Log in

Δώσε θάρρος στον Στουρνάρα…

Επί αρκετούς μήνες ο Γιάννης Στουρνάρας κράτησε μία, μάλλον, μετριοπαθή στάση, απότοκο ίσως και του γεγονότος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον άφησε να… σιγοψηθεί μέχρι να οριστικοποιήσει την παραμονή του στο τιμόνι της ΤτΕ.

Γράφει ο: 

Δεν λέμε ότι έκανε και αντιπολίτευση, αλλά δεν εμφανιζόταν και βασιλικότερος του βασιλέως, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Λίγο η έλευση της πανδημίας, λίγο η συμπάθεια και η εμπιστοσύνη της Κριστίν Λαγκάρντ, η νέα θητεία Στουρνάρα στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας «κλείδωσε», προς απογοήτευση ορισμένων που πίστευαν ως την τελευταία στιγμή ότι, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Κι απ’ όταν «κλείδωσε», ο κύριος Διοικητής άρχισε γρήγορα να επιστρέφει στον παλιό, καλό εαυτό του.

Η τυπική διαδικασία της ακρόασης του κ. Στουρνάρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήταν χαρακτηριστική για αυτή την «επιστροφή». Ο πρώην κομμουνιστής και νυν «μασκότ» της αγοράς, που από πουλέν του εκσυγχρονισμού του Σημίτη, κατέληξε υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά και του Βενιζέλου, μέσω Εμπορικής και ΙΟΒΕ, για να γίνει εν συνεχεία… ισόβιο αφεντικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είπε πολλά και αναμενόμενα, ωστόσο ενδιαφέροντα.

Μας ενημέρωσε, πρώτα και κύρια, ότι καλύτερος θεσμός από τον καπιταλισμό, καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει. Και για να το λέει κάποιος που έχει ανδρωθεί στις τάξεις της Αριστεράς, δεν μπορεί παρά να είναι έτσι. Μας είπε ότι, η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει για δανεισμό στον ESM, διαβεβαιώνοντάς μας ότι αυτό δεν συνεπάγεται ένα νέο μνημόνιο. Δεν μας είπε, βεβαίως, γιατί χρειάζεται αυτός ο δανεισμός, αλλά, τώρα που οι σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη συσφίχθηκαν, μπορεί ο κ. Στουρνάρας να είναι ενήμερος για το πόσα «πούπουλα» έχουν απομείνει στο «μαξιλάρι» κι εμείς να μην το ξέρουμε.

Προέβλεψε ότι, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί από 4,5% έως 9%, με βασικό σενάριο το 6%, τη στιγμή που η Κομισιόν προβλέπει ύφεση που θα αγγίξει το 9,75%. Μπορεί η αισιόδοξη πρόβλεψη να αποτελεί, απλώς, ένα μικρό δώρο στην κυβέρνηση, σε ανταπόδοση της εμπιστοσύνης της. Μπορεί και να πρόκειται για μία κλασική «πρόβλεψη Στουρνάρα», από αυτές που πάντα πέφτουν έξω. Όπως εκείνες, που έκανε την περίοδο της θητείας του στο ΙΟΒΕ.

Μας είπε, επίσης, πως δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία των Κόκκινων Δανείων, αφού πρέπει πρώτα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και μετά «να γίνει ο λογαρισμός». Συμπέρασμα; Κανένα σχέδιο δεν υπάρχει για το πώς δεν θα «φουσκώσουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως, δεν θα έπρεπε η ΤτΕ και να έχει επεξεργαστεί σενάρια για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της αρμοδιότητάς της και να σχεδιάζει, εδώ και τώρα, πώς θα το αντιμετωπίσει; Όταν επιστρέψει η κανονικότητα, θα είναι πολύ αργά.

Συμβούλευσε, επιπλέον, τις τράπεζες να λειτουργούν με διαφάνεια για «να μην έχουμε εκπλήξεις»! Μα αυτός δεν είναι ο ελέγχων, εάν οι τράπεζες λειτουργούν όπως πρέπει; Με προτροπές και συμβουλές θα επιτελέσει αυτόν τον ρόλο; Όπως, δηλαδή, ο Μητσοτάκης συμβούλευσε τους τραπεζίτες να μειώσουν τις προμήθειες και ο Γεωργιάδης να δώσουν κανένα δάνειο στην αγορά… Και δεν έγινε τίποτα από τα δύο.

Ο κύριος Στουρνάρας είναι εδώ. Και όσα δεν μπόρεσε να επιτύχει στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -μιας και η συνεργασία τους «δεν ήταν πάντα ανέφελη»- θα προσπαθήσει να τα κάνει πράξη στη νέα του θητεία, σε αγαστή συνεργασία με τον «οδοστρωτήρα» των επενδύσεων και τους «μακεδονομάχους» της ανάπτυξης. Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα, ειδικά όσο για τα θέματα που κάνουν «τζιζ» μιλάει έξω από τα δόντια μόνο η Τζάκρη…

Υ.Γ. Το ΚΚΕ, γιατί ψήφισε «παρών», αντί να καταψηφίσει τον διορισμό Στουρνάρα; Από… σεβασμό στην πολιτική του διαδρομή;