Log in

Οι αθέατες πλευρές μιας «καθαρής νίκης»

Όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που βρέθηκαν στις τηλεοπτικές οθόνες το βράδυ των αποτελεσμάτων, είχαν πάρει… γραμμή από τα κεντρικά της οδού Πειραιώς, να κάνουν λόγο για «καθαρή νίκη», που πιστώνεται προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο: 

Το αποτέλεσμα δείχνει πως τα πράγματα είναι έτσι. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα έτσι, όπως φαίνεται κατά την πρώτη ανάγνωση.

Πρώτη και βασική παράμετρος που αποτελεί το βασικό «πρόβλημα» του νέου πρωθυπουργού είναι ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει τον στρατηγικό του στόχο: Να οδηγήσει τον βασικό του αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα, σε στρατηγική ήττα.

Αντίθετα, παρά τον ολομέτωπο «πόλεμο», τα fake news και την ολοφάνερη επικοινωνιακή αδυναμία (έως αποτυχία) του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τον πολιτικό «γαλάζιο βομβαρδισμό», η διαφορά των δύο πρώτων μειώθηκε σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές, ενώ η Αριστερά κατέγραψε το δεύτερο καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της μεταπολιτευτικής ιστορίας της. Και τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να αναδιοργανώσει τον πολιτικό του χώρο και να ηγηθεί ενός ανανεωμένου και πανίσχυρου κινήματος, που θα σαρώσει τις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Δεύτερη παράμετρος είναι η ίδια η πολιτική που αναμένεται να ξεδιπλώσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση τα όσα υποσχέθηκε, αλλά κυρίως όσα απέκρυψε, κατά την προεκλογική περίοδο.

Είναι πλεονασμός να επαναλάβουμε τα περί «πιστοληπτικών γραμμών», να επανέλθουμε σε απόψεις για τα εργασιακά, σε υποσχέσεις για ακόμη ευρύτερα κίνητρα (βλέπε ξεπούλημα) για την προσέλκυση επενδύσεων. Όλα αυτά θα «ξεδιπλωθούν» μέσα στα λεγόμενα «μπάνια του λαού», ώστε να αποτραπούν οι άμεσες αντιδράσεις, κάτι που, όμως, δεν μπορεί να αποτραπεί με την έλευση του Φθινοπώρου. Πως, για παράδειγμα, θα προχωρήσει στην πώληση της ΔΕΗ, όπως έχει πει προεκλογικά, χωρίς να… ανοίξει ρουθούνι;

Τρίτη παράμετρος είναι οι ιδιόμορφες γεωπολιτικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή μας και εγκυμονούν κινδύνους, για τη χώρα. Σε εθνικά θέματα, λένε οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, υπάρχει ομοψυχία. Μία νέα κυβέρνηση, από την άλλη, πριν ακόμη ενημερωθεί για το σύνολο των υποθέσεων που θα διαχειριστεί, είναι ευάλωτη σε περίεργους σχεδιασμούς ή άλλου είδους προθέσεις…

Τέταρτη παράμετρος είναι ο χειρισμός της νέας κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κοινωνικά θέματα, που επηρεάζουν άμεσα το εκλογικό σώμα. Για παράδειγμα, οι θέσεις περί εξασφάλισης μεγαλύτερης ασφάλειας για τους πολίτες, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε επίπεδο διατυπώσεων και υποσχέσεων, αλλά στην υλοποίησή της κρύβει εξαιρετικά επικίνδυνες πτυχές, που μπορούν να «εξοντώσουν» ακόμη και τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα όταν αυτά υλοποιούνται από ακροδεξιών αντιλήψεων στελέχη… Κάπως έτσι ζήσαμε τα γεγονότα με τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου...

Πέμπτη, αλλά όχι τελευταία, παράμετρος είναι οι πλουσιοπάροχες υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεσαία τάξη, στην προσπάθειά του να αποσπάσει τη συμπάθειά της. Η αλήθεια είναι ότι οι «γαλάζιοι» έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη στον τομέα αυτό. Όταν θα ξεκινήσει την υλοποίηση των μέτρων -και κυρίως με τον τρόπο που θα υλοποιηθούν- τότε πολλοί συμπολίτες μας αυτής της κατηγορίας θα επαναλάβουν το γνωστό και πολυσυζητημένο: «Δεν μου κοβόταν το χέρι…»!

Η «επόμενη ημέρα», λοιπόν, είναι εδώ. Ο Κυριάκος είναι νικητής, αλλά έχει απέναντί του έναν πανίσχυρο Αλέξη,  με το πολιτικό όπλο… παρά πόδα, τα «στοιχήματα» μπροστά και έναν λαό, που πέρασε από τη μνημονιακή φωτιά και σίδερο, που να μην χαρίζει κάστανα. Έτσι, η καθαρή νίκη… κονταίνει και μπορεί να αποδειχθεί «φούσκα», που σύντομα θα ξεφουσκώσει.