Log in

Λεφτά... δεν υπάρχουν για τους συνταξιούχους

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης, δήλωνε στον φιλοκυβερνητικό, κυριακάτικο Τύπο ότι πέτυχε έναν άθλο εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας τις πληρωμές, με την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, νωρίτερα τον Ιούνιο.

Γράφει ο: Διονύσης Τεμπονέρας*

Προφανώς και αναφερόταν στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την περικοπή, που είχε επιβληθεί από το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) στις επικουρικές συντάξεις, το άθροισμα των οποίων -μαζί με τις κύριες- ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Αρχικά, είναι μάλλον προκλητικό, να πανηγυρίζει κανείς για την αυτονόητη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 μήνες(!) από τη δημοσίευσή τους, αλλά και 4 μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου (ν.4670/2020).

Έπειτα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον αρμόδιο Υπουργό, αν και είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζει, ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με αιτήσεις από το 2016 και 2017, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς το ότι θα χορηγήσει τις όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσει και την επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που στοιβάζονται στην οδό Φιλελλήνων (έδρα του πρώην ΕΤΕΑΕΠ) για χρόνια.

Αλλά και πάλι, ο υπουργός όφειλε σύμφωνα με τις δικές του εξαγγελίες, να καταβάλλει τον Ιούνιο, όπως είχε δεσμευτεί, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο υπουργός όμως ήδη μετέθεσε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο. Και διερωτάται κανείς, ποιος είναι ο λόγος ατής της αναβολής; Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων ή οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους;

Μάλλον ισχύει το πρώτο, αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 1 εκατομμυρίου εργαζομένων, που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, αλλά και λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τέλος θυμίζουμε, ότι εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν (έστω και για το ενδεκάμηνο 6/2015-6/2016) ο λογαριασμός ανεβαίνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα στους διαδρόμους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ανώτατα στελέχη διαβεβαιώνουν ότι είναι αδύνατο να βρεθούν τα χρήματα αυτά και θέτουν, εφόσον γίνει η καταβολή, ευθέως ζήτημα περικοπών στις υφιστάμενες συντάξεις.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Το τελευταίο διάστημα οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες έχουν εκτοξευθεί. Ειδικά στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 180.000, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.

Συνοψίζοντας το υπουργείο και ειδικά ο e-ΕΦΚΑ:

1. Οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.

2. Από τις αρχές του 2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η πιθανολογούμενη καταβολή της πρώτης ετήσιας δόσης των 800 εκατομμυρίων κατ έτος, από την εξόφληση στους δικαιούχους των παλαιών αναδρομικών του ενδεκαμήνου 2015-2016.

3. Ο φορέας, θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των 300 εκατομμυρίων, που έχει κάθε μήνα, λόγω της βέβαιης αύξησης της ανεργίας και της έκρηξης, της μερικής απασχόλησης.

4. Παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (εκκρεμείς συντάξεις) που έχουν σωρευτεί το τελευταίο έτος, δημιουργούν επιπλέον συνταξιοδοτική δαπάνη αρκετών δισ. ευρώ.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα, ότι η βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ τίθεται σε μεγάλη αμφισβήτηση και είναι θέμα χρόνου να προκύψουν προσαρμογές.

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι θα είναι σίγουρα οι πρώτοι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης του κορονοϊού, πριν ή μετά τις εκλογές.

* Δικηγόρος - Εργατολόγος