Log in

Σοκ Μητσοτάκη

Αν πρέπει σώνει και καλά να πιστώσουμε κάτι στο Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι δεν κρύβει το νεο-φιλελεύθερο προφίλ του, γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι εκφράζει τον «ορθό λόγο» που είναι συνώνυμο της ιδεολογικοπολιτικής του συγκρότησης.

Γράφει ο: 

Υπό το πρίσμα αυτό έγινε και η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum (..πρώην ΔΕΘ), με την οποία όλοι καταλάβαμε τόσο με την ομιλία του, όσο και με την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα «φιλικά» ΜΜΕ ουσιαστικά, ότι το «μνημόνιο» που έρχεται θα είναι το χειρότερο όλων και όχι με εντολή των δανειστών.

Τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ζητήματα, επειδή όπως είπε «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών. Στην αβεβαιότητα δεν απαντούμε μόνο με αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά και με ριζικές παρεμβάσεις που δημιουργούν προοπτική».

Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός; Ότι με βάση το «μπούσουλα» της επιτροπής Πισσαρίδη, μεταξύ άλλων:

- θα εκσυγχρονιστεί η αγορά εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα, καθιερώνονται νέα δικαιώματα που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας, ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

- θα αναμορφωθεί η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού κουμπαρά. Για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Θα σημάνουν τα τύμπανα του πολέμου» παραδέχθηκε με αφοπλιστικό τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενόψει των σφοδρών αντιδράσεων που θα υπάρξουν, γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης εν συντομία είναι η κατάργηση «παρωχημένων ρυθμίσεων του περασμένου αιώνα» με πρώτη και καλύτερη τον εργατικό νόμο του 1982, που ψηφίστηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου και διέπει μέχρι σήμερα το εργατικό δίκαιο καθώς έθεσε σε προστασία το δικαίωμα στην απεργία, κατήργησε το lock out (την ανταπεργία των εργοδοτών) και έβαλε ισχυρότατες δικλείδες ασφαλείας στις απολύσεις για συνδικαλισμό.

Το νομοσχέδιο που επεξεργάζονται ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνει κυρίαρχο μοντέλο στον ιδιωτικό τομέα την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε ώρες απασχόλησης και αμοιβές . Υπερωρίες, απολύσεις και επιδόματα ανεργίας θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής γιατί αποτελούν.. «αντικίνητρα» στην παραγωγική διαδικασία.

Με άλλα λόγια σε συνδυασμό και με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης το δόγμα το σοκ είναι εδώ με άλλοθι την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Η κρίση είναι ευκαιρία τονίζει διαρκώς ο Κυρ. Μητσοτάκης. Προφανώς όχι για τους πολλούς αλλά για τους λίγους που κερδοσκοπούν για τη τσέπη τους και όχι για την ανάπτυξη της χώρας.