Log in

Να δεις τι σου ’χω για μετά…

Δύο εβδομάδες μετά από την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, κανείς δεν έχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί τα μεσάνυκτα, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Γράφει ο: 

Όμως, αυτές τις δύο εβδομάδες τα «γαλάζια» Μέσα Ενημέρωσης έκαναν και πάλι τη δουλειά, που ξέρουν πολύ καλά: Φρόντισαν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας σε θέματα δευτερευούσης σημασίας (σε αυτό βοήθησαν ο… κακός καιρός στη Χαλκιδική και ο Εγκέλαδος στην Αθήνα) και κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν ακόμη και τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης!

Για παράδειγμα, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τέθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα, που δικαίως προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι με προεδρικό διάταγμα άλλαξε όλη τη δομή και τη λειτουργία των υπουργείων, μεταφέροντας αρμοδιότητες και κάνοντας… οριζόντια «εγχείριση» στις γενικές γραμματείες.

Συγκεντρωτισμός

Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση υπερβολικών -έως πρωτάκουστων για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας- αρμοδιοτήτων στο πρωθυπουργικό γραφείο (π.χ. απευθείας έλεγχος της ΕΡΤ και του ΑΠΕ), δημιουργείται ένα τεράστιος κομματικός μηχανισμός, απόλυτα ελεγχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ανάλογος με εκείνον που είχαμε γνωρίσει οι παλαιότεροι στις δεκαετίες του ’70 (αμέσως μετά την πτώση της χούντας) και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 (όταν και πάλι ζήσαμε κυβέρνηση Μητσοτάκη!).

Με... ξένα κόλλυβα

Ένα άλλο σοβαρό θέμα, που θα το βρούμε μπροστά μας, είναι το ότι η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακή πολιτική με… ξένα κόλλυβα! Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος, όπως την εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καλυφθεί από το «μαξιλάρι» που… κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η όποια άλλη (δήθεν) κοινωνική πολιτική και πάλι θα «ακουμπήσει» στους πόρους, που συγκεντρώθηκαν από τα «ματωμένα» πλεονάσματα, τα οποία, ωστόσο, η ίδια η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε στο παρελθόν…

Έτσι, το υποτιθέμενο «κοινωνικό πρόσωπο» της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει τη βιτρίνα, πίσω από την οποία θα καλυφθούν τα άλλα μέτρα, που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί και τα οποία θα είναι απόλυτα συντονισμένα με το συντηρητικό δόγμα, που έχει στο επίκεντρό του το «σοκ και δέος».

Σοκ και Δέος

Η fmvoice.gr ήταν η πρώτη που πριν από μία εβδομάδα (16/7) έγραψε ότι η λύση που θα επιλέξει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ θα έχει ισχυρή δόση του συγκεκριμένου δόγματος. Και σήμερα, το απόγευμα, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνει ακριβώς αυτό: Το σχέδιό του για τη «διάσωση» (ή μήπως για τον «θανατηφόρο εναγκαλισμό»;) της επιχείρησης!

Ακολουθούν αμέσως μετά τα υπόλοιπα μέτρα, που η κυβέρνηση θέλει να περάσει μέσα στα… μπάνια του λαού, ώστε να προλάβει τις αντιδράσεις, οι οποίες δεν θα προέρχονται μόνο από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά από ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων, που θα υποστούν τις συνέπειες της «αναδόμησης του κράτους», με «γαλάζια» σφραγίδα…

Εκρηκτική πρεμιέρα

Υπό αυτή την έννοια, η πρεμιέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι τόσο… εκρηκτική, όσο και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα, με την «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος», όπως την αποκάλεσε το Σάββατο το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής.

Δεν ξέρω σ’ εσάς, αλλά σ’ εμένα αυτή η φράση μου ακούγεται εξαιρετικά απειλητική… Μου θύμισε το γνωστό και αγαπημένο άσμα: «… να δεις τι σου ’χω για μετά…».