Log in

 

WebLogo BlackOut

Το δίλημμα της Eurobank

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank πρόκειται να αποφασίσει για τον ξένο όμιλο στο οποίο θα αναθέσει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 26 δισεκ. ευρώ.

Μέχρι πρόσφατα , οι ενδείξεις οδηγούσαν ότι το deal πρόκειται να γίνει με την Pimco . Όμως τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι στην διεκδίκηση εισήλθε και δεύτερος ανταγωνιστής , που σφόδρα ενδιαφέρεται για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου.

Πρόκειται για τη Fortress το οποίο και γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά και διαθέτει μεγάλη ρευστότητα. Επιπλέον στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο fundμετά την αποχώρηση από το AtticaGroup, επιδιώκει να διατηρήσει θέση στην ελληνική αγορά και για το λόγο αυτό πληρώνει καλύτερα από την Pimco.

Το πρόβλημα για την Eurobank είναι σχετικά απλό : Θα συνεργαστεί με εκείνη την πλευρά που θα προσφέρει περισσότερα και θα δημιουργεί προοπτικές για περαιτέρω συνεργασίες .

Ίδωμεν…

JPMorgan: Ευκαιρίες σε Εθνική – Πειραιώς

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της JPMorgan βρίσκονται τα ομόλογα δύο ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει χθεσινή έκθεση πρόκειται για ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν αξιόλογες αποδόσεις . Έτσι ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του αναφέρεται θετικά στο ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Εθνική με κουπόνι 8,25% (ETEGA), ενώ διατηρεί και τη σύσταση «neutral» για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Πειραιώς, με κουπόνι 9,75% (TPEIR).

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου το σχέδιο Ηρακλής για τα Κόκκινα δάνεια αποτελεί ορόσημο και αναμένεται ότι θα απορροφήσει ΝPEs ύψους 30 δισ. ευρώ ή το 40%, επιτρέποντας στις τράπεζες να βελτιώσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την κερδοφορία τους.

Τι είχε… προβλέψει ο Άδωνης

«Βγάλαμε το ψωμί» μας, εμείς του τραπεζικού ρεπορτάζ με τη διήμερη έφοδο των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών Πέμπτη και Παρασκευή για έλεγχο του ενδεχομένου λειτουργίας καρτέλ στον τομέα των προμηθειών, για αυτό και παράπονο δεν έχουμε.

Τώρα αν στην ουσία υπάρξουν κάποια αποτελέσματα και διαπιστωθεί κάτι , καλόπιστος είμαι και δεν θέλω να προτρέχω.

Αλλά διάβολε , υπάρχουν και κάποια στοιχεία που δεν πρέπει να αγνοούμε, να είναι καλά και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Διαβάζω και αντιγράφω από κυριακάτικη φιλοκυβερνητική –όσο δεν παίρνει – εφημερίδα:

«Μιλώντας ( ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης) σε συνέδριο προ 10 ημερών είπε απευθυνόμενος στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. «Τακτοποιούμε την εκκρεμότητα με την ποινική ευθύνη στελεχών σας που κουρεύουν δάνεια. Ακούω όμως ότι συνεννοείστε για τις χρεώσεις. Θα στείλω την Επιτροπή Ανταγωνισμού» .

Επειδή τα κείμενα –γραπτά , κατά τους Λατίνους ( προσθέτω εγώ ότι σήμερα και οι ομιλίες ) μένουν , μην μας λέει τώρα ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν γνώριζε τίποτα για την έφοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…

Αυτά προς το παρόν γιατί περαιτέρωκωλύομαι…

Διόρθωση ημαρτημένων…

Πρέπει να παραδεχτώ και το λάθος μου: Έγραψα την Παρασκευή ότι στην έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού συμμετείχαν πάνω από 100 στελέχη της.

Ομολογώ το λάθος μου και ευτυχώς που ο Γιώργος Σκορδίλης με διόρθωσε, όταν με ρώτησε αν όντως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει 100 στελέχη εξειδικευμένα στον κλάδο των τραπεζών.

Έψαξα λοιπόν το θέμα να δω, αν όντως υπάρχουν στην ανεξάρτητη αρχή τόσοι άνθρωποι και «έπεσα από τα σύννεφα».

Στο επίσημο οργανόγραμμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται ότι διαθέτει 91 υπαλλήλους.

Που βρέθηκαν επομένως, οι άνω των εκατό; Κάποιος το έγραψε και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι σπεύσαμε να το αναπαραγάγουμε.

Έκανα λάθος απολογούμαι, όπως λένε με τη δωρική διάλεκτο που χρησιμοποιούν και σήμερα οι αδελφοί Κύπριοι…

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS