Log in

 

WebLogo BlackOut

Χύθηκε -και θα χυθεί- «αίμα»

Διάβασα χτες το θέμα του Βασίλη Κατσαρού στην εφημερίδα μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών και το επερχόμενο νέο «ψαλίδι» σε καταστήματα και προσωπικό.

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά: Το 2011, 19 τράπεζες απασχολούσαν 56.042 εργαζόµενους και διέθεταν 3.565 καταστήµατα. Στο τέλος του 2017, οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες -Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank- η Attica και η HSBC είχαν 40.317 τραπεζοϋπαλλήλους και το δίκτυο τους αριθµούσε 2.042 καταστήµατα.

Και καλώς ή κακώς, και μόνο αναλογικά να το δούμε το θέμα, καθόλου παράλογο δεν είναι ότι έρχεται «λουκέτο» σε άλλα 1000 καταστήματα και απομάκρυνση έως και 10.000 ακόμη υπαλλήλων, σε ορίζοντα τριών ετών.

Άλλη μία «φούσκα» με τραπεζική υπογραφή και θλιβερό κοινωνικό αντίκτυπο...

Κλειστά γκισέ, άδεια ΑΤΜ

Καλός και άγιος ο ψηφιακός μετασχηματισμός, κύριοι τραπεζίτες, καλή και η μείωση του μισθολογικού κόστους.

Αλλά η πελατεία σας πρέπει κάπως να εξυπηρετηθεί, δε νομίζετε; Κι όμως, την ίδια ώρα που σε πολλά καταστήματα λειτουργεί μόλις και μετά βίας ένα γκισέ, όπου τα ΑΤΜ είναι περισσότερα του ενός, συνήθως το δεύτερο δεν έχει... λεφτά. Ακόμη και τις ημέρες που οι συνταξιούχοι σπεύδουν στα ΑΤΜ, προκειμένου να «σηκώσουν» τη σύνταξή τους, το δεύτερο ΑΤΜ είναι μονίμως εκτός λειτουργίας. Το επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι αυτό γίνεται για να υπάρχει καλύτερη διασπορά της ρευστότητας, όμως υπάρχουν ημέρες που οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να ψάξουν πολύ για να βρουν ΑΤΜ σε λειτουργία.

Κι αν είσαι σε μεγάλη πόλη, εντάξει. Αλλά αν είσαι στην επαρχία για να βρεις το επόμενο ΑΤΜ θα πρέπει να διανύσεις απόσταση, τουλάχιστον, δέκα χιλιομέτρων!

Μεγάλου: Φήμες τα περί συγχωνεύσεων

Να μη δίνουν σημασία στα σενάρια που τη φέρνουν, τη μία να συγχωνεύεται με την Alpha Bank και την άλλη με την Εθνική, συμβούλεψε ο Χρήστος Μεγάλου τα στελέχη της Πειραιώς.

Στη «συνάντηση στόχων», που πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες ημέρες, στο Ναύπλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι το σχέδιο για την απαλλαγή από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει και μάλιστα σύντομα. Πότε θα συμβεί αυτό;

Μάλλον, αν δεν υπάρξει και κάτι ιδιαίτερα καταλυτικό που θα αλλάξει τους σχεδιασμούς, μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

E-banking με… ωράριο

Για τα διάφορα ευτράπελα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής σας έχω γράψει ξανά και ξανά. Σήμερα θα προσθέσω κάτι ακόμη.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συχνά οι... ξενύχτηδες, όσοι δηλαδή επιχειρούν να κάνουν συναλλαγές τις πρώτες πρωινές ώρες. Τότε που, λόγω και της περιορισμένης κίνησης στο διαδίκτυο, όλα θα έπρεπε να λειτουργούν στην εντέλεια. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Πολλές φορές τα συστήματα έχουν «πέσει», για δήθεν λόγους «συντήρησης» και οι πελάτες, ηλεκτρονική τραπεζική έχουν, αλλά δεν είναι... διαθέσιμη τις συγκεκριμένες ώρες. Μάλιστα, επειδή συνήθως η τηλεφωνική υποστήριξη της πελατείας των τραπεζών, τις «μικρές ώρες» περιορίζεται, δεν είναι λίγες οι φορές που οι κωδικοί «κλειδώνονται»...

Και άντε την άλλη ημέρα να χρειαστεί να χάσεις καμιά ώρα, μέχρι να τους επανακτήσεις!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS