Log in

Η επιβράβευση μιας Ευρώπης που δεν θέλουμε!

Μια δύσκολη εβδομάδα, με σύνοδο κορυφής, συνεδριάσεις του ecofin και του eurogroup έχουν μπροστά τους οι ηγέτες της Ευρώπης, και μάλιστα με μια ατζέντα γεμάτη από δύσκολα, ανοιχτά θέματα. Όμως, πριν βουτήξουν στα βαθιά, θα κάνουν ένα μικρό διάλειμμα στο παγωμένο αλλά πανέμορφο Όσλο, για τη σημερινή τελετή απονομής του Νόμπελ ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζεται να λειτουργήσει σαν τονωτική ένεση για το λαβωμένο όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Γράφει η: 

 

Βεβαίως, στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση στην Ευρώπη, και με τους ηγέτες της να φέρουν όλη την ευθύνη, εξαιτίας της απραξίας και της πολιτικής τους δειλίας, ένα βραβείο, ακόμη και αν πρόκειται για το διασημότερο στο πλανήτη, δεν μπορεί να φέρει ένα θαύμα. Πόσο μάλλον όταν η βράβευση της Ε.Ε. για το ρόλο της στην διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην μεταπολεμική Γηραιά Ήπειρο θα ακολουθηθεί από μια σειρά από νέες ευρωπαϊκές συναντήσεις, όπου πιθανότατα τα μικροπολιτικά εθνικά συμφέροντα θα υπερισχύσουν της ενότητας και του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Η καλύτερη απάντηση δόθηκε για μια ακόμη φορά από τον ίδιο το λαό. Πάνω από πενήντα οργανώσεις συμμετείχαν σε καθόλα ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που έγινε χθες στο Οσλο, κατά της βράβευσης της Ε.Ε, καταγγέλλοντας το «αντιδημοκρατικό μόρφωμα» στο οποίο έχει εξελιχτεί, σε ένα διάστημα που οι λαοί της, ο απλός κόσμος, υποφέρει από την οικονομική κρίση. Και βέβαια θυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστή η είδηση της απόφασης της επιτροπής των Νόμπελ τον Οκτώβριο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πλημμυρίσει από άκρως καυστικά και ειρωνικά σχόλια, που αντανακλούσαν τη πικρία και την απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών από όλες τις γωνιές της ενωμένης Ευρώπης.

Όχι βεβαίως πως οι πολιτικοί της ηγέτες πτοήθηκαν, όπως δεν έχουν πτοηθεί όλο αυτό τον καιρό από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και την εικόνα του απλού κόσμου που υποφέρει. Σύσσωμη η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς, βρίσκεται από χθες στη νορβηγική πρωτεύουσα προκειμένου να λάβει μέρος στη τελετή, κάνοντας δηλώσεις για το ρόλο της Ε.Ε. που επιβεβαιώνουν πόσο …εκτός πραγματικότητας παραμένουν οι ηγέτες της.

Αντιστοίχως, παρά τα όποια εσωτερικά τους προβλήματα και θέματα, περίπου είκοσι κυβερνητικοί ηγέτες της Ευρώπης θα παραστούν επίσης στη σημερινή λαμπερή τελετή, από την πανταχού παρούσα Άνγκελα Μέρκελ, έως τον Φρανσουά Ολάντ και τον ευρωπαϊστή Βρετανό αντιπρόεδρο Νικ Κλεγκ. Στο Όσλο θα μεταβεί και ο κ.Αντώνης Σαμαράς, προερχόμενος από τη Γερμανία, όπως και ο κ.Μάριο Μόντι, παρά το γεγονός ότι πλέον έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη παραίτηση του από την ηγεσία της Ιταλίας. Και όλη αυτή η μάζεψη έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές, που έχουν υποχρεωθεί να αναπτύξουν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασφαλείας που έχει βιώσει η πόλη εδώ και δεκαετίες.

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια, που δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη, είναι η αποσαφήνιση του που θα πάνε τα χρήματα που συνοδεύουν –ως είθισται- το πολύκροτο βραβείο. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,2 εκατ. δολαρίων θα προσφερθεί για τη δημιουργία και στήριξη προγραμμάτων για τα παιδιά που είναι θύματα βίαιων, εμπόλεμων συρράξεων. Και χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσουμε τις ανάγκες των παιδιών που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, υπό το μόνιμο φόβο του θανάτου, σε περιοχές όπως η Παλαιστίνη ή η Συρία, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε τι γίνεται, άραγε, με τα παιδιά που υποσιτίζονται και στερούνται βασικής υγειονομικής περίθαλψης στη καρδιά της θεωρούμενης πολιτισμένης και προηγμένης Ευρώπης, της Ευρώπης που σήμερα υμνείται και επιβραβεύεται στο Όσλο!