Log in

 

WebLogo BlackOut

«Ξύπνησαν» στον ΣΥΡΙΖΑ!

Ήταν καιρός. Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν δύο σχεδόν βδομάδες, από τη μέρα που «έσκασε» το θέμα των νέων χαρατσιών των τραπεζών για κάθε ( σχεδόν) είδους συναλλαγή και να «πάει» το ζήτημα στην Ευρωβουλή μετά την κατάθεση ερώτησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όμως, έστω και λίγο αργά την Παρασκευή,  πάνω από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Να δούμε τώρα, τι θα απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Πολύ φοβάμαι, ότι θα πουν κάτι σαν και αυτό : « Στην αγορά επικρατούν κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού ως εκ τούτου οι τράπεζες μπορούν να προσαρμόζουν τις προμήθειές τους κατά το δοκούν» .

Μόνο που τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι η τραπεζική αγορά στην Ελλάδα είναι ολιγοπωλιακή και από ότι φαίνεται οι χρεώσεις επιβλήθηκαν με την λογική καρτέλ, έστω και αν διαφοροποιούνται ανά χρέωση για να μην εμπίπτουν και στο γράμμα του νόμου.

Να περιμένουμε ίσως κάποια αντίδραση, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή αυτό είναι too much;

Πρόταση προς Στουρνάρα

Κάποιοι θα πουν ότι ο έλεγχος στις χρεώσεις των τραπεζών δεν αποτελεί αρμοδιότητα του κ. Στουρνάρα, αφού αποστολή του είναι η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και όχι η προστασία των συναλλασσόμενων.

Μπορεί και να έχουν δίκιο: Αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις για πολλά θέματα. Δεν θα ήταν καλό και για αυτόν προσωπικά να «τραβούσε και μερικά αυτιά» τραπεζιτών τώρα , ώστε να τονώσει και το προφίλ του;

Μια ιδέα ρίχνω…

Οι πλειστηριασμοί... ξανάρχονται

Αυξάνονται και πληθύνονται τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Δεν πρόκειται μόνο για ακριβά ακίνητα, αφού οι τράπεζες πιέζουν τους δανειολήπτες και πωλούν ακόμη και χώρους αξίας μέχρι και 30.000 ευρώ. Μαθαίνω ότι, μέχρι τώρα έχουν εκδώσει περισσότερες από 20.000 εντολές πληρωμών για πλειστηριασμούς. Μάλιστα, «κονταίνουν» και τις προθεσμίες, μέσα στις οποίες οι δανειολήπτες πρέπει να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό: Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στην σχετική πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκονται αναρτημένοι 49.417 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 603 έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Προβλέπεται δύσκολο 2020, για μπαταχτσήδες και… φτωχοδιάβολους.

Ο... πατριωτισμός των τραπεζών

Δύο τράπεζες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα -και με διαφορά ολίγων ωρών- τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε σε 12 σημαντικά ιδρύματα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία εστία συναντίληψης ως προς τον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας. Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με παρεμφερείς στόχους. Σχόλια δεν κάνω. Περιορίζομαι στο ερώτημα;

Πρόκειται για σύμπτωση ή υπάρχει και διατραπεζική… κατασκοπία;

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS