Log in

Ξέραμε τα πολυνομοσχέδια, μάθαμε και τις «πολυτροπολογίες»

Απασχολημένοι νυχθημερόν με το Προσφυγικό και το δια χειρός Μητσοτάκη χάος σε Έβρο και Βορειοανατολικό Αιγαίο από τη μία, ανήσυχοι και τρομοκρατημένοι για την επέλαση του κορονοϊού από την άλλη, οι περισσότεροι μάλλον δεν πήραν χαμπάρι τον νομοθετικό… οργασμό που προκάλεσε στη Βουλή των Ελλήνων το υπουργείο Εσωτερικών.

Γράφει ο: 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τον γεμάτο όραμα και ανάπτυξη τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε χτες αποτέλεσε ένα ακόμη μνημείο νομοθέτησης με τη λογική «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» η οποία μάλλον μας έμεινε συνήθεια από τα χρόνια των μνημονίων.

Παραμονή της ψηφοφορίας, Τετάρτη βράδυ δηλαδή, κατατέθηκε από εννέα υπουργούς της κυβέρνησης πολυτροπολογία - «σκούπα» έκτασης 42 σελίδων, με 16 άρθρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός του ότι αυτός ο τρόπος να χώνουμε τροπολογίες την τελευταία στιγμή, ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι άσχετες με το θέμα του νομοσχεδίου, παρακάμπτει de facto τη θεσπισμένη έννοια της δημόσιας διαβούλευσης και στερεί από τους ενδιαφερόμενους (εν προκειμένω την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ) τη δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη, η συγκεκριμένη συνταγή συνιστά μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας.

Διότι, βάζοντας πολλά πράγματα στο ίδιο τσουβάλι και μάλιστα «στο παρά πέντε» ο πολίτης, ακόμη κι ο πλέον ενημερωμένος, δεν προλαβαίνει να καταλάβει επί ποίου πράγματος ψηφίζουν οι αντιπρόσωποι του στο Κοινοβούλιο. Για την ακρίβεια, μάλλον ούτε εκείνοι προλαβαίνουν να καταλάβουν και απλώς συντάσσονται με την εκάστοτε κομματική γραμμή.

Βεβαίως, αυτή η πατέντα έχει εξήγηση: Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετεί κατ’ αυτόν τον ουσιαστικά αντιδημοκρατικό τρόπο, ακριβώς για να μην καταλάβουμε τις αποφάσεις που παίρνονται. Διότι, πόσοι συμπολίτες μας, κυρίως Αθηναίοι, κατάλαβαν μέσα στις… κορώνες της «εθνικής ομοψυχίας» και τις… σειρήνες της «πανδημίας», ότι με 4-5 από τα άρθρα της συγκεκριμένης πολυτροπολογίας εντός ολίγου θα συσταθεί ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» η οποία θα διαχειρίζεται «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», άκουσον άκουσον, τον Εθνικό Κήπο και τον Λόφο του Φιλοπάππου; Κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστοι.

Η εταιρεία, λέει η τροπολογία, θα ασκεί τη διαχείριση των δύο χώρων πρασίνου (που μελλοντικά μπορεί να γίνουν και περισσότεροι) με βάση σύμβαση που θα υπογράψει με το Δήμο Αθηναίων, στην οποία θα καθορίζεται και η αμοιβή της. Πρόεδρος της εταιρείας θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων -ή πρόσωπο που αυτός θα ορίσει- ενώ τα έσοδά της (εκτός από την αμοιβή της από τον Δήμο) θα πηγάζουν και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται». Άρα, εντός ολίγων μηνών, μπορεί να θέλετε να πάτε βόλτα στον Εθνικό Κήπο και να μην μπορείτε γιατί κάποιος τον έχει νοικιάσει για να κάνει… σουαρέ.

Κύριε Κώστα Μπακογιάννη, τέτοιες ριζοσπαστικές κινήσεις κάνατε και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στον Δήμο Καρπενησίου παλαιότερα; Ή τώρα, ξαφνικά, γίνατε πιο νεοφιλελεύθερος και από τον θείο σας και πρωθυπουργό της χώρας; Γιατί εμείς, άλλη εικόνα είχαμε για εσάς.

Υ.Γ. Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε επίσης τροπολογία που απαλλάσσει 87 υποψηφίους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 από πρόστιμα συνολικού ύψους 800.000 ευρώ που τους είχαν υποβληθεί επειδή δεν είχαν καταφέρει να τηρήσουν τον νόμο για την δήλωση των προεκλογικών τους δαπανών. Ανάμεσά τους, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης που είχε διεκδικήσει τότε την Περιφέρεια Αττικής ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επί χρόνια δήμαρχος Βύρωνα.