Log in

Κάτι ήξερε ο Κωστόπουλος...

Τελικώς κάποια πράγματα αλλάζουν σε αυτό τον τόπο. Προς το χειρότερο...

Γράφει ο: 

Περίπτωση τέτοια αποτελεί η Alpha Bank η οποία φαίνεται να απομακρύνεται από την παραδοσιακή επικοινωνιακή στρατηγική του Γιάννη Κωστόπουλου και των συνεργατών του (Δ. Μαντζούνης, Γ. Αρώνης). Οι νέοι «κάτοικοι» της οδού Σταδίου 40 προσχωρούν στις λογικές Μεγάλου. Η ισοτιμία και οι ίσοι κανόνες αρχίζουν και τελειώνουν σε όσους μας γράφουν ότι είμαστε «καλά παιδιά», καθώς και στα media των ολιγαρχών που είναι φίλοι μας.

Το πρόβλημα για τον Τύπο, όμως, και την επιβίωσή του δεν εντοπίζεται ακριβώς εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι, οι Ενώσεις των δημοσιογράφων και των εκδοτών περιορίζονται στο να παρακαλούν τον Μητσοτάκη, να τους σώσει με κρατικά λεφτά. Ενώ δεν κάνουν τίποτα, οργανωμένα και συντεταγμένα, για την εξυγίανση της δομής της διαφημιστικής αγοράς, που αποτελεί την καρδιά της διαπλοκής στην Ελλάδα. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβετε πώς λειτουργεί η αγορά και πώς παίζεται το παιχνίδι στη χώρα.

Απόγευμα Δευτέρας, 18 Μάη. Δέχομαι τηλεφώνημα από την Alpha Bank. Ο «Παρατραπεζίτης» είχε γράψει εκείνη την ημέρα στην fmvoice.gr ότι, το ηλεκτρονικό σύστημα της Alpha δεν του επέτρεψε, όχι μία αλλά τρεις φορές, να κάνει μια μεταφορά (πληρωμή) από λογαριασμό του σε πιστωτική κάρτα της τράπεζας.

«Αποκλείεται να έγινε αυτό. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα τις προηγούμενες μέρες», ήταν η τοποθέτηση της τράπεζας. Όταν, όμως, τους μετέφερα επακριβώς την ημερομηνία και τις συγκεκριμένες ώρες των προσπαθειών του «Παρατραπεζίτη» να κάνει τη δουλειά του, αποδείχθηκε ποιος είχε δίκιο.

Αφού αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι δεν έχουμε αδικήσει κάπου την τράπεζα, ήρθε η ώρα της αντεπίθεσής μου. Έθεσα στο υψηλόβαθμο και εξαιρετικά σοβαρό στέλεχος της Alpha το θέμα της άνισης μεταχείρισης των κυριακάτικων και των σαββατιάτικων φύλλων. Προσέξτε. Εγώ δεν είμαι εκδότης εφημερίδας του σαββατοκύριακου. Όμως, πρόσεξα ότι... όλως τυχαίως είχαν αποκλειστεί οι αντικυβερνητικές εφημερίδες (γι’ αυτό, άλλωστε, δεν πήραμε καταχώριση ούτε εμείς). Αντιθέτως, στις φιλοκυβερνητικές οι καταχωρήσεις ήταν... δισέλιδες.

Τι μου απάντησε; «Προφανώς, τις δώσαμε με βάση την κυκλοφορία». «Τότε, μην με ξαναπάρεις τηλέφωνο. Άσε να γράφουμε, εμείς που δεν έχουμε κυκλοφορία, ό,τι θέλουμε. Όχι με το παραμικρό παρέμβαση και παράπονα». Η πρώτη... κρυάδα για το παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Alpha.

Όμως, συνέχισα γιατί μόνος του στην αγριεμένη θάλασσα, τελικώς, δεν θα επιβιώσει κανείς. «H “Real News” λόγω... μικρής κυκλοφορίας δεν είχε διαφήμισή σας; Κι αν δεν επαρκεί το μπάτζετ, γιατί δεν δίνετε μία σελίδα στις “μεγάλες” εφημερίδες, ώστε να δώσετε σε όλες, με λιγότερα λεφτά, όπως έκανε διαχρονικά η τράπεζα σας;». Κάγκελο ο συνομιλητής μου.

Τώρα, γιατί τα γράφω σήμερα όλα αυτά; Προφανώς, για να τα διαβάσει ο φίλος μου, ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών από τον οποίο ακόμα περιμένω θεσμική απάντηση στην καταγγελία μας για τον αποκλεισμό μας από την κρατική διαφήμιση για τον κορονοϊό.

Τα γράφω για να τα δουν οι φίλοι μου στην ΕΣΗΕΑ. Ιδιαίτερα η Μαρία Αντωνιάδου και ο Σταύρος Καπάκος. Αν δεν θέσετε εσείς, συντεταγμένα και οργανωμένα, το θέμα του οικονομικού στραγγαλισμού του Τύπου στην πολιτική και οικονομική εξουσία του τόπου, όσα λεφτά και να μοιράσει ο Πέτσας, τα χειρότερα είναι μπροστά σας. Και μπροστά μας.

Εμείς, όμως, «μικρό» μαγαζί είμαστε, μικρές φουρτούνες αντιμετωπίζουμε. Θα επιβιώσουμε και μετά τον Covid-19. Άλλωστε, όπως βλέπετε και σήμερα, πέραν της κυκλοφορίας μας η οποία έχει υποχωρήσει μόνο κατά 100 φύλλα εξ αιτίας της καραντίνας και της πανδημίας, κομμάτι στην διαφημιστική πίτα έχουμε. Μάλιστα, επαρκώς ικανοποιητικό.

Καλή αντάμωση την άλλη Πέμπτη.

Το editorial της "F&M Voice" της Πέμπτης 21 Μαΐου 2020