Log in

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Η παραίτηση Κόντε ανακατεύει την τράπουλα – τα σενάρια της επόμενης μέρας

Τελικά δεν χρειάστηκε να φτάσουν καν σε ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν επέτρεψε στον υπερσυντηρητικό Ματέο Σαλβίνι να μετατρέψει τη βουλή σε θέατρο των φιλοδοξιών του, ούτε να βάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε δίλημμα, υποβάλλοντας από μόνος του την παραίτηση του. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μπήκε επίσημα σε πολιτική κρίση και αναζητά λύσεις για την επόμενη ημέρα.

Η Ιταλία (και πάλι) σε κρίση – σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Η διαφανόμενη διάλυση της αντισυστημικής κυβέρνησης Πεντάστερων και Λέγκας δεν αποτελεί εκ πρώτης όψεων κακή είδηση για τις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η επόμενη ημέρα μοιάζει πιο δύσκολη και περίπλοκη με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι βέβαιος τι θα πρέπει να εύχεται για την έκβαση της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή επί της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Κλάδος ελιάς προς το Πεκίνο η παράταση που δόθηκε στην Huawei

Το μήνυμα των αγορών απέναντι στην επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων ήταν σαφές και καθαρό υποχρεώνοντας τον Λευκό Οίκο να ανακρούσει πρύμναν παρά το γεγονός ότι για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους  ο κύριος Τραμπ δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί. Αυτό φάνηκε καθαρά με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το ευαίσθητο θέμα της Huawei.

Ιταλία, Τζάκσον Χολ και G7: το τρίπτυχο-βαρόμετρο για το κλίμα της εβδομάδας

Μια εβδομάδα πλούσια σε εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο ξεκινά σήμερα, με τις διεθνείς αγορές να «διψούν» για καλές ειδήσεις που θα καταλαγιάσουν την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων. Αν και η αγωνία τους είναι εύλογη, τα μηνύματα τόσο από το σινοαμερικανικό μέτωπο όσο και από την πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν είναι ευοίωνα.

Σίλβιο… ντούρασελ

O Καβαλιέρε δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Ούτε τα ανοιχτά μέτωπα του με τη Δικαιοσύνη τον πτοούν, ούτε η συμπίεση της παραδοσιακής Δεξιάς από την επέλαση της σκληροπυρηνικής Λέγκας. Αντιθέτως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στα 82 του χρόνια αισίως, επιμένει στη διεκδίκηση ρόλου στην εγχώρια πολιτική σκηνή με τη δημιουργία ενός νέου κινήματος.

Ματώνει ο Αμαζόνιος…

Οι ακτιβιστές «χτυπιούνταν» από την αρχή. Και δυστυχώς για όλους μας είχαν δίκιο. Μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Ζαΐρ Μπολσονέρου, η αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου πήραν εκρηκτικό ρυθμό, που αν συνεχιστεί, ο πνεύμονας της Γης κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Η μάχη του δολαρίου χρίζει τα φαβορί στους Δημοκρατικούς

Έξι μήνες πριν από την έναρξη των αμερικανικών προκριματικών εκλογών, η δεξαμενή των δελφίνων για το χρίσμα των Δημοκρατικών παραμένει πολυπληθής με 20 υποψηφίους. Όμως, οι δημοσκοπήσεις και κυρίως η μάχη του… χρήματος έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα που ξεχωρίζει τα φαβορί.

Πολύ θα μας λείψει ο σούπερ Μάριο…

Ο Μάριο Ντράγκι θα λείψει πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές. Λειτούργησε επανειλημμένως ως πυροσβέστης και προστάτης του ευρωσυστήματος, καλύπτοντας τις αδυναμίες και τα –τραγικά, δυστυχώς- κενά της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. Και έμεινε ακλόνητος απέναντι στους επικριτές του, αποδεικνύοντας εκ του αποτελέσματος το πόσο σωστές ήταν οι επιλογές του.

  • Κατηγορία Γνώμες
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS