Log in

Δεν σας σώζει ούτε ένα νέο lockdown

«Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είσαστε χαμένοι». Δεν το λέει κάποιος αντιπολιτευόμενος (ποιος να βρεθεί άραγε;), ούτε ο κακεντρεχής οπαδός των πιο ακραίων τάσεων. Το έγραψε ο σπουδαίος Μπέρτολντ Μπρεχτ, πριν από περίπου 85 χρόνια!

Γράφει ο: 

Τα πράγματα, λοιπόν, στην Ελλάδα δεν αλλάζουν από μόνα τους. Κι εάν μείνουν έτσι, τότε όλοι μας θα συνεχίσουμε να είμαστε χαμένοι! Τι εννοώ;

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι το χειρότερο στην ιστορία της Ευρωζώνης, ενώ για την ενωμένη Ευρώπη η ύφεση αντιστοιχεί με καταστροφές πολέμου. Η Γερμανία «έγραψε» ένα ηρωικό -10,1%, η Γαλλία έκανε μεγαλύτερη βουτιά με το -13,8%, παραδόξως η κορονόπληκτη Ιταλία βρέθηκε στο -12,4%, ενώ η Ισπανία διεκδικεί το… πρωτάθλημα ύφεσης στην Ευρώπη με το -18,5%!

Εδώ, οι δικοί μας ζουν στο δικό τους κόσμο, συνεχίζοντας να… ονειρεύονται «μικρότερες επιπτώσεις, από τις προβλέψεις» και προβάλλουν μέσω των Μέσων της «Λίτσας Πέτσα», εκτιμήσεις που υποτίθεται ότι δείχνουν πως «αντέχουμε ακόμη»!

Ταυτοχρόνως, διαμορφώνουν και πάλι κλίμα τρομοκρατίας, με τα στοιχεία για αυξημένα κρούσματα, προλειαίνοντας το έδαφος για νέο lockdown, ως μέσο για να διασωθούν από τις αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει η αντίδραση των πολιτών.

Τα «μπάνια του λαού» δεν σώζουν τους κυβερνητικούς, που έχουν αφήσει το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας χωρίς εισόδημα, με «αναστολές», «περικοπές» και «συν-εργασίες», χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα και χωρίς ορατό μέλλον.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από την αγορά είναι συντριπτικές: «Χάθηκε» σχεδόν ο μισός τζίρος των επιχειρήσεων, ενώ η πτώση του λιανικού εμπορίου τρομάζει, καθώς φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη κι από την υποχώρηση που καταγράφηκε στα πιο μαύρα μνημονιακά χρόνια!

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη, που στην προκειμένη περίπτωση ακούει στο όνομα lockdown, καλό είναι να αφήσει στην άκρη τις ακραία νεοφιλελεύθερες προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη», να μη θεωρήσει ως ευκαιρία να περάσει τα χειρότερα μέτρα που έχει σκεφτεί ποτέ οικονομικός νους και να επεξεργαστεί άμεσα ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Τον Σεπτέμβρη θα είναι πολύ αργά. Είτε με περιοριστικά μέτρα, είτε με «ανοικτές αγορές», η οργή των επιχειρηματιών και των εργαζομένων θα ξεσπάσει, καθώς η οικονομική ανέχεια θα χτυπήσει κόκκινο. Τότε, δεν θα μπορεί να την κατευνάσει κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως για παράδειγμα η… τεράστια είδηση ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε τις φωτογραφίες του προφίλ του στα social media κι έβαλε φωτογραφίες με μάσκα!

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας και συνολικά η κοινωνία δεν κινδυνεύει από την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της, αλλά από τον φονικό (για την τσέπη όλων μας) ιό του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο δεν έχει «σκοτώσει» η «γαλάζια» κυβέρνηση, παρά τις αποδεδειγμένα λανθασμένες συνταγές, που προσπάθησε να εφαρμόσει.