Log in

Γιατί ο Αμαζόνιος κινδυνεύει να… πεθάνει από κορονοϊό

Δύο θέματα σχεδόν μονοπωλούν την επικαιρότητα, η ελληνοτουρκική ένταση και η διογκούμενη επέλαση του κορονοϊού. Επέλεξα να ασχοληθώ με το δεύτερο, αλλά όχι με μία από τις συνηθισμένες εκφάνσεις της πανδημίας, αλλά με τον εξοργιστικό τρόπο που κάποιοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται την ιστορική κρίση που βιώνουμε παγκοσμίως ως ευκαιρία για να παίξουν τα δικά τους πολιτικο-οικονομικά παιχνίδια προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Γράφει η: 

Αφορμή στάθηκε κάτι που διάβασα πριν λίγες ημέρες σε ένα ξένο δημοσίευμα, το οποίο πραγματικά με σόκαρε. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα, ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος, μέλος της κυβέρνησης του νεοχουντικού Ζαίχ Μπολσονάρου, καταγράφηκε, χωρίς φυσικά να το αντιληφθεί, σε κυβερνητικό συμβούλιο να εξηγεί το πώς η κρίση του κορονοϊού, η οποία μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού και των media, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ώστε να δρομολογηθούν ριζοσπαστικές αλλαγές στους νομικούς κανόνες και τα στάνταρ που διέπουν το καθεστώς προστασίας του Αμαζονίου.

Κοινώς, τώρα που όλοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την πανδημία, με τα κρούσματα, με τα θύματα, με τις θεραπείες και τα εμβόλια, ειδικά δε, στη Βραζιλία όπου η κατάσταση είναι δραματική με πάνω από 3 εκατ. κρούσματα και τουλάχιστον 100.000 νεκρούς, είναι ευκαιρία για την ακροδεξιά και διόλου φιλική προς το περιβάλλον κυβέρνηση να δρομολογήσει στα… σιωπηλά αλλαγές που σε άλλες περιπτώσεις θα ξεσήκωναν τη διεθνή κατακραυγή.

Με νωπό ακόμη το παράδειγμα των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο που ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως για την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης Μπολσονάρου, προφανώς οι απόψεις του Ρικάρντο Σάλες (του υπουργού Περιβάλλοντος) δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη. Όμως, είναι αλήθεια εξοργιστικός ο ωμός τρόπος με τον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνηση του σχεδιάζουν να παίξουν το παιχνίδι τους προς όφελος των εταιρικών συμφερόντων που λυμαίνονται τα παρθένα δάση του πνεύμονα της Γης, ουσιαστικά στην πλάτη των χιλιάδων συμπατριωτών τους που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Το επιχείρημα τους δε, είναι ακριβώς η οικονομική κρίση που έχει πυροδοτήσει ο κορονοϊός, δεδομένου πως, όπως και όλες οι χώρες της υφηλίου, έτσι και η Βραζιλία έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά από την πανδημία. Η οικονομική ζημιά ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην επιλογή της να καθυστερήσει να λάβει περιοριστικά μέτρα, όπως έκανε και η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες του ομοϊδεάτη Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, τελικά χωρίς η Βραζιλία να γλιτώσει το οικονομικό πλήγμα, πληρώνει βαρύ τίμημα στον όγκο των κρουσμάτων και των νεκρών.

Οι αποκαλύψεις αυτές προφανώς έχουν θορυβήσει τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που ετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς η περίοδος υψηλής επικινδυνότητας για μεγάλες φωτιές έχει ξεκινήσει και ειδικά ο Σεπτέμβρης αποτελεί παραδοσιακά τον πιο επικίνδυνο μήνα για το ξέσπασμα μέγα-πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο αριθμός των πυρκαγιών άγγιξε νέο ιστορικό ρεκόρ μηνών.

Όσον αφορά την αποψίλωση των δασών, οι μετρήσεις έδειξαν ότι μόνο τον Απρίλιο, ο ρυθμός αποψίλωσης του Αμαζονίου έφτασε στον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας «καθαρίζοντας» μόνο μέσα σε 30 μέρες μια έκταση όσο πέντε φορές η περιφέρεια του Παρισιού και με τις αρχές να εκδίδουν εκατοντάδες νέες άδειες για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση της πάλαι ποτέ παρθένας γης.

Οι ντόπιες οργανώσεις προσπαθούν μάταια να «ξυπνήσουν» τον διεθνή Τύπο και τους διεθνείς ηγέτες για το τι μπορεί να «μαγειρεύει» ο Μπολσονάρου και οι υπουργοί του. Όμως, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Σάλες, δυστυχώς το νούμερο ένα θέμα στη διεθνή επικαιρότητα παραμένει η πανδημία και οι συνέπειες της σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην ουσία το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή και τα όλο και πιο συχνά και πιο βίαια ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε παγκοσμίως και που ζήσαμε και εμείς στην Εύβοια έχουν βαθύτερη και ουσιαστικότερη επίδραση στη ζωή μας και σε βάθος χρόνου θα κοστίσουν πολύ περισσότερο τόσο σε οικονομικές απώλειες όσο και σε ανθρώπινες ζωές.  

Για τον κορονοϊό, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί θεραπεία, θα βρεθεί εμβόλιο. Όμως, για την κλιματική αλλαγή μαγική φόρμουλα δεν υπάρχει…