι η κυβέρνηση…

Στο τέλος της εβδομάδας είχαμε και μία δημοσκόπηση, που όπως όλα δείχνουν και κόντρα σε άλλες παρόμοιες καταγραφές των τάσεων στην κοινή γνώμη, αυτή φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι δείχνει να… γέρνει προς την αντίθετη (κυβερνητική) κατεύθυνση.

Το βέβαιο, ωστόσο, είναι ένα: Τον Μάιο θα έχουμε το βασικό τεστ αντοχής της κυβέρνησης στις τριπλές κάλπες (δύο για Αυτοδιοίκηση, μία για ευρωεκλογές). Η μεγάλη πολιτική αναμέτρηση θα διεξαχθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Κι έως τότε, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει το χρόνο να «γυρίσει το παιχνίδι».

Διερεύνηση σκανδάλων

Τα πάντα θα κριθούν από το πώς θα χειριστεί τις υποθέσεις των σκανδάλων τύπου Novartis, το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, δηλαδή, θα καθαρίσει τον Κόπρο του Αυγεία και να δείξει στην πλειοψηφία των πολιτών ότι δεν υπόσχεται στα λόγια την αλλαγή σελίδας και την πάταξη της διαφθοράς, αλλά κάνει πράξει τα όσα έχει υποσχεθεί.

Το δεύτερο μεγάλο «στοίχημα» του πρωθυπουργού είναι το πραγματικό εισόδημα εκείνων των μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας, που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, αν και δεν έφεραν ούτε στο ελάχιστο ευθύνες για το οικονομικό χάλι της χώρας.

Εισοδήματα

Ήδη, χιλιάδες συνταξιούχοι για έναν ακόμη χρόνο έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα. Πολλές χιλιάδες συμπατριώτες μας είδαν τα επιδόματα που δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Στο τέλος του μήνα, χιλιάδες χαμηλόμισθοι θα πάρουν στα χέρια τους τον αυξημένο κατώτατο μισθό, που για τους νέους, που αμείβονταν με τον λεγόμενο υποκατώτατο, θα είναι πραγματική ανάσα.

Για πρώτη φορά στα περίπου 10 χρόνια της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που υπέστησαν μειώσεις και περικοπές στα εισοδήματά τους, θα μετρήσουν -έστω μικρή- αύξηση των ποσών που θα μπουν στο πορτοφόλι τους! Όσο για το αφορολόγητο όριο, που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι θα «ροκανίσει» τα επιπλέον ποσά του νέου κατώτατου μισθού, ας περιμένουμε λίγο ακόμη, να δούμε ένα θα εφαρμοστεί, όπως δεν εφαρμόστηκε και η περικοπή των συντάξεων.

Κλείνει η ψαλίδα

Ακόμη κι εάν δεχθούμε ότι τη διαφορά της τελευταίας δημοσκόπησης, που την υπολογίζει σε 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, με χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και υψηλή της Νέας Δημοκρατίας, η κατάσταση είναι απολύτως αναστρέψιμη. Εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξουν απρόβλεπτες ανατροπές ή δεν σημειωθεί υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, κυρίως όσον αφορά στην απόλυτη και αποτελεσματική εξιχνίαση των σκανδάλων.

Υπάρχει, όμως, κι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα: Αυτό, μετά από τις τριπλές κάλπες του Μαΐου: Εκεί δεν θα κριθεί άμεσα η κυβέρνηση, αλλά οι αντίπαλοί της. Φαντάζεστε τι μπορεί να προκαλέσει ένα χαμηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές; Ακόμη και σεισμικές δονήσεις, που κανείς σεισμολόγος δεν μπορεί να προβλέψει!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έλεος! Να και ένα καλό νέο! »