Log in

Μια Υπουργός των λίγων

Μετά τις εκλογές του Ιουλίου το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στη χώρα ανέλαβε μια νέα σε ηλικία γυναίκα με τίτλους σπουδών από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού που δεν έχει σπουδάσει στην Ελλάδα.

Γράφει ο: Χαράλαμπος Χριστόπουλος*

Κόρη ακαδημαϊκού, μιλά 3 ξένες γλώσσες και είναι δικηγόρος. Λίγα χρόνια Βουλευτής (από το 2015). Αυτά είναι τα στοιχεία του βιογραφικού της. Πάμε τώρα στην ουσία της πολιτικής που ασκεί και για αυτή και μόνο πρέπει να κρίνεται.

Το κομμάτι της έρευνας

Η πρώτη απόφαση του Πρωθυπουργού που η ίδια καλοδέχτηκε χωρίς πρόβλημα ήταν να μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό συντελέστηκε και προκάλεσε την αντίδραση μέχρι και του διεθνούς φήμηςεπιστημονικού περιοδικού Nature το οποίο εκθείαζε την πορεία που είχε πάρει η έρευνα στη χώρα μας όταν βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο του αν. Υπουργού Παιδείας κ. Φωτάκη. Συγκεκριμένα, είχαν αυξηθεί τα κονδύλια για την Έρευνα και για πρώτη φορά στα χρονικά στο 2,9% του ΑΕΠ και ιδρύθηκε το ΕΛΙΔΕΚ που στήριξε νέους επιστήμονες με 240 εκ. ευρώ. Ακόμη, ενισχύθηκε η καινοτόμος επιχειρηματικότητα των νέων με 500 εκ ευρώ με το πρόγραμμα «Δημιουργώ-Ερευνώ-Καινοτομώ», προσλήφθηκαν 1000 νέοι επιστήμονες ως μέλη ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια μετά από πολλά χρόνια και δόθηκαν υποτροφίες σε εκατοντάδες διδάκτορες περίπου 850-900 ευρώ το μήνα.

Παρόλα αυτά, η νέα κυβέρνηση δεν επέλεξε να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο θεωρώντας ότι η έρευνα δεν είναι κομμάτι της γνώσης αλλά της αγοράς, θεωρώντας την δηλαδή εφαρμοσμένη και όχι βασική. Φυσικά, αυτό δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη αλλά η κ. Κεραμέως δεν αντέδρασε όταν της αφαίρεσαν την αρμοδιότητα και την έδωσαν στο Υπουργείο του Άδωνι Γεωργιάδη. Παρόλα αυτά μόλις το 8% των πόρων για την έρευνα στην χώρα προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

Σκοπός της αλλαγής ήταν η Έρευνα να φύγει από τα Πανεπιστήμια και τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και να περάσει στη σφαίρα της επιρροής των ιδιωτών οι οποίοι θα καθορίζουν το επιστημονικό πλαίσιο, το πεδίο και φυσικά θα καρπώνονται τα αποτελέσματα μακροχρόνια προς όφελος τους και όχι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το κομμάτι των προσλήψεων

Την προηγούμενη περίοδο είχαν εξαγγελθεί στην εκπαίδευση 15.000 προσλήψεις για να γίνουν τα έτη 2019 (4.500 στην ειδική αγωγή), 2020 (5.500 στη γενική) και 2021 (5.000 στη γενική). Για πρώτη φορά μετά το 2008 το κράτος θα προσλάμβανε δασκάλους στα σχολεία και θα μειωνόταν το ντροπιαστικό για τη χώρα φαινόμενο οι αναπληρωτές να είναι περισσότεροι από τους μόνιμους και να βρίσκονται με μια βαλίτσα στο χέρι. Παράλληλα, για πρώτη φορά στα χρονικά θα προσλαμβάνονταν μόνιμοι στην ειδική αγωγή και θα εκπληρωνόταν μια υπόσχεση χρόνων.

Αμέσως μετά τις εκλογές, οι 11.500 προσλήψεις στην γενική αγωγή ανεστάλησαν και για την ειδική αγωγή η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει παρότι είχαν ήδη βγει τα αντίστοιχα ΦΕΚ.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην πλήρωση κενών με αναπληρωτές με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην έχουν ακόμη και σήμερα δασκάλους για όλα τα μαθήματα. Παρόλα αυτά η νέα Υπουργός δεν έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο στο επίπεδο των προσλήψεων γυρνώντας τη χώρα πίσω στα χρόνια της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Υπουργός για Ιδιωτικά ΙΕΚ

Μια από τις πρώτες πράξεις της κ. Κεραμέως ήταν να κάνει ένα μεγάλο δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα χτυπώντας κυρίως την κατώτερη οικονομικά τάξη. Συγκεκριμένα, είχε δοθεί η δυνατότητα σε 1500 αποφοίτους ΕΠΑΛ να δεχθούν διετή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση εντός των ΑΕΙ χωρίς κόστος. Με αυτό τον τρόπο θα λάμβαναν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση δωρεάν. Η κ. Κεραμέως τον πρώτο μήνα της θητείας της κατήργησε την δυνατότητα παρότι τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ είχαν ήδη καταθέσει μηχανογραφικά. Αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά είτε να χάσουν ένα χρόνο από τη ζωή τους είτε να στραφούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ που είχαν τις αντίστοιχες ειδικότητες με μεγάλο βεβαίως κόστος. Φυσικά έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν ότι το κράτος είναι απέναντι τους πλήρως αφερέγγυο. Δεν έγινε καμία μελέτη, ούτε προγραμματισμός. Έγινε απλά αυτό που επιθυμούσαν τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Υπουργός που πολεμά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Αμέσως μόλις η κ. Κεραμέως ανέλαβε αποφάσισε να μην ιδρυθεί τέταρτη νομική σχολή στην Πάτρα. Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις νομικές σχολές δεν θα αυξανόταν απλώς θα υπήρχε η δυνατότητα οι εισακτέοι να μοιράζονται πλέον σε 4 νομικές σχολές αντί για 3 με αποτέλεσμα να γίνει ευκολότερη τόσο η διδασκαλεία των μαθημάτων (σε πολλές διαλέξεις δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν και κάθονται στο πάτωμα) όσο και η πρόσληψη διδακτόρων, νέων επιστημόνων που θα έδινε νέα πνοή τόσο στην επιστήμη όσο και στη διδασκαλεία. Βεβαίως μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας θα αποκτούσε νομική σχολή μειώνοντας το κόστος διαμονής και μετακινήσεων στους φοιτητές και ιδίως σε όσους διαμένουν στη δυτική Ελλάδα. Η επιλογή της Υπουργού ήταν να παραμείνουν τα πράγματα ως είχαν με τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα, κατήργησε και άλλα 36 νέα τμήματα που οι ίδιοι οι Πανεπιστημιακοί είχαν ζητήσει να ιδρυθούν για να καλύψουν την επιστημονική εξέλιξη και πρόοδο και είχαν εγκριθεί οδεύοντας προς ίδρυση. Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να πολιτευτεί βάζοντας απέναντι της όχι Βουλευτές που έκαναν εξαγγελίες αλλά την Πανεπιστημιακή κοινότητα, που ζήτησε από την οργανωμένη Πολιτεία έπειτα από μελέτες που εκπόνησε ,να πράξει προς την βελτίωση του επιπέδου παρεχόμενων σπουδών και γνώσης στη νέα γενιά.

Εξάλλου, αποφάσισε άμεσα να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων παρότι και ο χρόνος σπουδών είναι λιγότερος και το πρόγραμμα σπουδών κατά πολύ υποδεέστερο. Αυτό έγινε για να ευνοήσει μια κάστα ιδιωτών που θα προσελκύσει πελάτες επί πληρωμή για να μοιράζει χαρτιά χωρίς την ίδια επιστημονική αξία ενώ είναι κοινό μυστικό ότι κανένας φοιτητής ιδιωτικού κολλεγίου δεν αντιμετωπίζει την ίδια δυσκολία σε επίπεδο εξετάσεων για να λάβει τον τίτλο σπουδών του συγκριτικά με φοιτητές των ΑΕΙ.

Τέλος, από την αρχή της θητείας της παρουσιάζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σαν άντρο ανομίας χωρίς ποτέ να αναφερθεί στους επιστήμονες που παράγουν έργο, στους φοιτητές που δέχονται γνώση και γίνονται δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου αν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και στους αξιόλογους καθηγητές που υποαμοίβονται. Βεβαίως, στόχευσε εξαρχής στο θεσμό του Ασύλου παρότι και η ίδια γνωρίζει ότι εγκληματικές δράσεις (π.χ. εμπόριο ναρκωτικών) συνεχίζονται εκτός ασύλου ανεμπόδιστες και καμία πράξη δεν συντελείται μέσα στο Πανεπιστήμιο επειδή υπάρχει το άσυλο. Αντίθετα, από το 2011 εως το 2017 που με τον νόμο Διαμαντοπούλου το Άσυλο είχε καταργηθεί τίποτα δεν βελτιώθηκε καθώς η εγκληματική πράξη μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, επομένως δεν είναι λύση να υπάρχει αστυνομία παντού διότι εν τέλει θα καταλήξουμε να έχουμε ένα αστυνομικό κράτος εντός των Πανεπιστημιακών χώρων, που θα μας γυρίσει σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Ο λόγος για αυτά είναι μάλλον προφανής και αφορά την παντελή έλλειψη διάθεσης να λύσει τα ουσιώδη ζητήματα που έχει το πανεπιστήμιο (υποδομές, βιβλιοθήκες, πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες κ.α.)

Συμπέρασμα

Τούτων δοθέντων, είναι ξεκάθαρο ότι παρατηρώντας μερικά μόνο ζητήματα με τα οποία έχει καταπιαστεί η Υπουργός Παιδείας έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική που στόχο της δεν έχει την βελτίωση της Παιδείας αλλά την καταβαράθρωση της προς όφελος των λίγων που κατέχουν πλούτο. Είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες ΙΕΚ, είτε επιχειρηματίες που θα ελέγξουν την Έρευνα, είτε σχολάρχες που θα απορροφήσουν μαθητές με δίδακτρα γιατί το δημόσιο σύστημα Παιδείας δεν θα καλύπτει τις ανάγκες των γονιών λόγω της έλλειψης δασκάλων. Φυσικά οι χαμένοι θα είναι οι μη έχοντες την δυνατότητα να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Σε τελική ανάλυση είναι πλέον αναγκαίο να μιλάμε όχι μόνο για μια Υπουργό των λίγων αλλά για μια «λίγη» Υπουργό. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο να υπάρξει αντίδραση με θέσεις και επιχειρήματα διότι η προίκα της Δημόσιας Παιδείας δεν πρέπει να χαθεί. Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε ως κοινωνία και πρέπει να το προασπίσουμε.

* Δικηγόρος Αθηνών