Log in

 

WebLogo BlackOut

Έθαψαν ένα σκάνδαλο;

Ένα πολύ σοβαρό, κατά πως καταλαβαίνω, άκρως απόρρητο υπηρεσιακό σημείωμα μιας τράπεζας έφθασε στα χέρια μου, θυμίζοντας μου, μετά από πολλά χρόνια την υπόθεση της έκδοσης υβριδικών τίτλων στην οποία επιδόθηκαν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μεταξύ 2000- 2007.

Το «σύστημα» ήταν απλό: Προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους οι τράπεζες και να βελτιώσουν τους δείκτες τους προέβησαν σε εκδόσεις υβριδικών τίτλων τους οποίους όμως έπρεπε να διαθέσουν σε θεσμικούς επενδυτές ή ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τις ιδιαιτερότητες αυτών των εκδόσεων και τους πρόσθετους κινδύνους που εμπεριείχαν.

Προς τούτο χρησιμοποίησαν εταιρίες – οχήματα με …έδρα τον φορολογικό παράδεισο του βρετανικού νησιού Jersey, για φορολογικούς «μάλλον» λόγους.   

 

Ως εδώ καλά!

Όμως αντί να διαθέσουν τους τίτλους  σε θεσμικούς επενδυτές τους «φόρτωσαν» μέσω του private banking κυρίως  στο …λιανοπούλι ( πιθανόν γιατί οι Θεσμικοί, γνώριζαν καλά τους κινδύνους.)

Το τι έγινε στη συνέχεια το υποπτεύεστε: Η αξία των προϊόντων αυτών κατέρρευσε, οι επενδυτές έχασαν μεγάλο μέρος  των κεφαλαίων τους , αφού η «πρόταση» των τραπεζών ήταν να αποδεχτούν κούρεμα μεταξύ 50-95% ή να δεχτούν να λάβουν μετοχές των τραπεζών.

Κάποιοι κάτι πήραν, εκείνοι οι ταλαίπωροι που συμβιβάστηκαν με μετοχές έχουν χάσει το 99,99% των κεφαλαίων τους. Και κυριολεκτώ, έτσι συνέβη λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών …

Σήμερα δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες, θα σημειώσω  μια μικρή «λεπτομέρεια»: ότι στην υπόθεση ενεπλάκησαν πολύ γνωστά – μετέπειτα – στελέχη των τραπεζών και ότι υπήρξαν καταγγελίες,  με τις οποίες ποτέ δεν ασχολήθηκε κανείς.

Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κάποιος οικονομικών εισαγγελέας, ούτε το ΣΔΟΕ, για να διαπιστώσει τι έκαναν οι τραπεζίτες μας στήνοντας εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Αυτά για σήμερα …

 

Δυστυχώς το προβλέψαμε…

Αν και δεν διαθέτουμε… μαντικές ιδιότητες.

Απλά, από την πρώτη μέρα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιβόητο σχέδιο Στουρνάρα, φαινόταν δια... γυμνού οφθαλμού ότι αυτό δεν θα ικανοποιούσε την αγορά. Ήλθε και η υποβάθμιση των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τους δείκτες της Morgan Stanley και το... γλυκό έδεσε!

Μια βδομάδα τώρα οι τράπεζες,  δέχονται ανελέητο ξύλο και κανείς αρμόδιος δεν έχει συγκινηθεί. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βυθίζεται στην ανυπαρξία και κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί. Μα καλά, δεν καταλαβαίνουν ότι με τέτοια χρηματιστηριακή αξία, οι ελληνικές τράπεζες φθάνουν στο αμήν; Ότι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουν την ενισχυμένη χρηματοδότηση από τις αγορές, που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία;

Εγώ δεν θα ασχοληθώ με όσα άλλα του καταμαρτυρούν πολλά στελέχη της κυβέρνησης και κάποιοι τραπεζίτες, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, έχει μεγάλες ευθύνες για την τελευταία κατρακύλα στο χρηματιστήριο.

Να γιατί, ο κύριος Στουρνάρας έχει αποτύχει: Δεν μπορεί να πείσει τις αγορές ότι έχει λογική και εφαρμόσιμη πρόταση για τον έξοδο των ελληνικών τραπεζών από το τούνελ.

 

Μη μας δουλέψουν και πάλι

Να πούμε και το άλλο: Για να μην προλάβουν και ισχυριστούν ορισμένοι ότι, η πτώση στο χρηματιστήριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναταραχή που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στη Νέα Υόρκη και στα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια.

Αυτές οι συγκρίσεις είναι ανούσιες και δεν έχουν καμιά βάση. Η πτώση στην Νέα Υόρκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες για τις μετοχές των τεχνολογικών εταιριών. Αντίθετα οι τράπεζες δεν... καταλαβαίνουν τίποτα. Χθες για παράδειγμα ο DJI έπεσε 1,46% ενώ η JPM κατέγραψε άνοδο 0,72%.

Για αυτό τους λέω, ας μη βιαστούν…

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS