Log in

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη λαϊκή εντολή να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από τη μεγάλη νίκη του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία, το 1981. Μετά από εκείνη τη σημαντική για τα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα περίοδο, με τη νίκη και του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα, η σοσιαλδημοκρατία παρεξέκλινε της πορείας της, ταυτίστηκε συχνά με το νεοφιλελευθερισμό και για πολλά χρόνια δεν έπαιξε το ρόλο της. Έτσι, η Ευρώπη βυθίστηκε σε πολιτικές λιτότητας, με όλα τα προβλήματα που ήρθαν στη χώρα μας αργότερα, με μεγάλη ένταση.

Γράφει η Όλγα Γεροβασίλη *

Σήμερα βλέπουμε μία στροφή της σοσιαλδημοκρατίας, με τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου έχουν δημιουργηθεί συμπράξεις, συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις δυνάμεων της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι δρόμος τον οποίο όχι μόνο προτείνουμε, αλλά θεωρούμε ότι επιβάλλεται για τη χώρα μας και για την Ευρώπη, συνολικά.

Από τον περσινό Ιούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ως ο μεγάλος φορέας της δημοκρατικής παράταξης, του δημοκρατικού κόσμου. Το επόμενο διάστημα επανεκκινούν οι διαδικασίες της διεύρυνσης και όλων των αναγκαίων αλλαγών με την παρουσίαση ενός καινούργιου προγράμματος, που θα βάλει τους άξονες για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό έχει διαφανεί, παρά τις καθυστερήσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας, όμως, οι διεργασίες επανεκκινούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί και έχει την εντολή να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη και να ακουστεί από όλους τους αριστερούς, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διεύρυνσης και της διαμόρφωσης του καινούργιου προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, των νέων προτάσεων προς την κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Σε αυτή τη διαδικασία που επανεκκινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όντας σε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες, εισπράττει την ανάγκη του κόσμου να κατατεθεί αυτή η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Πρόκειται για έναν ανοιχτό διάλογο και κάλεσμα για συμμετοχή σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας με πρωτοβουλία, ευνόητο είναι, του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, ως του μεγαλύτερου φορέα έκφρασης του προοδευτικού χώρου.

Όσον αφορά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται θέμα δυισμού. Η κατεύθυνση είναι κοινή. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αγωνίες ή ακόμη και φόβοι. Όχι εντός μόνο, αλλά και εκτός κομματικού μηχανισμού, στον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του, συντίθεται από πολιτικές απόψεις διαφορετικών προσεγγίσεων. Αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει συζήτηση, συγκλίσεις, αλλά και συγκρούσεις. Αυτό, όμως, έχει λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό τον έφερε στην εξουσία με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Και τα αποτελέσματα είναι, πλέον, ορατά ακόμη και από όσους στο παρελθόν πείστηκαν από το τρομολαγνικό και καταστροφολογικό αφήγημα της τότε αντιπολίτευσης. Σήμερα οι πολίτες ξαναβλέπουν και αναθεωρούν τη στοίχισή τους με το κλίμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την υγειονομική κρίση, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τα πραγματικά προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν από την προ κορονοϊού περίοδο με την ανάπτυξη να πλήττεται, εντάθηκαν κατακόρυφα με την ανεπάρκεια κυβερνητικού σχεδιασμού και στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων κατά την κρίση και δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε προ μιας τραγικής πραγματικότητας.

* Βουλευτής Άρτας - Γραμματέας Κοινοβουλευτική Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ