Log in

 

WebLogo BlackOut

Η AlphaBank στις αγορές…

Εξελίξεις γύρω από δύο σημαντικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας για τον τραπεζικό κλάδο πρέπει να αναμένουμε για αυτή τη βδομάδα.

Το κυρίαρχο θέμα είναι η ομολογιακή έκδοση μειωμένης εξασφάλισης στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η AlphaBank. Η προεργασία στις ξένες αγορές έγινε την περασμένη εβδομάδα ενδιαφέρον μαθαίνω ότι υπάρχει , μένει να επιλέξει η διοίκηση της Τράπεζας το σωστόtiming.

Πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν καθυστερήσεις , ενώ ως προς το ύψος της έκδοσης ακούγεται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ αλλά μη εκπλαγείτε αν τελικά γίνει μεγαλύτερη.

Σε αναμονή λοιπόν ίσως και εντός της ημέρας…

Και τραπεζίτης ο Καρώνης;

Το δεύτερο θέμα της εβδομάδας αφορά το μέλλον της PraxiaBank.

Όπως διαβάσατε και τις προηγούμενες μέρες, η Παγκρήτια απέσυρε το ενδιαφέρον της και μόνο διεκδικητής της άδειας έμεινε ο επιχειρηματίας Χ. Καρώνης της Viva.

Μάλιστα ακούγεται ότι ο κ.Καρώνης πήρε μόνος του την πρωτοβουλία και διαπραγματεύθηκε με τον Νταϊμοντ της Atlas , χωρίς να ρωτήσει τον βασικό μέτοχο της Vivaπου δεν είναι άλλος από τον κ. Πάρι Κασιδίκωστα -Λάτση.

Να δούμε τι λύση θα προκρίνει ο κ. Στουρνάρας που έχει δώσει μέχρι την προσεχή Παρασκευή στην PraxiaBank προθεσμία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή…

Η «ουρά» του χακαρίσματος

Έχει μεγάλη «ουρά» το θέμα του χακαρίσματος στοιχείων από χιλιάδες πιστωτικές κάρτες, για το οποίο σας έκανα λόγο την περασμένη εβδομάδα.

Όσο και αν οι τράπεζες λένε ότι η υπόθεση έκλεισε χωρίς σημαντικές απώλειες, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μεγάλη υπόθεση, ίσως τη μεγαλύτερη του είδους που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα. Το γιατί δεν πήρε ευρεία δημοσιότητα αποτελεί ένδειξη της προστασίας που τυγχάνει -και καλώς θα έλεγα- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους δημοσιογράφους του τραπεζικού ρεπορτάζ. Με την ευκαιρία: Ας μην έχει παράπονα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών από τα μέσα ενημέρωσης. Οι άνθρωποί τους γνωρίζουν πώς να χειρίζονται λεπτά θέματα, όπως αυτό.

Διαφορετικά, θα είχαν σπείρει τον πανικό και θα έστελναν στα καταστήματα των τραπεζών χιλιάδες κατόχους πιστωτικών καρτών.

Οι «παλιές αμαρτίες» στο τραπέζι της αξιολόγησης

Τα δάνεια των επιχειρήσεων που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου θα είναι από τα πρώτα θέματα που ζητούν λύση κατά την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα.

Το ζήτημα είναι αρκετά παλιό, αρχικά είχε συμφωνηθεί να κλείσει το 2026, αλλά τώρα οι δανειστές φαίνεται να θέλουν να κλείσει συντομότερα, ως το 2024, το πολύ μέχρι το 2025. Αρχικά υπήρχε συζήτηση να πωληθούν τα δάνεια αυτά σε funds, αλλά το σχέδιο γρήγορα εγκαταλείφθηκε, διότι εκτιμήθηκε ότι δεν θα πιάσουν καλή τιμή. Έτσι, έγινε μία καταγραφή των δανείων για το ποιοι και πώς ακριβώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτά, αφού πολλά από τα δάνεια έλαβαν την εγγύηση του Δημοσίου με πολιτικές παρεμβάσεις. Πρόκειται συνολικά για 600.000 δάνεια από τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν αποπληρωθεί περί τα 60.000 και επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των… αμαρτιών της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική.

Να δούμε, αν αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS