Log in

Η δημοσιογραφία στα… καλύτερά της

Τις τελευταίες ημέρες, η δημοσιογραφία στη χώρα βάλλεται διαρκώς. Με δική της, πρώτιστα, ευθύνη, η δημοσιογραφία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Γράφει ο: 

Αποτέλεσμα είναι, να επιτρέπει στα… παράσιτα να επιβιώνουν και να καθορίζουν την κοινή γνώμη. Στοιχείο, που αποτελεί τελικά, πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Άλλωστε, όταν έχει ξεσπάσει «πόλεμος στα media», ενόψει βουλευτικών εκλογών, φαίνεται ολοκάθαρα ότι δημιουργούνται δύο ξεχωριστοί στρατοί. Μόνο που «θύματα» σε αυτό τον «πόλεμο», είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι δεν ενημερώνονται ορθά και αντικειμενικά, ή ακόμα χειρότερα, ενημερώνονται μονόπλευρα.

Ας δούμε δύο «κλασικά παραδείγματα» σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας, που θα αφήσουν εποχή…

* Περίπτωση Νίκου Γεωργιάδη: Πρόκειται για βουλευτή της ΝΔ, που καταδικάστηκε σε 28 μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή βρέθηκε ένοχος για περίπτωση παιδεραστίας.
Το περισταστικό έλαβε χώρα στη Μολδαβία το 2010, όταν ο ίδιος ήταν διπλωματικός αντιπρόσωπος εκεί και φαίνεται ότι «επί χρήμασι», επιδίωξε να ασελγήσει σε 15άχρονο αγόρι…
Τα media, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φρόντισαν να περάσουν στα «ψιλά» το γεγονός, δείχνοντας ιδιαίτερη «προστασία» στο βουλευτή. Μάλλον, το… τσιγάρο του Πολάκη είναι πιο σημαντικό γεγονός, δεν νομίζετε; Α, παρεμπιπτόντως, η Ν.Δ., επίσημα έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία…

* Περίπτωση Στέφανου Χίου: Εδώ πραγματικά πρόκειται για «περίπτωση». Μόλις την περασμένη Παρασκευή, η εφημερίδα «Μακελειό», της οποίας είναι εκδότης ο κ. Χίος, είχε πρωτοσέλιδο τίτλο «το πουτ@ναριό του προδότη, που εκπόρνευσε την κοινωνία».
Το βάλαμε αυτολεξεί και σε εισαγωγικά, για να δείξουμε το μέγεθος της ντροπής, που πρέπει να αισθανόμαστε όλοι, όταν υπάρχουν τέτοια πρωτοσέλιδα, που διαβάζονται από συμπολίτες μας.
Φυσικά, ο «συνάδελφος» αναφερόταν στις γυναίκες που βρίσκονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και όχι μόνο, αφού στις φωτογραφίες που φιγούραραν στην πρώτη σελίδα, περίοπτη θέση είχε και η σύζυγος του πρωθυπουργού… Φυσικά, υπήρξαν αντιδράσεις, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, ευτυχώς.
Όμως προξενεί εντύπωση, γιατί ακόμα η ΕΣΗΕΑ δεν έχει επιληφθεί του θέματος!

Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να δημοσιευτεί για να αποφασίσει η Ένωση να παρέμβει δυναμικά; Πόσο θα πρέπει να ξεφτιλίζεται η δημοσιογραφία, με τέτοια εμετικά πρωτοσέλιδα; Χρειάζεται να υπάρξουν αντιδράσεις κομμάτων, για να ξεσηκωθεί ο κλάδος, ενάντια σε όλο αυτό τον οχετό; Αναρωτιόμαστε…

Ειλικρινά, όσο ο χώρος της δημοσιογραφίας, δεν αποφασίζει να αντιδράσει, τόσο το σύνθημα «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», θα βρίσκει, δυστυχώς, όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Και η ευθύνη βαραίνει όλους μας, όχι μόνο εκείνους που «έθαψαν» το θέμα Γεωργιάδη, ούτε εκείνους που σκαρφίστηκαν το εμετικό πρωτοσέλιδο στο «Μακελειό» της περασμένης Παρασκευής.

Κρίμα, γιατί υπάρχουν και δημοσιογράφοι που πραγματικά θέλουν να ενημερώσουν τους πολίτες. Υπάρχουν και πολίτες που πραγματικά θέλουν να ενημερωθούν. Ας τους σεβαστούμε και ας αντιδράσουμε.

Διαφορετικά θα είμαστε συνυπεύθυνοι για το σημερινό κατάντημα της δημοσιογραφίας στη χώρα…