Log in

Η «κοινωνική γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο… σύντροφος Νίκος Βούτσης το είπε πολύ σωστά: To πιο σημαντικό στοιχείο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η «κοινωνική γείωση». Είναι αυτό «που έλειψε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια».

Γράφει ο: 

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι θα έπρεπε να έχει παραδεχτεί επίσημα, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ: Ότι μπροστά στην εξουσία, μπροστά στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα, χάθηκε η κοινωνική δικτύωση, χάθηκε η επαφή με την κοινωνία και με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Γι’ αυτό και στο Μαξίμου δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν το βράδυ των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου είδαν τη διαφορά στις 9 και πλέον μονάδες. Γι’ αυτό και παραδόθηκε η εξουσία τόσο εύκολα στον Μητσοτάκη και στην ομάδα του, με τα αποτελέσματα αυτής της «άνευ όρων παράδοσης» να γίνονται ορατά μέσα στις πρώτες 45 μέρες νέας διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει χρόνο. Αφού κατάλαβε το βασικό λάθος του, που δεν είναι άλλο από την απομάκρυνσή του από την κοινωνία, πρέπει να αντιδράσει. Και να αντιδράσει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις. Ευτυχώς ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί και φρόντισε να (επι)βάλει την τάξη. Μπορεί η Πολιτική Γραμματεία να πραγματοποιήθηκε επί… διήμερον, αλλά τελικά οι όποιοι φόβοι για γκρίνιες και εσωκομματικές τριβές αποδείχτηκαν υπερβολικοί. Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι όλοι μαζί να συνταχθούν με τις κοινωνικές ανάγκες. Οι πολίτες που θα δουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πρέπει να μάθουν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι «έργο Μητσοτάκη» και μόνο. Όσοι διαπιστώσουν τους επόμενους μήνες ότι οι φοροελαφρύνσεις ήταν ένα «όνειρο απατηλό» πρέπει να μάθουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που ως κυβέρνηση είχε προγραμματίσει μειώσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα έφερναν και σταδιακές μειώσεις στους φόρους. Τώρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε που… τόλμησε να αγγίξει και ο «λογαριασμός» θα βαρύνει και πάλι τους πολίτες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντισταθεί στη λαίλαπα που έρχεται. Ήδη η επίθεση της αστυνομίας στους πρόσφυγες (μανάδες και μικρά παιδιά) στα Εξάρχεια είναι ένα μικρό δείγμα για το τι περιμένει την κοινωνία το επόμενο διάστημα. Η Κουμουνδούρου πρέπει να δείχνει στο εξής γρήγορα και άμεσα αντανακλαστικά για να πάρει ξανά μαζί της, όλο εκείνο το προοδευτικό κομμάτι του πληθυσμού, που τώρα θα δεχτεί το σκληρό χτύπημα του συντηρητισμού και του λαϊκισμού της Δεξιάς. Να πάρει κοντά της δηλαδή, όλους εκείνους που απογοήτευσε με τις Μνημονιακές πολιτικές που επέλεξε στη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης.

Πολύ σωστά ο Αλ. Τσίπρας διέγνωσε πρόβλημα στην επικοινωνία του κόμματος με τη νεολαία και με συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού. Οι κινήσεις «επανακόλλησης» όμως θα πρέπει να είναι άμεσες και χειρουργικές. Και το κυριότερο θα πρέπει να αποπνέουν ενότητα. Δεν αντέχει άλλο ο προοδευτικός κόσμος της χώρας, έριδες και τριβές. Θέλει ενότητα όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα. Από την επιτυχία αυτής της προσπάθειας κρίνονται όλοι. Για να υπάρξει αντίπαλος στη Δεξιά και στο Μητσοτάκη. Για να μπει φρένο στο συντηρητισμό και στην οπισθοδρόμηση. Για να μπει τέλος στο λαϊκισμό και στην υποκρισία. Διαφορετικά, όλοι στην Κουμουνδούρου θα πληρώσουν το τίμημα της Ιστορίας, το οποίο θα είναι πολύ πιο ακριβό από την ήττα της 7ης Ιουλίου. Ας κοιτάξουν προς… Χαριλάου Τρικούπη μεριά για να πάρουν το μάθημά τους…