Log in

Μαζί τα έφαγαν, μαζί θα τα ξανα-φάνε;

Ποια είναι αλήθεια η μεσαία τάξη; Γιατί τόσος προεκλογικός ντόρος για μια τάξη που μόνο... εν τάξει δεν ζούσε στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες;

Γράφει ο: 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει πέσει στη παγίδα των νεο-φιλελεύθερων που σε τελική ανάλυση ξέρουν να εκπροσωπούν καλύτερα μια «τάξη» που θέλει να ζει χωρίς φόρους ουσιαστικά, με δάνεια και κάθε τριήμερο Αγίου Πνεύματος να μπορεί να πετάγεται μέχρι τη Μύκονο για να ανεβάσει φωτογραφίες στα social media.

Οι κυβερνήσεις  Τσίπρα κατηγορούνται ότι υπερφορολόγησαν τη μεσαία τάξη και αυτό το βλέπει τώρα στην κάλπη. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά φορολογήθηκαν ιδίως εκείνες οι επαγγελματικές ομάδες που επί δεκαετίες περνούσαν έξω από την εφορία, την ώρα που μέσα στα γκισέ των ΔΟΥ παρατηρείτο συνωστισμός μισθωτών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το θέμα βέβαια είναι γιατί το οικονομικό επιτελείο Τσίπρα δεν ακούμπησε σχεδόν την ανώτατη οικονομική τάξη, με αποτέλεσμα το βάρος της απαιτούμενης πράγματι αναδιανομής να πέσει στις πλάτες της μεσαίας τάξης προς ανακούφιση των ασθενέστερων και λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα αυτοί που «μαζί τα έφαγαν», κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και...»μεσαία τάξη», θέλουν τώρα μαζί τα ξαναφάνε και να καλύψουν τις απώλειες των δύο πρώτων μνημονίων.  Σημειώστε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ, σε ένα πρωτοφανές εργαστήρι λιτότητας που στήθηκε από την τρόικα στη λογική να φτωχύνουμε για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

Επί ΣΥΡΙΖΑ μπήκε φρένο στην περαιτέρω φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και ξεδιπλώνει πλέον ενόψει 7ης Ιουλίου το αφήγημα της δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης, που στηρίζεται στο μείγμα «φοροελαφρύνσεις αλλά και ισχυρό κοινωνικό κράτος' 

Ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ όμως, πιστοί στο δόγμα του νεο-φιλελευθερισμού, «λιγότεροι φόροι» και «μικρότερες δαπάνες» για υγεία, παιδεία κλπ σκοπεύουν να αποκαταστήσουν την αδικία των πρώτων μνημονίων και να «αποζημιώσουν» όπως λένε τη «μεσαία τάξη» για τις απώλειες που είχε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. 

Είναι άραγε τελικά η μεσαία τάξη το πολιτικό ή κοινωνικό Κέντρο, το πεδίο δηλαδή εκείνο που συγκρούονται Δεξιά και Αριστερά με σκοπό την νίκη στις εκλογές και την κατάκτηση της εξουσίας; Κατά τους εκλογολόγος και τους δημοσκόπους η μεσαία τάξη τρέφεται και ζει από την παλαιοκομματική λογική των υποσχέσεων για «καλύτερες μέρες». Όσο περισσότερο την κανακέψεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις τη ψήφο της. 

Το ζητούμενο εν τέλει είναι ο ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα με βάση την ταξική του συνείδηση και καταγωγή. Αν συμβεί αυτό η ΝΔ δεν έχει τύχη. Διαφορετικά μαζί θα τα φάνε και πάλι.